Polycarbonaat dak leefruimte/veranda

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste, ik ben nieuw op dit forum en zit met de volgende vraag;

Verbouwing: de "veranda" tussen de living en badkamer met een oppervlakte van 4x3m heeft nu een golfplaten dak en 1 gevel met houten ramen en deuren in enkel glas.
Badkamer en veranda is een oude bijbouw van het huis, en het is dus eigenlijk een deel van de woonruimte vermits je van de living door de veranda moet om in de vernieuwde badkamer te komen.

Ik wil deze vernieuwen met 1.0 dubbel glas schuifraam en ramen met daarboven een polycarbonaat dak(32mm zonwerend).

Het huis(1961) is reeds volledig verbouwd(overal 1.0 glas,HRTop condensketel,elektriciteit,chape,vloer...)

Tss de living en "veranda" is een nieuw meranti schuifraam met dubbel glas, en tss veranda en badkamer komt een gewone binnendeur.

Ik maak mij grote zorgen wat betreft energieverlies van mijn plannen.Zijn er geen betere alternatieven voorhanden?
Rekening houden met het budget, we zouden deze constructie volledig zelf uitvoeren(kostprijs dak alleen circa 1300 euro ipv 4300 euro door vakman).
we hadden graag wat meer lichtinval in de living, de tuin is Zuid gericht.

Graag jullie mening.

Reacties

Wim

Mijn ouders hadden ook een (gesloten) veranda met enkel gehamerd glas en een houten constructie. Gezien de temperaturen die tijdens de zomer gehaald konden worden (>50°C) werd er langs de binnenkant schuifgordijnen voorzien voor het tussenseizoen en werd tijdens de zomermaanden een doek over het dak gelegd. Dit laatste is te vergelijken met de fabrieksdaken met glaskoepel welke een witte laag verf krijgen (maar bij de veranda een tijdelijk gebeuren).

Een jaar of tien terug werd de verande vernieuwd en werd gekozen voor aluminium opbouw met een mat wit polycarbonaat dak (dubbelwandig) zodat de ruimte mits verwarming ook langer brukbaar zou worden.

Is het door het zetten van de platen, is het door temperatuur (nu veel frisser dan vroeger), is het door een andere oorzaak maar de platen zijn op sommige platen gebarsten ofwel in de bovenste ofwel in de onderste laag. Dus water komt er niet binnen maar vuil wel zodat sommige van die kanalen (dubbelwandig) er vuil en vies uit zien.

Mijn raad zou dus zijn, zorg dat je garantie krijgt maar ik vrees dat dit enkel is indien je het laat installeren.

Hoi, kijk eens op andere vraagstaarten ivm verandas. Een veranda betekent een enorm warmteverlies in de winter en een broeikas in de zomer. Als je al in de rest van je huis geïnvesteerd hebt in energiezuinige materialen, is een veranda ronduit af te raden. Ik zeg het liever zo dan rond de pot te draaien.

Oplossing 1 (doorlopende woning): een plat dak (zie vraagstaarten voor opbouw) met hier en daar een "sunpipe".

Oplossing 2 (doorlopende woning): een getrapt plat dak met raamdelen 1.0 in de hoogteverschillen.

Oplossing 3 (twee woondelen gescheiden door binnentuin): zoals de japanners: een binnentuin, zonder isolatie, om naar je badkamer te gaan.

Oplossing 4 (twee woondelen verboden door 1.2m brede gang en gescheiden door omsloten binnentuin) De binnentuin is natuurlijk niet groot, maar dat kan een heel knap effect geven. Die gang voer je uit met ramen 1.0 en een plat dak dat stevig geïsoleerd is. een klein raampje misschien uitgevend buiten de woning.
Frederic.

Frederic

of dit nu persé een bron van wermteverlies is betwijfel ik, het hangt af van het gebruik.
Mijn ouders hebben dit geinstalleerd juist om hun warmteverlies tijdens de winter te beperken. Immers het kwam ernooit tot vriestemperaturen en van de minste zonneschijn (zuid georienteerd) waren er temperaturen die naar de 15° klommen. Indien je dit niet als woonruimte gebruikt dan heb je geen bijkomende stookkosten én minder stookkosten in de living.
De bijverwarming die zij er uiteindelijk plaatsen had dan te maken voor het tussenseizoen waarbij die 15° naar 18° kon worden opgetrokken om een namiddag van de zon te genieten (achter glas). Zal ook geen zo'n groot verbruik geweest zijn.

