vermogen gasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik heb nu een oude atmosferische gasketel (1978) voor mijn centrale verwarming het betreft een Chappee type 108 van 52.5 KW.
Ik zou deze willen vervangen door een condensatieketel, die ook in mijn sanitair warm water zou voorzien.
Vraag is welk vermogen moet deze niewe ketel hebben, zou 30KW volstaan ??

groetjes
Peter

Reacties

tpy eens in het zoekvenster (en vraag het tegelijk aan uw installateur): "warmteverliesberekening" en vermijd aldus onnodige vraagstaarten wegens reeds honderden keren al op dezelfde vraag geantwoord.

Beste Peter,

Er is geen gemakkelijke weg om goed het vermogen te bepalen van uw evt nieuwe ketel. U zal zoa;ls Jan aangeeft een warmteverliesberekening dienen uit te voeren.

52.5 kw is echter wel heel veel ten minste voor een woonhuis.

Hoeveel m2 bewoonbare vloeropp. heeft uw te verwarmen woonhuis?

Wat is uw huidig verbruik per jaar aan gas ?

Beste rene,

Ik woon in een oude woning 17e eeuw met enkel glas, dikke volle muren, wel zijn de plafonds goed geïsoleerd. Dit huis is gelegen op een hoek van twee straten in de stad. Ik verbruik in een doorsnee jaar 2006 bvb 37563 KWh gas, dit is voor mijn verwarming en ook een aparte gasboiler voor sanitair water. De te verwarmen grondoppervlakte is een 165 m2 maar met hoge plafonds de inhoud bedraagt ongeveer 410 m3

Hopelijk kan je me hiermee wat verder helpen.
Via (2) instalateurs krijg ik steeds het advies om een zware ketel te plaatsen, maar ik betwijfel dit ik denk dat deze die er nu staat toch wel overgedimensioneerd is, daarom zou ik graag wat relevante info verkrijgen

groetjes
peter

Geachte,

Ik verwarm met een HR+ van 40 Kw, geplaatst na een "berekening" van een groothandel.

Met u formule 13818 Kw/h (jaarverbruik verwarming+water) / 40 Kw = 345 uur

Dit zou kunnen kloppen aangezien de ketel putje winter ook niet langer dan 5 minuten aan een stuk brand.

Het is een huis van '68 met een te verwarmen vloeropp van 270 m² met ongeisoleerde spouwmuur.
Maar wel met 1,1 glas, en 21 cm isolatie in het dak.
De watertemperatuur heb ik rond een 65 graden ingesteld aangezien het nog de oude overgedimensioneerde radiatoren zijn.

Zou een andere (condenserende)ketel nog veel besparing opleveren ? Gezien het verbruik voor dit huis toch niet overdreven is en de ketel nog maar 5 jaar oud is.

Vriendelijke groeten

Jeroen

Beste Jeroen,

Je geeft het zelf al aan, waarcshijnlijk is uw ketel te groot, maar we hebben wel een hele zacht seizoen achter de rug.

Er is eigenlijk maar 1 goede manier om hier achter te ko;en en dat is door een warmteverliesberekening te maken. Onder de zoekfunctie al hier kan u al veel vinden.

De leeftijd van de ketel zegt eigenlijk niets over zijn rendement, waarschijnlijk is het een HR + met ongeveer een verbrandingsrendement van 92-94%. Een condensatieketel kan toch gemakkelijk 10 % beter scoren alleen al op het verbrandingsrendement als uw de retourtemperatuur van de radiatoren onder de 45 graden kan houden.

Winst kan u verder evt nog boeken door een goede regeling.

via een EAP (energie adviesprocedure) berekening kan je de warmteverliezen perfect berekenen + toevoeging van sanitaire warmwater noden
Aan de hand daarvan en toepassing van een formule van het aantal graaddagen (maw toepassing op ons actueel klimaat) geeft het systeem je de waarde die de ketel nodig heeft

Alle erkende energiedeskundigen kunnen u hierbij helpen (inclusief ikzelf) maar daarvoor dient wel de volledige woning opgemeten en uitgewerkt te worden , isolatie (opbouw daken/muren/ramen/vloeren, orientatie, contact met de grond, energiesectoren, verbruik aan sww (sanitair warm water enz)

Weet echter dat actueel de meeste ketels een flink stuk overgedimensioneerd zijn.

Ik wil omschakelen van stookolie naar gasverwarming.
Mijn vraag: Hoe bereken het aantal kwh voor de keuze van de ketel.

Goede,

'energiesectoren' lees ik.
Bullshit is dat.

Rik