Zwemvijver

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag had ik wat meer informatie gekregen ivm een zwemvijver van personen die erzelf eentje hebben staan.

We zijn aan het twijfelen om volgendjaar in het voorjaar een zwembad of een zwemvijver te plaatsen. Zwemvijver is meer ecologisch dan een zwembad en je kan er later verschillende richtingen mee uit.

Dus voor diegenen met ervaringen en tips laat het me dan maar weten.

Reacties

Ben zeker geen expert, dus meer als onderstaande info moet je van mij niet verwachten.

Mijn broer heeft onlangs een zwemvijver zelf geplaatst, Heel veel werk, zeker de afwerking. Zorg voor de juiste materiaal keuze. Afmetingen 9x4x1,5m . Een bijkomend gedeelte van 3x3 gevuld met lava stenen voor ecologische zuivering. In dit deel verschillende planten voor zuurstof. Er staan ook 2 pompen in die continue draaien en de circulatie van het water verzorgen. Nog een derde pomp voor UV belichting van water (tegen algen). 3 pompen met laag verbruik, maar toch een aanzienlijk jaarlijkse kost van ongeveer 300€/jaar aan electriciteit.

Ik kan je maar één ding aanraden, volg een cursus, zoals mijn broer deed. Is zeker een aanrader dus begin er niet zelf aan.

Succes
Lambert.

Mijn buur (bouwkundig tekenaar) is al drie jaar bezig en er staat nog geen water in! Ik heb het idee zelf laten vallen.

Het uitgraven van (2) putten was geen probleem met een gehuurd kraantje. Hij wou de aarde niet wegvoeren (te duur?) en maakte hiermee een verhoogd en ommuurd grasperk. Opdat de putwanden niet zouden inklappen, heeft hij trapsgewijs stabilisé (zand en cementmengeling)aangeklopt. Firma kwam dit voorjaar de maten voor het leggen van een vijverfolie nemen, maar door de vele bestellingen in april wacht mijn buur nu al maanden op een offerte. Zwemvijver met als vloer een betonnen vloer kan ook maar beton wrijft langzaam je voetzolen tot bloedens open. Enkel goed als je last hebt van wratten.

Buur dacht eraan om een steur in te steken. Leuk en sierlijk als gezelschap bij het zwemmen. Doch recent twee gevallen waarbij een grote steur met zijn staart mensen zwaar verwondde. Eén is zelfs gestorven. De andere had een gescheurde milt.

De tweede put zou dienen als overloop plus voorzien zijn van zuiveringsplanten. Zwemvijver zelf heeft ook een aparte ruimte voor filtering met lavasteentjes.

Een steur in een vijver houden is sowieso misdadig, die beesten zijn baby's en de grote steuren die je wel eens ziet zijn sukkelaars. Maar dat een steur met zijn staart iemand kan verwonden, doden of een milt scheuren, is al te gek ! Denk dat je milt eerder scheurt door het teveel eten van kaviaar

Wil je een zwemvijver, zeker geen vis in de vijve plaatsen. Geeft probleem met ecologische kringloop van waterzuivering. En het water wordt groen ... blijkbaar.

Nogmaals, cursusje volgen van enkele avonden. Goede investering als je echt een zwemvijver wenst.

Lambert.

ik vind het artikel niet terug over de steur die een zwemmer doodde. Wel dat over die gescheurde milt:
"Een 50-jarige vrouw had in april minder geluk. Op ongeveer dezelfde plek werd ze ook geraakt door een steur. Haar milt scheurde en ze verloor een pink. Het hoeft niet te verbazen want een steur kan tot 2,5 meter lang worden en wel 90 kilo zwaar. "

Tik "zwemvijver aanleg ..." in bij google en je zal al vlug wat info vinden:
"Soorten van vijvers
Ontwerp en Aanleg - Ief De Laender - 26 Februari 2003
Sommigen zijn van mening dat alles kan in een vijver, glashelder water, koi, waterplanten, fontein, verlichting, zwemmen, enz. Vaak loopt de vijverhobby mis door deze denkwijze. Kies daarom een vijversoort die je aanspreekt en hou je aan de basisregels "

"De aanleg van een zwemvijver in folie
Ontwerp en Aanleg - Jean Vanhoof - 4 Februari 2001 :4
Bij het aanleggen van een zwemvijver wordt dezelfde procedure doorlopen als voor de aanleg van een klassieke vijver maar met enkele verschillen. Zo bestaat een zwemvijver altijd uit twee gedeeltes, van elkaar gescheiden: Er is een zwem- en filtergedeelte ..."