Isoleren buitenmuur aan buitenzijde?!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Forumleden,

Wij bekijken de mogelijkheid om onze muren te isoleren. (in ieder geval een grote muur aan de oostkant van het huis).
Nu heb ik naast de positieve geluiden omtrent het inspuiten van isolatie materiaal van de spouwmuur ook negatieve geluiden vernomen. Deskundigen adviseren ook om het niet te doen, bekenden van ons hebben het laten doen en hebben, ondanks de ventilatie toch vochtproblemen nadien gekregen.

De enige optie die er dan overblijft is het isoleren aan de buitenzijde. (Aan de binnenzijde isoleren is nadelig ivm het misbruik van de warmte opslag in de muren).
Nu heb ik in het archief van dit forum al een aantal berichten gelezen over het isoleren van de buitenmuur aan de buitenzijde. Toch nog een aantal vragen.

1. In een van de berichten wordt gesproken over de firma Thermosteen (www.thermosteen.nl). Heeft iemand hier ervaring mee? Dit isolatiemateriaal wordt rechtstreeks op het buitenblad van de muur aangebracht. Moet er echter geen "luchtspouw" van ca. 2cm tussen het buitenblad en het aan te brengen isolatiemateriaal?

2. Zijn er forumleden die ervaring hebben met het isoleren van de buitenmuren op een andere wijze.En aan welke kostprijs zou je moeten denken.
Zelf dacht ik eraan om een soort houten regelwerk aan de muur te maken, daar tussen de isolatiemateriaal (welke nog onbekend) en vervolgens afwerken met hout of een bepleistering. Tussen de muur en het isolatiemateriaal een spouw van ca. 2 cm maken.

3. Hoeveel isolatie zou voldoende zijn?
Op zich is er aan de zijkant van het huis ruimte genoeg. Alleen zullen de vensters wel diep in de "nieuwe" muur komen te liggen.

4. Ook de afwerking van de isolatie is nog een vraag welke het beste (en goedkoopste) is (hout of bepleistering).

5. Zou je het isoleren zelf kunnen doen of is het beter dit te laten doen. We zijn best handig maar ik heb ook al gelezen dat dit werk secuur moet gebeuren om koudebruggen te voorkomen. De koudebruggen die kunnen ontstaan zijn denk ik het eerst te vinden bij de aansluiting van de kozijnen.

Ik hoor graag uw reactie. Alvast bedankt.

Henri

Reacties

Geen antwoord maar nog een vraag erbij.
Henri spreekt hierboven over het (eventueel)beperken van het isoleren tot één muur (wellicht uit kostprijsoverwegingen)
Is dat een te overwegen oplossing. Of zijn daar nadelen aan?

rik

Een zeer interessant document over verbouwingen met vele infrarood foto's + uitvoerige uitleg:

http://www.dubolimburg.be/media/docs/pdf/EPB.pdf

Beste forumlid,

Hetis inderdaad een interessant document die zeker de nodige uurtjes leesplezier en deskundig advies verschaffen.
Bedankt daarvoor!

Henri

Henri,
indien het om een niet-geisoleerde spouwmuur gaat, heeft het weinig of geen zin deze aan de buitenzijde te isoleren. Immers, je plaatst isolatie tegen het buitenste spouwblad, maar alle warmte zal via de het binnenblad en de bestaande spouw weglekken.
Isolatie langs de buitenzijde van een volle muur heeft wél zin.

ik zit met hetzelfde probleem.
bij de renovatie van een herenwoning in de stad wil ik het handelspand teniet doen. dit betekent dat ik de glazen vitrine weghaal en de muur terug opmets tot aan de indertijd gestoken steunbalk. ik heb echter maar 28 cm dikte op de bestaande fundering en kan niet breder gaan (wegens kelder en de intacte aansluiting van de bestaande vloer).
ik zal muurtjes van 30 cm breed een tweetal meter hoog moeten metsen (om terug twee ramen en een deur te kunnen steken zoals het vroeger ooit was).
heeft het zin om te trachten een dubbele muur met spouw en isolatie te zetten (de enige in de hele woning dan) of kan ik beter een volle muur metsen en langs de buitenkant isoleren en bezetten? hoeveel dikte moet hiervoor worden voorzien?

