warmteverlies

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe kan je het warmteverlies door een gevelmuur bepalen indien je de buitentemperatuur van de gevel kent, de temperatuur van de buitenlucht en de luchtvochtigheid? Om de berekening eenvoudig te houden nemen we aan dat het windstil is, geen zon op de muur, de muur droog is en dat de buitengevel onbeschut is (lucht kan vrij circuleren).

Alvast bedankt, Eric

Reacties

mmm; niet denk ik.
Ik ken alleen wat grafieken die de temperatuur verloop geven tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur van de gevel.
Langs de andere kant, kan ik me wel voorstellen dat je in de thermodynamica een formule vind die energieverlies, contact temperatuur en buitentemperatuur (eventueel luchtvochtigheid om de geleiding van lucht te kennen) combineert. Maar het lijkt me zeker hogere fysica.
Als je niets vind, zoek ik wel in mijn oude cursussen, in de delen die we niet moesten kennen.

Walter

Je moet toch ergens van uitgaan als je te maken hebt met de grillen van het buitenklimaat.

Misschien is de berekening analoog aan de berekening van de muurtemperatuur van een muurverwarming bij de afgifte van een bepaald vermogen? (of vloerverwarming indien we een horizontale warmtebron hebben).

Bestaan er tabellen over de delta T van een muur in functie van zijn afgegeven vermogen?

Beste Eric,

de warmteweerstand of u-waarde is makkelijk te berekenen als je de binnen-, buitentemperatuur en de wandtemperatuur(binnenzijde) meet.
De weerstand van de muur is dan Rm=(0.125x(Tbinnen-Tbuiten)/(Tbinnen-Twand))-0,165. De U-waarde is dan 1/Rm.
Hoe groter het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten hoe nauwkeuriger de berekening zal zijn.
Deze formule geldt enkel voor vertikale wanden.
Veel rekenplezier.

Warme groet,

Ludwig

Eric,

kan je eens zeggen wat de bedoeling is van je vraag?

Walter

Best Ludwig, hartelijk dank voor deze praktische formule Hiermee kan ik eindelijk eens getallen plakken op de isolatiefactor van de verticale wanden in mijn woning.

Voor horizontale/schuine wanden is het vermoedelijk een gelijkaardige formule met andere constanten...

Groeten, Eric

@ Walter,

De bedoeling is het berekenen van de warmteweerstand van een verticale wand zonder te weten welke isolatie erin zit of om te controleren of een specifieke isolatie correct geplaatst is...

Met bovenstaande formule heb ik intussen eens de delta T van een binnenmuur uitgerekend bij een binnentemperatuur van 20 een buitentemperatuur van 0 graden en verschillende K waardes van de muur:

K = 0,5 --> 1,15 graden
K = 1 --> 2,1 graden
K = 2,7 --> 4,6 graden (gewoon dubbel glas)

Dat ziet er op het eerste zicht aannemelijk uit ...

Ik bedoelde dus wel de binnenzijde van een buitenmuur ;-/