is 8mm spouw tussen 2 isolatielagen een probleem?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

wij zijn van plan om 12 cm isolatie tegen de buitengevel van een deel van onze woning te plaatsen. Dit werken we dan verder af met planken.

De isolatie zouden we plaatsen telkens tussen keepers van 68mm dikt. Mijn isolatie is maar 60 mm dik. Hierdoor houd ik een spouwtje over van 8 mm tussen de eerste en de tweede laag. Klopt dit? Is dat een probleem?

Reacties

normaal niet anderzijd kun je mischien de balkjes laten afschaven naar 60 mm, heb je gemeten in de breedte, soms is die maar 60 mm

die spouw mag er gerust wel wezen als de isolatie maar langs beide kanten deftig (mooi aansluitend) is aangebracht, een strook stilstaande lucht is ook een isolatielaag
wel alles mooi afwerken langs de boven- en onderkant dat het afgesloten (desnoods schuim gebruiken) is, anders heeft de buitenste isolatielaag geen zin
groeten
Geert

beste,

ik vind dat die spouw niet aan te raden is. In beter geïsoleerde constructies zal het dauwpunt ergens in de isolatie komen te liggen. Als die toevallig in de luchtspouw tussen beide isolatieplaten komt te liggen is er mogelijkheid op condensatie.

Persoonlijk volg ik de raad van Guido. de meeste standaard kepers zijn 68/65x60mm, dus door ze 90° te draaien kan je de isolatie perfect steken. Vervolgens dien je nog een folie te steken (type Tyvek, delta maxx, delta vent,...) tussen de isolatie en de tenggellatten (voor voldoende verluchting achter de houten gevelbekleding) waarop de gevelbekleding komt.

voor het aanbrengen van de isolatie, de platen altijd iets breder snijden dat de ruimte tussen de kepers, zodat deze goed een beetje klemmen en goed aansluiten tegen de kepers.

mvg
ben