Maarten,
ik zou kiezen voor een volle muur.
De oppervlakte van je vernieuwd gedeelte is hoe dan ook beperkt tov de totale gevel.
Bovendien ga je een koudebrug krijgen op de plaats waar je muur met spouw terug aansluit op de volle muur, met bijhorende risico's op vochtproblemen.
Beter de volle muur isoleren over de hele opp. Hoeveel ? Hangt af van je ambitie - portemonnee - stedebouwkundige regels.
Misschien best eens een architect raadplegen, ook ivm stabiliteit.

Hartelijk bedankt voor het advies Luc. Ik was zelf ook al in die richting aan het denken.
ik denk echter alleen de nieuwe (volle) muur dan te isoleren langs de buitenzijde (een aantal cm laten inspringen tov de straatzijde dus).
De mooie pleisteren afwerking laat niet toe er isolatie over te plaatsen (tenzij afkappen en terug bezetten, maar terug versierd bezetten is dan allicht te duur).
Dit zal wel tot gevolg hebben dat ik vanaf de eerste verdieping terug een koude-brug heb veronderstel ik. Of is heeft dit niet hetzelfde effect bij een buitenisolatie?
Nog 1 vraagje dan: hoeveel is het minimum om langs de buitenkant bezetting aan te brengen?

Maarten,

Ik zou hetzelfde doen als onze oosterburen de Duitsers
Die zetten voor de buitenmuur 20cm. dik een hard schuimen isolatiemateriaal van zo’n 10cm. dik en hier tegen aan brengen ze een sierpleister aan.
Immers het beste is dat je de isolatie altijd tegen de koudste zijde plaatst, het zelfde doen ze ook bij dakisolatie.

ps ik heb er een foto van

Groeten Gerben

Henri schreef:
>>Nu heb ik naast de positieve geluiden omtrent het inspuiten van isolatie materiaal van de spouwmuur ook negatieve geluiden vernomen. Deskundigen adviseren ook om het niet te doen, bekenden van ons hebben het laten doen en hebben, ondanks de ventilatie toch vochtproblemen nadien gekregen.

Henri, ik heb mijn muren ook laten vullen met EPS parels en heb tot hiertoe geen enkel vochtprobleem om de eenvoudige reden dat het vochttransport niet verstoort wordt door de openingen tussen de parels.
Welke vulling hadden die kennissen van U gebruikt? Was dat een of ander schuim?

Beste Eric,

Dit was inderdaad een schuim. Zelf ben ik er zo ie zo een beetje huiverig voor de schuim. Mocht je de spouwmuren inspuiten met EPS parel dan kan je die evt. later volgens mij er ook weer uit laten "zuigen" mochten er gigantische vochtproblemen ontstaan. Schuim kan je volgens mij niet verwijderen of je zou de gevel moeten afbreken of zeer chemische oplosmiddelen moeten gebruiken. Aan dit laatste heb ik vanuit milieu-oogpunt in ieder geval geen enkele behoefte.

Hoe lang heeft u de EPS parels al in de spouwmuren?
En merkt u inderdaad veel effect?

Beste Gerben,

Je schreef hierboven: "Ik zou hetzelfde doen als onze oosterburen de Duitsers
Die zetten voor de buitenmuur 20cm. dik een hard schuimen isolatiemateriaal van zo’n 10cm. dik en hier tegen aan brengen ze een sierpleister aan.
Immers het beste is dat je de isolatie altijd tegen de koudste zijde plaatst, het zelfde doen ze ook bij dakisolatie".

Bedoel je daarmee dat de duitsers dit bij alleen volle muren doen of ook bij spouwmuren?

@Henri,

Ikzelf heb de parels in juni laten aanbrengen, dus nog niet zolang maar intussen hebben we wel de nodige zondvloeden te verwerken gehad en mijn gevel is even snel droog dan vroeger.
Ook mijn binnenmuren vertonen geen enkel verschil.
Los daarvan wordt deze techniek al 30 jaar zonder problemen op grote schaal toegepast in Nederland (miljoenen vierkante meters zijn zo gevuld).

