balansventilatie en gezondheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou in onze nieuwbouw graag een balansventilatie willen voorzien met warmteterugwinning en een aardwarmtewisselaar.
Maar ik lees tegenwoordig veel over gezondheidsproblemen (astma, verkoudheid, zelfs zuurstoftekort) die in huizen met balansventilatie kunnen optreden.
Zijn er mensen die ervaring hierover hebben?

Reacties

graag had ik hier ook wel het een en het ander meer over willen weten, ben namelijk van het principe "bezin eer je begin".

probleem is dat de filters van zo'n ventilatiesysteem tijdig - zo om de 3-4maanden - vervangen dienen te worden. Vaak wordt dit nagelaten en dan treden er idd problemen op.

Stefan,

Astma en verkoudheid zou zelf moeten afnemen. wat echter veel gebeurt is dat de stand van de ventilatie volledig op het minimum word geplaatst. zeker bij een luchtdicht huis dit is echter niet de bedoeling, er moet nog geventileerd worden. de meeste mensen denken dat ze dan extra zuinig met energie zijn maar de kosten van de nadelen nemen ze niet mee.
Beter nog dan een balansventilatie is een systeem met natuurlijkeventilatie waarop en bypass word geinstalleerd voor de warmterecuperatie met een lucht-water warmte pomp.
Dit is niet zo duur en werkt ook goed in een huis dat niet luchtdicht is.

Erwin.

hoe installeer je een bypass bij natuurlijke ventilatie? dat impliceert dat je op elk toevoerrooster een bypass installeert? en hoe doe je dat met warmteterugwinning? bij natuurlijke ventilatie kom je toevoerlucht niet bij je afvoerlucht,...ik snap je systeem niet,...

Erwin,

Hoe ziet zo'n systeem in detail eruit?

Ik heb ook gehoor over schimmels in de ventilatiebuizen...

Naamgenoot,

jij hebt blijkbaar enkel over negatieve diengen van balansventilatie gehoord, gelezen ???

weet je ook dat ze eli verbruiken ? en dat je deze moet betalen ?

je hebt ook al gelezen dat deze toestellen ENORM duur zijn?

Stefan

Jongens, jongens,

Nadelen van balansventilatie? Aan alles zijn nadelen, maar toch niet overdrijven.

Mét balansventilatie wordt je huis continue geventileerd, maw alle schadelijke stoffen worden afgevoerd. Op de toevoer kan een fijnstof filter worden geplaatst om bv pollen tegen te houden.

Van een slecht binnenklimaat en te weinig ventilatie zijn al vaak mensen ziek geworden of zelfs doodgegegaan (CO)...

Hebben we het nog niet gehad over comfort, energiebesparing,...

En By the way, in de lente en zomer staan bij mij ook de ramen open. In de winter ventileren de meeste mensen veel te weinig, met ventilatie echter continu.

Tegen de ochtend worden in slaapkamers zonder ventilatie vaak gevaarlijk hoge CO concentraties gemeten...

Een mens heeft ongeveer 30m3 per uur verse lucht nodig, met de ramen toe is het dus gauw op!

En trouwens de meeste nieuwbouw woningen "stinken" als je biinenkomt, alsook de mensen die erin wonen...

Mvg

JB

Een balansventilatie met warmteterugwinning is inderdaad duur, de electriciteit die ze verbruikt is echter niet zoveel ( 200 watt voor een groep van 400m³ per uur op volle snelheid dan nog ) en bespaar je terug op je verwarmingsfactuur, ongecontroleerd verluchten kost enorm energie. Als je per ongeluk een ganse dag een slaapkamer venster laat open staan, daan heeft je C.V. aardig wat extra gedraait die dag.
De installatie moet echter wel gebruikt worden, zeker als je thuis bent met het hele gezin. Als je een woning binnen komt waar zo een installatie staat en goed gebruikt wordt, dan verdwijnen al je sceptische gedachten meteen. De lucht kwaliteit en de geur in deze huizen is zo fris als op de boerenbuiten. Geen typische huiselijke geurtjes in zo'n woning.

ivm met mijn nieuw te installeren balansventilatie had ik volgend vraagje :

in mijn badkamer komt een volledig (met dakje en al) gesloten douchecabine (geen stoomdouche of iets dergelijks).
Nu had ik gedacht om in dit afdakje een aansluiting voor de afzuig van de balansventilatie te voorzien, kwestie van de vochtige lucht onmiddellijk ("bij de bron") af te zuigen, en niet eerst in de badkamerruimte te laten komen en dan te verwijderen.
Afzuiging is zowiezo voorzien in de badkamer , dus zo moeilijk zal het niet zijn om de aansluiting te maken.
Lijkt jullie dat een goed idee of komt hier het probleem op de proppen dat iemand die onder de douche staat een "tochtgevel" zal gewaarworden tgv. de afzuiging ?
Voor eventuele condens heb ik niet veel schrik , als er tgv. een te hoge vochtbelasting al eens een drupje vrijkomt , valt het immers toch terug in de douchebak, hé.

sorry , moet natuurlijk "tochtgevoel " zijn .

Inderdaad is er tenminste 1 rapport in NL, dat schrijft dat de algehele gezondheid van de bewoners van woningen met WTW, achteruit is gegaan.
Het rapport zegt echter meer. De oorzaak is niet de WTW, de WTW zorgt eerder door filtering en continue ventilatie voor een verbetert binnenklimaat.

Echter zijn in de aanloop naar strengere isolatienormen in NL, in veel woningen WTW's geplaatst om toch maar te voldoen aan de nieuwe normen. Gebruikers van de WTW zijn in het ongewisse gelaten, het onderhoud van de WTW werd niet of veel te weinig gedaan.
Gevolg, vervuilde filters en kanalen. En dat is de oorzaak.

Een WTW die bijvoorbeeld halfjaarlijks nieuwe filters krijgt, kan alleen maar voordeel zijn voor het binnenklimaat.

Ik neem aan dat je het filter in je dampkap toch ook wel eens reinigt?