Los van dit gebruik wil ik wel even naar uw betere oplossingen kijken en er een kantekening bij maken:
Die zijn inderdaad energetisch beter maar ik zou er eerst de verkavelingsvergunning op nalezen want daar wringt het schoentje meestal. En let wel als je een bouwvergunning moet indienen dan kan dit soms tot nare gevolgen leiden.
Een familielid is zo tot de vaststelling gekomen dat bij de verbouwingsaanvraag, hij eigenlijk wel een veranda had mogen plaatsen maar gezien hij een aanvraag indiende om de keuken uit te breiden in duurzame (met de omgeving strokende) materialen hij enkel en alleen nog een vergunning krijgt indien hij de woning kleiner maakt dan dat deze nu is (ipv enkele m2 te vergroten). Maw de veranda wordt vanaf het indien van de keukenverbouwing systematisch geweigerd. Informeren op voorhand dus.

@Frederic

Ik snap niet goed oplossing4:bedoel je een gang met daarin een tuin dan? De ruimte verkleinen in oppervlakte bedoel je dan?

Heeft er iemand een idee wat een licht afhellend dak zou kosten aan materiaal,voor 12m² met en zonder sunpipes?1 sunpipe moet volstaan

Zelf had ik al aan een pannendak gedacht,maar dat blijkt niet haalbaar door te weinig afhelling.
Of zou een Alu-sandwichpanelen dak Pergotop akoestiek zie link hieronder aan te raden zijn?in 57mm
http://www.agplastics.com/product.php?ID=294&w=1&lang=nl

Dit lijkt mij eenvoudiger om te plaatsen, maar ik weet niet of er dan een sunpipe in kan.

Marc,

In de winter kan je idd warmtewinsten maken door grote raamoppervlakken, maar dat is tijdelijk en helemaal niet zeker. Als er geen zon is in de winter (en dat valt wel eens voor bijvoorbeeld 's nachts) heb je geen 15°C in de veranda. Lees ook goed de email van Wim - het gaat om een veranda tussen twee bouwdelen. Ik weet niet of die schaduw afwerpen. Trouwens, de warmte die je moeten genereren in de winter stijgt en wordt verloren via het dakvlak. In warme periodes moet je alles eraan doen om binnenstralen van zon te beperken.

Op dit forum wordt gezocht naar duurzame energie en investeringen. De energie (stookkosten en aanbrengen zonneschermen in de zomer) die je moet steken in deze 4*3m kleine veranda om er het hele jaar door van te genieten is toch buiten proporties.

Voor de bouwvergunning is in dit geval toch ruimte genoeg - het gaat om een bouwvolume binnenin een kavel, tussen twee bouwdelen. Moest het kan over bijbouw, dan had ik die oplossingen niet geformuleerd.

Beste groeten, Frédéric.

Wat is een getrapt plat dak?
Eventueel een foto iemand? Is dit zelf te plaatsen?

Bedankt al voor alle reacties tot nu toe

Oplossing 4: ik kan geen foto doorsturen van een voorbeeld. Het 4*3 meter volume wordt in twee vereeld (ik veronderstel dat de ruimte 4 meter meet van gevel tot gevel): eentje van 4*1.2 en eentje van 4*1.8m. Door het smalste deel loop je van living naar badkamer. Het breedste deel dient als kleine binnentuin.

Getrapt plat dak: de eerste twee meter heeft een binnenhoogte van pakweg 2.4m, het twee deel 3.15m. Als je met kepers werkt zal je platdak ongeveer 10 (binnenafwerking leidingen)+18 (kepers met isolatie)+5 (extra isolatie op kepers om kouddak te vermijden)+2 (afwerking) = 35cm dik zijn. Meer isoleren kan altijd. Dus tussen de hoogte 2.75 en 3.15 heb je 40cm om een 1.0 en breed raam te plaatsen.

Groeten.

Bedankt voor de uitleg Fredrik.

Interessant lijkt mij die Sunpipe en dat getrapt dak.
Ik stel mij de vraag welk het goedkoopst is en welk van de 2 het gemakkelijkst is om zelf uit te voeren(met wat hulp).