Ik moet wel zeggen dat die EPS parels gebonden worden met latexlijm en dat goedje kleeft verrassend goed: toen ze de parels kwamen inblazen heb ik een doos laten volspuiten en na droging kleven alle parels mooi aan elkaar. Enkele van die parels waren buiten aan mijn vliegeraam blijven hangen en zijn na al die stormen er nog steeds niet afgeblazen of afgeregend. Ik weet dus niet of je het nadien kan laten leegzuigen. Anderzijds geeft het bedrijf 10 jaar garantie op vochtproblemen om verontruste potentiele klanten te overtuigen van de degelijkheid van het systeem...

Om eventjes op je spouw terug te komen: zelfs indien je beslist om buitenisolatie aan te brengen ga je toch iets moeten doen om je spouw te vullen, anders heeft die buitenisolatie weinig zin
(je kan natuurlijk proberen om je spouw bovenaan met PUR dicht te spuiten maar je moet dan wel zeker zijn dat je geen lekken hebt, anders vliegt je zware investering zo de lucht in!).

Beste Henri

Kijk maar eens op deze site stuca@planet.nl mischien heb je er wat aan.

groeten Gerben

Eric,

Moet, voor die EPS parels, het metselwerk luchtdicht uitgevoerd zijn?
Ik ben de mogelijkheid aan het bekijken het gedeelte van het huis dat overblijft na de verbouwing, na te isoleren. Het huis is gezet einde jaren 50. Dus niet geïsoleerd en koudebruggen rond alle openingen.
Eerst gedacht aan microparels, maar die zijn zo fijn dat het metselwerk absoluut luchtdicht afgewerkt moet zijn anders spuiten die via kieren en spleten uit de spouw. Met overal houten bruggen, niet erg zorgvuldig aangebrachte kalkmortel en verouderde bepleistering is dit deel van het huis een zeef.
Volgens mij was dan nog de enige voor ons haalbare optie langs buiten isoleren.
Maar de opmerking van Luc hierboven, dat het aan de buitenkant isoleren van een spouwmuur weinig zinvol is, doet me weer twijfelen. Tenzij ik erin slaag natuurlijk van de spouw volledig af te sluiten (tijds- en arbeidsintensief, maar in DHZ goedkoop), of op te vullen (eenvoudiger? maar waarschijnlijk een pak duurder?).
Kan je doorgeven welke firma dat bij jou gedaan heeft?

MVG
Frank

@Frank,

Voor EPS termoparels moeten de muren niet luchtdicht zijn, de stootvoegen zijn bij mij gewoon open gebleven waardoor de normale waterafvoer niet belemmerd wordt. Alles hangt natuurlijk af van de grote van de barsten en scheuren. Het beste kan je gewoon hun specialist eventjes uitnodigen voor een technisch vooronderzoek.
Over dit alles werd reeds uitvoerig gediscussieerd in een andere vraagstaart op dit forum:
http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1157487497&first=&last=

Eric

Kan ik de spouw ook vol gooien met losse korrels?

Groeten,

Paul

Kan ik de spouw ook vol gooien met losse korrels?

Groeten,

Paul

Bedankt Eric, had mijn vraagstaart ook hier willen aangeven. Om nog even toe te voegen, installatie van de EPS HR thermoparels in December 2006, en nergens vocht problemen, zelfs niet aan de regenkant.

Succes
Lambert.

Paul,

Ja, je kan de spouw ook volgooien met losse korrels.

Ik heb dit 4 jaar geleden gedaan met kurkkorrels, gemaakt uit gemalen wijnkurken.

Deze korrels worden geleverd door een firma uit Limbourg
(adres op aanvraag). het is een KMO die werk verschaft aan kansarmen.

Zoals je weet is kurk ongevoelig voor vocht en ongedierte.
Het is een 100% ecologisch materiaal dat in de toekomst bij afbraak geen vervuiling oplevert.

Ik heb in deze 4 jaar nog geen enkel vochtprobleem gehad, ondanks het feit dat de spouw volledig gevuld werd.

Ook mijn hellend dak werd hiermee geïsoleerd.

Groeten,
Erik

Eric,

Bedankt voor de info en link naar de vraagstaart. Heb hem nog eens volledig doorgelezen, en weer een stuk wijzer geworden.

Lambert en Bart,
Jullie ook bedankt voor jullie inzet bij het zoeken naar een degelijke oplossing, en het delen van de gevonden informatie.

Als we de spouw laten opvullen zullen het meer dan waarschijnlijk de EPS parels zijn. Maar ik wil ook wel meer weten over die kurkkorrels. Erik, kan je het adres doormailen?

