Bovenverdieping wel of niet verwarmen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Indien je op de bovenverdieping niet stookt (verwarming)
kost dit dan meer aan gasverbruik t.o.v. verwarmen tot ca. 14-15 graden op de bovenverdieping.

Als je niet stookt hoeft het alleen beneden warm gehouden te worden. Anderzijds zal het boven sterk afkoelen in de winter en naar mijn idee zal dan ook de kou naar de benedenverdieping geleid worden. Zou je echter de bovenverdieping summier meeverwamen heeft dit weer tot hogere gasverbruik tot resultaat. Plus het feit dat je ruimten gaat verwarmen die niet of maar summier verwarmd hoeven te worden.
Daarbij komt dat de warmte die door de radiatoren op de bovenverdieping afgegeven worden, slechts zeer beperkt in de muren opgeslagen worden (als de radiatoren tenminste maar af en toe, bijvoorbeeld een paar uurtjes in de avond aangezet worden.

Heeft een van jullie een idee wat dus goedkoper is en ook beter voor het milieu is?
1)boven niet stoken of
2)boven summier verwarmen (een warme slaapkamer vind ik zelf niet prettig)

Tenslotte, zou het niet aan te bevelen zijn om de plafond van de onderverdieping dan te isoleren? (Daarmee verlies je wel warmteopslag capaciteit in de benedenverdieping naar mijn idee)

Reacties

Beste Liesbeth,

Als je bovenste verdieping goed geisoleerd is, u/waarde lager dan 0,20/0,23 en goed luchtdicht gemaakt is zou u boven niet hoeven te stoken. Probeer verder nog een paar dakramen te steken op zuidoost, zuid en zuidwest op kamers welke een leeffunctie hebben en het zal er warm genoeg zijn. Of het moet zijn dat je graag met 20 graden slaapt dan niet natuurlijk.

Als u boven een badkamer heeft is het beter daar wel te stoken, en te ventileren natuurlijk, zo kunnen er dan geen vocht problemen ontstaan.

Als je reeds een betonnen plafond hebt beneden hoeft hij niet geisoleerd te worden. Er kan dan nog wat warmte van beneden naar boven gaan.

Wel dienen dan de radiatoren wat meer afgifte vermogen te hebben beneden.

Liesbeth,
Toen wij ons huis optrokken in '88 dan stelde de architect meteen voor om geen centrale verwarming te voorzien op de bovenverdieping (uiteraard wel in badkamer).
Hij stelde voor om voor elektrische verwarming te kiezen en deze maar te gebruiken 'indien nodig'. Het aantal maal dat er verwarmd moet worden is te beperkt om een dure installatiekost en een minder renderende overgedimentioneerde ketel erop na te houden.
Toen heb ik ook de vraag gesteld ivm isolatie en het antwoord wat rene aanhaalt was hetgeen ik ook van de architect moest horen.

Beste Rene,
Onze woning is van '64 en boven is er dus niets geisoleerd. Geen spouwmuurvulling en het dak is ook (nog niet) geisoleerd. Wel is er overal Hr++ glas boven. En 2 slaapkamers liggen op het zuiden.
Verder hebben we op elke kamer een inbouwkast, wat eigenlijk de schuine zijde van het dak is a.g.v. de dakkapellen. Deze zijn ook nog niet geisoleerd maar dit gebeurd wel binnen kort.

Dus als ik jouw notitie lees dan trek ik de conclusie dt het voor ons beter is om boven dus wel wat te stoken.

Beste Liesbeth,

Op je vraag of je boven dient te stoken als er boven niets geisoleerd is is er geen eenduidig antwoord te geven.

Als er boven alleen slaapkamers en bergruimten zijn bepaal je zelf de temperatuur waarbij je nog wil slapen. Als u met 8 graden kamertemperatuur nog comfortabel kan slapen is er niets aan de hand.

Wel is het zo dat hoe kouder het wordt binnen deste eerder heb je kans op vochtproblemen. Zeker als u reeds uw ramen voorzien heeft van goed geisoleerd glas kan het zijn dat het vocht zich verplaatst van de ramen naar het andere koudste oppervlak bijv. de muren(schimmel).

Wanneer dit zo is , is het verstandig toch te verwarmen maar ook te gaan ventileren. Ventileren kan je doen door ergens een afzuigventilator boven te plaatsen en in andere kamers boven toevoerroosters te plaatsen. Sommige dakvensters hebben een ventilatiestand dat voldoet ook.
Denk wel aan dat de binnendeuren van desbetreffende kamers ergens de ventilatielucht moet kunnen doorlaten.

Het dakisoleren is een investering welke zichzelf snel terugverdient, maar is natuurlijk iets wat bij elk oud(er) huis verschillend is en bekeken moet worden door een vakman.

Als je boven het dak echt goed isoleerd, ventilatie aanbrengt dan is dit goed voor het milieu en uw portemenee.

Informeert u uzelf goed over de manier van aanbrengen van isolatie want de isolatie dient aan de onderkant geen vocht tte krijgen uit de leefruimte maar aan de bovenkant wel vocht te kunnen verliezen naar buiten, zonder dat er luchtstroming langs de isolatie komt. Luchtdichtheid is belangrijk voor de werking van de isolatie.

Wij zijn van plan om ons huis (verbouwing)te isoleren tot K30 met balansventilatie.
Maar willen geen verwarming zetten in de slaapkamers (wegens budget)
Gaat men hierdoor harder moeten stoken op het gelijkvloers door dat de balansventilatie ook in de slaapkamers gaat verluchten?
want de afgevoerde lucht zal ert och kouder zijn en hierdoor minder warmte recuperatie.

Klopt dit?

Zijn er mensen die balansventilatie hebben in de woonruimte en niet in de slaapkamers?

Beste,

Ik stel me dezelfde vraag.

+ Wat als je kinderen hebt en die willen studeren op hun kamer?

Mvg,

Roberto