De achterwand van de ruimte is een buitenmuur, aan die kant mag er gebouwd worden HOB.
Misschien mag ik dan niet hoger gaan dan het huidig golfplatendak?

@Marc: ik zie niet echt in waarom ik een bouwvergunning nodig heb, maar ik ben dan ook niet op de hoogte van die dingen.

Nu is mijn buurman niet van plan om zijn weide en paarden weg te doen,maar zeg nooit nooit.

Je hebt een stedenbouwkundige vergunning nodig als je o.a. een functieverandering doet aan je woning. Of het volume vergroot. Je kan altijd informeren bij de bouwdienst van je gemeente per telefoon.

Goegkoopst: de sunpipe, want die kostprijs is lager dan een bandraam 1.0 van 3 meter breed. Je kan beide zelf installeren. En een hoger plafond vraagt ook hogere muren. Al moet ik zeggen dat ik nog nooit een sunpipe heb geïnstalleerd en vooral bezorgd ben om de water dichting/condensatie.

Je oplossing via AGPlastics, een plaat van 57mmm, zou ik persoonlijk niet nemen. 1. Ik wil zelf kiezen wat de binnenafwerking is en nog spots kunnen plaatsen ook. 2. 57mm isolatie is helemaal niet veel 3. Ik zou er dan zowiso nog een PVC opleggen om zeker geen lekken te krijgen. 4. opletten met afwatering. Als de plaat wat doorbuigt in het midden, kan er stilstaand water ontstaan.

Beste Fréderic, via die zoekopdrachten geraak ik er niet uit(zie topic PLAT=HELLEND).

De Sunpipe in combinatie met welke opbouw/materiaal bedoel je?

Wat is een "bandraam" is dat het trappenraam?

Telecom en IT dat is voor mij geen probleem, maar dit is andere koek!

Hallo Wim, een bandraam is gewoon een raam dat veel breder is dan de hoogte.

een sunpipe in combinatie met een keperdak= beste oplossing. Een sunpipe in die rotswolplaat zal ook wel gaan, maar ik denk dat de afwerking van die plaat niet zo schoon is.

Gisteren een vriend geraadpleegd die ook aan t bouwen zijn.
Een kameraad van hem(dakwerker) heeft er een dak van 30m² met isolatieplaten en EPDM gemaakt voor 2000 euro.

De draagconstructie in beton hadden ze zelf gedaan.

Ik denk dat ik voor die 12m² een keperbalken draagconstructie zal maken en dan die dakwerker eens vraag of hij een dak en sunpipe kan zetten.

Mag een dak licht afhellen voor zo een opbouw, en hoe zit dat dan met afwatering? Nu is er een goot tegen een dwarsbalk(je)?

Elk plat dak heeft een helling - tussen 3 en 5%. Probeer niet te hellen in de richting van één van de twee bestaande gevels, maar naar de zijkant. Een goot is de beste oplossing, anders kan je na elke regenbui de ramen kuisen.

Ik wel je nog wel zeggen dat een rotswolplaat van 57mm niet genoeg isoleert volgens de energieprestatienormen. Omdat de naden tussen platen aan de binnenkant van je woning niet dampdicht zijn, kan er condensatie optreden binnenin de rotswolplaat. En dan wordt de isolatie nat en kan je op termijn zelfs vochtplekken krijgen.

Misschien wat doemdenkend, maar ik vrees dat er weinigen op het forum me kunnen tegenspreken.

Frédéric.

Verkoper van het huis passeerde nog eens met de kleinkinderen over enkele dagen."ik geloof dat er nog een plat roofingdak onder die golfplaten zit"...

->daags nadien heb ik een stukje van vals plafond afgebroken,ter hoogte van het glasraam aan de binnenkant...

En jawel, er zitten dikke draagbalken in zeer goede staat, daarboven een soort vezelplaat van 4cm mét roofing.Hierop hadden ze dan isomo en rotswol geplaatst voor de golfplaten er op kwamen.

Maandagavond komt een dakwerker(kennis) een kijkje nemen.
Ik hoop dat de prijs wat meevalt nu.

beste iedereen,
Zijn er mensen onder jullie die een veranda hebben van "VERAHOME" met zetel te Brugge,Leuven en Mechelen?
Graag hoor ik jullie bevindingen.Wat was de wachttijd voor plaatsing? En zijn jullie tevreden?
MVG Joha