Blijft nog de zoektocht naar een deftige oplossing voor de gigantische koudebruggen _rond_ de muuropeningen!
Als't lukt, in bijlage een 'mooi' voorbeeld.

Vanwege die koudebruggen hadden we het idee opgevat om de buitenkant te isoleren.

Groetjes,
Frank

De bijlage is duidelijk, en zonder commentaar, niet meegegaan.
'k Zal wat anders moeten verzinnen.
Misschien via Google.docs

Groetjes,
Frank

Beste Henri,

Daar je bereid bent de gevelsteen in te pakken in isolatie, lijkt het mij verstandiger de gevelsteen weg te halen, binnenspouwblad te isoleren én de gerecupereerde steen terug te metsen. Meer isoleren én afwerken met hout is natuurlijk ook een oplossing.

Meestal heeft de gevelelsteen geen dragende funktie.

Opspuiten met korrels laat bestaande koudebruggen nog meer aftekenen met nare gevolgen vandien.

Mvg

JB

Er eindelijk toe gekomen een foto te publiceren (idd Lambert, vrij simpel).
http://docs.google.com/Doc?id=dcw68ngj_9dfcfvh
Als iemand ideëen heeft om dit aan te pakken..
Afbreken van de buitenmuur is hier geen optie, maar we hebben al wel vergunning om de buitenwand te bekleden zoals de achterbouw (eternit sidings of i.d.).
Een goed jaar geleden ieamnd op bezoek gehad van Gebrik. Die brave man heeft alles opgemeten, plannekes meegekregen, een staaltje achtergelaten ... en sindsdien niets meer van zich laten horen.

Groetjes,
Frank

Frank,

Late reactie en misschien ook niet de ideale oplossing maar wij hebben onze gigantische koudebruggen aan de binnenkant geïsoleerd voor we opnieuw gepleisterd hebben.

Isolatie staat tegen de dagkanten van de vensters en de betonnen balken boven de vensters, dus niet de volledige binnenmuren.

Dikte van die isolatie is uiteraard beperkt maar het verschil is toch duidelijk voelbaar.
Ook geen vocht of schimmelvorming meer sinds die isolatie er zit.

BASF heeft een isolatieplaat gefabriceerd in Duitsland waarmee ze oude huizen aan het isoleren zijn aan de buitenkant. Voor het moment zijn ze bezig met huizen te isoleren om de verwarming tot een 1L te reduceren.

Ik geloof niet dat ze in België al te koop zijn, maar mijn dochter wou dit gebruiken. Nadien worden de huizen met een sierpleister afgewerkt.

Overal wordt beschreven dat isolatie aan de buitenzijde van een buitenmuur deels teniet gedaan wordt als de lucht door de spouw kan circuleren.

Toch heb ik bedenkingen over de mogelijke grote teniet gedane isolatievermogen.

Door de buitenmuur van een extra jasje te voorzien, in de vorm van isolatie en afwerkmateriaal, bekom je dat de buitenkant dicht is. Zie het als een jas die je in de winter aantrekt.

Ondanks dat de lucht die achter mijn jas circuleert, krijg ik het niet koud. Sterker nog, als ik de rits van mijn jas een stuk opendoe, en dus buitenlucht naar binnenkan, zorgt mijn jas ervoor dat ik toch nog verwarmd blijf. Dit werkt dan toch ook zo bij een huis. De lucht die in de spouw zit warmt toch automatisch ook op als er een extra jasje om de buitenmuur zit?

Met andere woorden: als ik isolatie om de buitenmuur plaats en ervoor zorg dat er geen buitenlucht meer door de buitenmuur naar de spouw kan, dan is buitenmuurisolatie toch de beste optie?

 

 

Henri,

 

Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat isoleren aan de buitenkant de beste optie is.

 

Maar een niet opgevulde spouw kan wel degelijk voor een groot energieverlies zorgen.

 

Dat is het geval wanneer de spouw bovenaan open is, en alleen afgedekt is door de dakpannen.

 

De warme lucht in de spouw zal dan gewoon ontsnappen  (warme lucht stijgt)

 

De spouw bovenaan  luchtdicht afsluiten is in dat geval noodzakelijk.

