BUITENISOLATIE

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een bestaande woning van 1900 met volle buitenmuren van 22 cm dikte. Nu heb ik last van condensatie om de koudste plekken in mijn living, slaapkamer enz.. Ik heb reeds mijn ramen laten vervangen door hoogrendementsglas 1.1.. Ik ben van plan om buitenisolatie te laten plaatsen, meer bepaald Terrasola Therm Classic met een synthetische sierpleister met een dikte van 8 cm (kostprijs van ongeveer 100 euro per vierkante meter). Heeft er iemand ervaring met buitenisolatie, eventuele nadelen enz, eventueel problemen met scheuren in de pleister?

Reacties

Beste Hans,

ALs u last heeft van condensatieproblemen zal het verder isoleren van uw woning dit probleem alleen verergeren.

Dus u dient eerst uw condensatieprobleem op te lossen voordat u verder kan isoleren. U zal ook na dienen te denken aan een vorm van ventilatie.

Had u reeds condensatieproblemen voor het plaatsen van het glas ? of is dit nadien pas gekomen ?

Hans,

Hierbij al een link naar een thread over isolatie van buitenmuren:

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1067373223&replies=157

Als je op deze site verder zoekt zijn er nog een aantal leuke threads over dit onderwerp.

Ik had voordien ook al problemen met condensatie maar ik heb de indruk dat dit verslechterd is door het plaatsen van dit hoogrendementsglas. Navraag heeft mij geleerd dat de k-waarde van mijn muren meer bedraagt dan 1.1. zodat het glas in principe beter isoleert dan mijn muren. Vroeger had ik gewoon dubbel glas met k-waarde 3.0. Condesantie vormt zich normaal op de koudste plaatsen.

Kwestie van ventilatie : ik heb vastgesteld dat in Frankrijk(zowel winter als zomerverblijf) in bijna alle ramen er bovenaan een ventilatierooster is. Een bijzonder simpel systeem maar wel effectief.

Hans,

ik ben het niet eens met Rene dat isolatie het probleem zal verergeren.
Eerst moet je uitvinden van waar het vocht komt. Is het condensatievocht? Is het een lek in dak/regenpijp, is het opstijgend vocht? Uit je uitleg heb ik de indruk dat je vermoed dat het om condensatievocht gaat. Wat idd kan kloppen met je uitleg rond je nieuwe ramen en hun hogere isolatiewaarde dan de muren.
Is het zuiver condensatie op de koudste plaatsen dan zijn er twee oplossingen
=> die plaatsen isoleren: dat ben je van plan en zou het probleem voor een groot deel oplossen. Maar als je na je isoleren nog koudebruggen hebt, dat zal er nog steeds een probleem zijn. Dus zeer goed opletten dat koudebruggen vermeden worden
=> ventileren: probeer eens de luchtvochtigheid te meten (in het koudeseizoen-heb je nu ook last van condensatie?). Deze moet omlaag gebracht worden zodat de kans op condensatie omlaag gaat. De ventilatieroosters zijn een oplossing (jammer dat ze niet meegekomen zijn met je nieuwe ramen, bij nieuwbouw zijn ze ongeveer verplicht dezer dagen). Eventueel betere ventilatie in de vochtige ruimtes voorzien. Vanuit mijn zetel hier is het moeilijk een juiste oplossing te geven. Praat eens met je architect (die de plaatsing van de buitenisolatie begeleidt)

Walter

Het betreft inderdaad condensatievocht met de bijhorende schimmelvorming en geen opstijgend vocht en ik heb enkel last in de wintermaanden (november-maart).

Een gat boren in het bovenste houtwerk van het raam zou ook voor ventilatie kunnen zorgen of is dit een te simpele oplossing

Dag Hans,

Wij bezitten ook een oude woning zonder spouw. Buitenisolatie is dé manier om
de woning als het ware volledig 'in te pakken': zo zijn meteen ook alle
koudebruggen aangepakt, en dat zijn er nogal wat in een woning zonder spouw.
Welgeteld overal namelijk!

Jammergenoeg is buitenisolatie ook zeer duur...

Groetjes
Fré

Welke dikte is aan te bevelen? Volgens de verschillende offertes varierend van 5 tot 8 cm. Overigens is het prijsverschil tussen 5 en 8 cm te verwaarlozen.
Is de prijs van ongeveer 100 euro per vierkante meter inclusief de sierpleister een normale prijs.

hans,

over enkele jaren wordt stookolie/gas behoorlijk duurder (schaarser) . dit hebben de producenten de afgelopen dagen zelf publiek toegegeven .(alsof we dat niet wisten ).

die 5 tot 8 cm voldoet immers maar ternauwernood aan de wettelijke minimumvereisten !
ècht, je doet jezelf een plezier door nu zo dik mogelijk te gaan als je kunt ophoesten .
probeer te gaan voor de dubbele dikte : 12 of 15 cm + buitenbezetting . dit kan met de kant en klare panelen van rotswol die verkleefd worden, en die je afwerkt met bezetting .
met wat zoeken vind je wel een aannemer die dit aankan .
hopelijk kom je niet in de problemen aan de zijkanten van de raamopeningen.
in de regel kun je dat ook nog wel oplossen met dunnere isolatiestroken .
buitenisolatie kan ook wel met natuurlijke materialen, maar da's weer duurder .

samen met je 1.1 ramen krijg je dan een uistekend en toekomstgerichte isolatiemantel .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Beste hans,

Had indertijd zelfde situatie.
Heb zelf 6cm iso platen(blauwe) verkleefd met kleefmortel van Cantillana en rustiek afgepleisterd. Het resultaat doet mij bluffen, het is nu heerlijk gematigd in huis.

Isoleren aan 'n enkele muur is een echte aanrader.

Groeten Stefaan