meten is weten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand ervaring met infrarood thermometers? Zulke toestelletjes kan je tegenwoordig al kopen vanaf 30 EUR en de modellen met ingebouwde laser zijn al te verkrijgen vanaf een 100EUR.

Sommige IR thermometers kan je in hot spot / cold spot mode zetten waarbij je handmatig langzaam over het oppervlak scant tot je een of ander signaaltje krijgt dat aangeeft dat er een temperatuurvariatie gemeten werd (analoog aan een leidingmeter denk ik...).

Heeft iemand hiermee reeds zijn buitenmuren, ramen en deuren opgemeten en geeft dit praktische info over de kwaliteit van de isolatie?

Alvast bedankt,Eric

Reacties

Houd er goed rekening mee wat de meetafwijking is van die goedkope aanbiedingen, die kunnen behoorlijk afwijken van de werkelijke waarde.

De goedkopere typen hebben ook geen correctie op de zgn. emmisiefactor. Meten op een spiegelend voorwerp bv zilverfolie geeft dan zeker geen betrouwbare meting.

Dan kan meten toch gissen blijven.

Ja, ik weet dat die goedkope modellen een grotere absolute meetafwijking hebben, maar is een absolute meting wel nodig?
Volstaat een relatieve meting niet om koudebruggen en/of 'gaten' in de isolatie op te sporen? En is in het geval van een relatieve meting de emissiefactor dan wel zo belangrijk?

Mijn vraag is eigenlijk: los van de absolute nauwkeurigheid, is het mogelijk om bv. op een baksteenmuur betrouwbare differentiele metingen te doen om de gelijkmatigheid van de isolatie na te kijken?

Voor een indicatie kun je een aardig beeld krijgen ook al wijken de metingen wat af.
Ga geen vergelijking maken met een stenen muur en een blanke stalen balk, dan is het zelfs voor een indicatie een slechte vergelijking.
Gelijksoortige materialen met niet een te grote kleurafwijking vestrekt je een goede indicatie.