 

Als de dakisolatie perfect luchtdicht, en koudebrugvrij aansluit bij de (buiten)muurisolatie is er natuurlijk geen probleem.

 

Dirk

Als onderdak hebben wij pavatex platen gelegd, die dus over de spouw gelegd zijn. Ik verwacht niet dat daarmee alles luchtdicht is. Zal dus nog moeten bezien of ik hier en daar met strips of anderszins het geheel meer luchtdicht kan krijgen.

 

Het verwijderen van de buitengevel is niet zoeen gigantisch werk dan je zou denken.

wanneer jeje gevel opnieuw wil bekleden met isolatie(regelwerk met vlas of hennep of papiervlokken of of of )

moet je zowiezo een deftige stelling laten zetten.Dan is dat afbreken eigenlijk maar een goede oefening voor

boddybilders.Het gaat beter dan je zou denken.Een container steenstort en wat extra zweet.

Alle problemen die de vorige generatie in de spouw gestoken heeft zijn van de baan of toch redelijk

gemakkelijk op te lossen.Injekteren tegen opstijgend vocht,koudebruggen aan lentelen en in de fundering,windichten van de ramen enz.Er is nu ook extra plaats voor isolatie.Een ringbalkje op het laagste funderingsnivo laat je dan ook

toe om eventueel terrug een gevelsteen te zetten.De dakpannen moeten soms ook niet uitgebreid worden.

de winddichting met het dak kan ook goed verzorgd worden.De nieuwe isolatieschil kan rondlopen of aansluiten bij de buren .Steek die zijn spouw ook maar zover mogelijk vol dan is de koudebrug langsdaar ook wat weggewerkt.

Of de voordelen opwegen tegen de meerkost beslis je zelf.Ikzelf ben overtuigt dat dit de enige rationele en de beste

oplossing is.Vocht weg koudebrug weg wind weg isolatieschildkompleet.

 grtn jos hofman

 Er bestaat ook zoiets als 'isoklinker': panelen van polyurethaan met een bekleding van bakstenen strips. Zij worden rechtstreeks op de buitenmuur geplaatst met speciale bevestigingspennen en vervolgens manueel gevoegd. Isolatie en plaatsing van een bakstenen bekleding in één klap. Eenvoudiger kan bijna niet.

Er is keuze uit 30 kleuren en verschillende baksteenformaten en -texturen.

De dikte van het isolatiemateriaal bedraagt 40 tot 80 mm, maar met nog een isolerende laag eronder kun je tot 140 mm gaan. De bakstenen strips zijn 17 mm dik. (zie www.isoklinker.de)

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

Zelf heb ik een binnenmuur van 14 cm beton, een spouw van enkele centimers met wat glaswol erin en dan nog een buitenmuur van één baksteen. In mijn geval zou ik dus de buitenmuur moeten afbreken, de glaswol verwijderen en rechtstreeks op de betonnen muur langs de buitenkant de panelen aanbrengen.

Vragen die ik mij stel zijn:

- Is er geen dampscherm nodig?

- Er is geen spouw tussen de isolatielaag en de bakstenen strips aan de buitenkant. Kan dit problemen geven ivm vocht?

Bij bakstenenfabrikant Nelissen noemt het Iso-façade en bij Vandersanden is het E-Brick.

Bij E-brick zijn de steenstrips verankerd op de PUR plaat maar ze hebben ook de variant van EPS platen met nog te plakken steenstrips.

Als je zelf de handen uit de mouwen wil steken (om geld te besparen) is zijn de losse isolatiepanelen (bv die van Iso-façade)  te verkiezen omdat je zelf makkelijk de steenstrips mooi kan plaatsen.

Bij de verankerde steenstrips zit je met het probleem dat de afwerking rond ramen en de hoeken goed verzorgd moet worden of het worden zichtbare fouten in de gevel.

Bij Vandersanden spreken ze dus van plaatsing door een erkende en opgeleide aannemer (zeker om die speciallekes mooi af te werken) en een richtprijs van rond de 160 euro.

Neem eens contact met Nelissen of ga naar Batibouw, 't is nu de moment om alle systemen naast elkaar te zien.

Daarna kom je voor een nuchtere kijk eens terug vragen stellen hier.... de verkoopspraatjes heb je immers al gehad op Batibouw  ;-)