Fabricanten of leveranciers isolerende raamdorpels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik vind maar 1 fabricant van isolerende raamdorpels in de Benelux (Holonite in Nederland).

Of eventueel zelf maken:
Ik dacht er reeds aan om ze desnoods zelf te maken door bij een schrijnwerker op een lintzaag Perinsul schuin te laten doorzagen.
Waar het raam op steunt zou ik dan een lat in hardhout (azobé of afzelia) gebruiken die ik er aan lijm met een polymeerlijm.
Als esthetische afwerklaag zou ik er een laag Rockpannel op kleven.

Wie heeft adressen van fabricanten of leveranciers in de Benelux?
Of een beter idee om het zelf te maken???

Reacties

Waarom zou je Perinsul gebruiken ? Dat is een erg interessant materiaal als het op drukvastheid aankomt, maar ook duur, en voor een raam heb je zoveel drukvastheid niet nodig.
Ik ben van plan mijn oude arduinen dorpels weg te halen en polystireen (xps) te plaatsen. Daarop een aluminium profiel voor de waterdichtheid. Ik weet het niet vanbuiten, maar ik denk dat xps bovendien een betere isolatiewaarde heeft, én stukken goedkoper.

Luc,
bedankt voor de tip.

Ik heb meteen gisteren 1 raamdorpel gedaan met XPS, vol verlijmd met polymeerlijm.
En... het ziet er goed en stevig uit!
De XPS heb ik 10mm tot binnen de dagkant laten komen en daar ga ik nu een hardhouten lat kleven (als harde steun om het raam op te plaatsen).
Vanop de houten lat top op de XPS ga ik voor alle zekerheid een dun reepje butylfolie kleven voor extra zekerheid op dichtheid op lange termijn.
Als harde en esthetisch afwerklaag ga ik met dezelfde polymeerlijm een plaatje volkern ("Trespa") kleven.

Rudy,

Zou je eens een foto van de constructie kunnen plaatsen, dat maakt het misschien wat aanschouwelijker. Lijkt me wel interessant.

Groeten en bedankt,

Jeroen

Ok, Jeroen,
vandaag neem ik de foto, het zal wel dik na 22u zijn als ik hem doormail.
Groeten,
Rudy

@rudy: bedankt. In het vorige bericht was m'n emailadres niet ingevuld. Je vind m'n adres in de hoofding van dit bericht.

Kan je me de foto ook es doormailen aub?
Alvast bedankt

of misschien op het forum publiceren want ook ik ben geïnteresseerd!

dank bij voorbaat

Dag Jeroen, Patrick en Joost,

Het beweegbaar raam met de besproken raamdorpel (zuidkant) is momenteel afgesloten met een plaat. De foto's van die raamdorpel zal ik maar na het weekend kunnen doorzenden.

Vanavond plaatste ik drie raamdorpels van mijn vast raamsysteem maar dan wel met de EPX aan de buitenkant ipv een stenen dorpel. Op die EPX komt dan binnen enkele weken een laag volkern van enkele mm als esthetische, harde en duurzame afwerklaag.

Het resol en het laagje EPS zaagde ik mooi op helling af door de zaag tegen de houten mal te houden.

Voor mijn vaste ramen komt het isolerend glas ineens in het hout dat de dagkanten bekleed.
Het resol komt langs de buitenzijde tegen de opstaande houten lat. Die lat is in de platen multipaint bevestigd en verlijmd met tand en groef.
Langs de binnenzijde komen dan tegen het glas iets groter glaslatten dan de normale afmeting.
Op die manier hoef ik geen vaste ramen te kopen en minimaliseer sterk de mogelijke koudebrug van het hout. (De lat die het glas vast houdt zit tussen het glas en het EPX...).

Voor mijn ramen met beweegbare vleugel is de constructie met het EPX idem maar vlak achter/tegen het EPX komt een lat van +-30mm breed op +-35 tot 40 mm hoog waar het raam overheen komt te staan.
Die foto publiceer ik na dit weekend (als het niet regent want ik mijn resol-isolatie mag niet nat worden).

Ik krijg de foto's niet op het forum.
Verkleinde ze met de gekende 'Nero' software maar krijg telkens de melding dat dit formaat (jpg) niet toegelaten is op het forum.
Weet iemand raad? (laden in Fotoshop en saven in een ander formaat bv.?)

Deze avond de EPX aan de inkomdeur gekleefd.
Ik mail de foto's naar Jeroen, Patrick en Joost.
Wie ze ook wil, zend maar een mailtje hé.
Groeten,
Rudy Martens

Het snijwerk en kleefwerk van de EPX en de combinatie met de houten lat (waar het raam/deur op komt te steunen) is uitzonderlijk goed en snel gegaan.
Donderdag aanstaande kan met het glas van de vaste ramen reeds komen opmeten.

Oorspronkelijk in deze mail was de intentie om als harde afwerklaag volkern te gebruiken.
Ik weet dat sommigen op dit forum er niet voor zijn maar ik zou wel durven opteren om die volkern te vervangen door verschuimd PVC (merknaam spreekt uit als "Forrex" maar ik weet niet of dit de juiste schrijfwijze is.).
Diezelfde platen worden in 10mm dik veel gebruikt voor dakranden en als lichtgewicht reklamepaneel.