Isolatie: pfffff (eens lekker klagen alst mag)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hmmm
Eindelijk begonnen aan het isoleren van de zolder.
Eerst hebben de we de kepers moeten ophogen om 18 cm isolatie te kunnen plaatsen (geen probleem, wel zwaar werk).
Dan het bestellen van de isolatie.....
De meesten hebben mij bekeken of ik gek was (zowel van aannemers als verkopers als mannen uit de bouwwereld).
Ik heb eventjes getwijfeld maarja het was toen al goed te laat, het hout was al aangeschaft.
Gelukkig kon ik hier op het forum terug vallen om toch maar door te gaan met mijn 18 cm.
Krijgen jullie ook zo van die rare, soms wel grove opmerkingen als het om isolatie gaat.

Het is alleen spijtig dat als je zelf isoleert je dit niet in je belastingen kunt inbrengen....

Reacties

Rare gezichten?Natuurlijk,en zelfs van mensen die isolatie verkopen.Ze weten blijkbaar niet wat het nut van hun product is dat ze verkopen.Toch niet zoveel isoleren meneer,ge zijt zot,ge gaat 'overisoleren' bla bla bla.Wat dat betreft zijn veel mensen nog niet overtuigd van het nut van isolatie.Ze steken liever wat minder dan wat meer isolatie.Tot ze hun verwarmingskosten zien.Doe gewoon wat u het beste lijkt en laat die opmerkingen voor wat ze zijn.

vb:
In aanbouw zijnde HSB met skelet van 14 cm. Volgepropt met glaswol. De aangestelde verslaggever was nog nooit die dikte van isolatie tegengekomen...
Go figure

Net toen de isolatie normen 'verstrengd' werden was er ineens een toeloop van bouwers die nog snel hun bouwdossier erdoor wilden jagen om toch maar NIET te moeten voldoen aan de nieuwe normen (die eigenlijk niet zoveel voorstellen).

Dan weten we meteen waar de prioriteiten liggen: zeker niet bij voldoende isolatie dus...

Belangrijkste reden waarom we onze, toenmalige, architect moesten gerust laten eind 2005. Wij wilden sowieso beter verbouwen dan de nieuwe normen. Dus dat zat goed, wij hadden tijd. Maar de stapel dossiers die nog vóór Kerstmis binnenmoesten...

De meeste huizen worden gebouwd door bouwfirma's. In 2005 voerden er promotie om nog vlug te bouwen ... voor alles duurder zou worden.
De bouwer die daar in trapt ... een typisch voorbeeld van korte termijndenken. Hoe je dat tegen gaat? Ik weet het niet.
Dus toch maar de inderdaad te zwakke normen verstrakken? Hop Vlaamse overheid hop! (maar mijn hop zal niet helpen zeker?)

Trouwens, een paar maanden geleden las ik in de krant een eerste evaluatie. Bleek dat er veel overtredingen waren van de recente EPB-regels.

groeten
rik

Beste allemaal,

Ik deel de ervaring dat je tegen een stootje moet kunnen van de zeer verwonderd kijkende familieleden, buren, ... als je degelijk wil isoleren maar ... er zijn er ook die graag bijleren! Spijtig wel dat ook verstandige mensen vasthouden aan hun clichés mbt isolatie maar ja, ook deze weten no niet alles:) Succes aan iedereen!

Mvg,

Joost

Ik ken da gevoel: velen waren ook verbaasd toen wij bouwden en onze maatregelen voor een zo laag mogelijk energieverbruik ontplooiden. Sommige mensen bekeken me zelfs alsof ik ne zot was omdat ik zoveel isolatie stak maar géén aircosysteem wou in onze nieuwbouw...

Als ik nu kijk naar het resultaat van al die maatregelen en vergelijk met anderen, dan voel ik enkel maar voldoening omda'k mijn zinneke heb doorgedreven. En veel kritiekgevers zijn intussen ook al 180° gedraaid.

er zijn nog zeer veel aannemers of mensen die in de bouw zitten,die zeggen man man pas toch op met isoleren.
dan meg men nog zeggen men moet ventilatie voor zien dan begrijpen zij het nog niet
van mensen die niets met de bouw te maken hebben,kunt ge dat nog aannemen
heb zelf al redelijk geisoleerd,maar moest dit forum in mijn tijd bestaan hebben,dan was mijn huis tip top geisoleerd geweest

Met ons hebben ze ook gelachen. Ik ben hier zelden tegen ingegaan en heb ook wat meegelachen om van het gezaag af te zijn. En als ons huis pas af was, en wij nog geen bewonerservaring hadden opgedaan, kwamen de kritische vragen : "En, werkt dat nu allemaal wel goed ?".

Inmiddels ook al wat mensen kunnen aanzetten tot nadenken, want bij ons :

- voelen ze dat het op warme dagen heerlijk koel blijft (zonnewering, BV met AWW, behoorlijk glas);

- horen ze dat het relatief stil is (isolerende houtvezelplaat, geluidswerend glas);

- ervaren ze dat het in de winter aangenaam aanvoelt (vloerverwarming en muurverwarming op lage temperatuur, isolatie);

- ademen ze vrij omdat er toch altijd voldoende zuurstof is (BV).

En het overvloedige licht (sunpipes) is een mooi extraatje dat ons nog geld heeft doen besparen t.o.v. een grote lichtstraat, en de lage energiefactuur en het gratis regenwater, dat houden we dan nog voor ons, vermits de eerste jaarafrekening nog moet komen.

Wij zijn apetrots op ons huisje en ik ben vooral blij dat wij naar de juiste mensen hebben geluisterd en niet naar de 'publieke opinie'. Bijzondere hulde aan Hans D., die jammer genoeg door enkele individuen van dit forum is weggepest.

Wout

Hallo Wout

Zou het kunnen dat je het hier hebt over de verbouwing op http://users.pandora.be/dewachter/Bouw? Mocht het zo zijn: bedankt! De foto's zijn verhelderend voor als je zelf nadenkt over verbouwingswerken.

Zijn er misschien toch zaken waarvan je nu achteraf zegt "had ik nu toch maar dit zus of zo gedaan"?

Prachtige rapportage.
Wat een werk. Je had misschien beter eerst alles omgeduwd ...

Daar zit veel tussen dat ik zus of zo had willen doen. Maar ja, wij bouwden 17 jaar geleden.

Lambert,

dat is inderdaad ons bouwdagboekje.

Wij hebben overwogen om alles plat te gooien. Maar wij hebben nu een beletage-woning met de garage half ondergronds. Bij nieuwbouw mocht dit niet meer, waardoor je een bouwlaag verliest en met je living verder van de tuin zit. Bovendien konden we nu renoveren aan 6 % BTW, anders was dit 21 %.

Wat ik anders zou doen : betere ramen en glas; dakvensters vervangen door sunpipes; waar mogelijk houtskelet i.p.v. beton; waar mogelijk nog beter isoleren; meer lenen om al die dingen te kunnen betalen, want je recupereert dat bijna onmiddellijk met je lage energiekost.

Wat betreft de ventilatie zou ik een bypass van de AWW graag zien, dat geeft je toch een aantal bijkomende mogelijkheden (vraag is of dit wel zin heeft, gelet op de relatief kleine debieten). Ik zou zeker een extractieventiel plaatsen in de nok van het dak, om daar in de zomer (als de WW wordt gebypasst) de warmte weg te zuigen en de winter de warmte te recupereren (ons huis is heel open vanbinnen, open living en traphal).

Tenslotte zou ik werken met een bouwteam en een architect met veel kennis van LEW en PH.

Maar dit blijven allemaal maar ideetjes, wij zitten nu goed en ik hoop dat ik de komende twintig jaar niet meer moet bouwen, want het kruipt niet in je kouwe kleren, ik ben fysiek de uitputting nabij geweest.

Wout

Wat is de reden dat je een houtskelet zou kiezen boven beton? Omdat je meer kan isoleren voor eenzelfde dikte?

Is het voordeel van een dakvenster niet dat je het nog eens kan openzetten, wat in combinatie met een venster of deur die beneden opstaat eens alles goed kan verluchten/afkoelen (groter debiet dan bij BV).

Ik kan gerust geloven dat het fyisch zwaar moet geweest zijn. Hoelang heeft het geduurd voordat het woonklaar was?

Hey,

Ik vul het rijtje aan. Als ik hier begin over het aantal cm's isolatie bekijken ze je raar en van die opmerkingen :s

Nu vraagje, hoeveel hebben jullie geisoleerd in cm's.

Dak?
Muren?
Vloer?
...

Alvast bedankt,

Roberto

Heb een tijdje geleden eens gelijkaardige klaagzang geheven op dit forum. Zie

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1177331332

Even doorzetten en dan komt de voldoening wel, dat is de ervaring tot nu toe.

Onze ruwbouw is nu af en in onze spouw zit nu 10cm Rockfit, en in het dak 18cm PUR.

en de K waarde mag natuurlijk ook wel als jullie die hebben.

Dak : 29 cm cellulose (+ 2,4 cm houtvezelplaat onderdak)
Muur : 8/10 cm rotswol afhankelijk van de plaats, ook een klein stuk met 4cm resolschuim)
Vloer : 9 cm XPS
Glas U 1.1

K27
E59

Wout

Hey wout,

bedankt dit is idd wat ik vroeg.

andere mensen?

Roberto