plasma of lcd

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
Ik ben aan het twijfelen tussen een plasma tv Pioneer of een lcd Philips 42PF9731D.
Kan iemand me wegwijs maken welke mijn beste keuze zou moeten zijn.
Ik dank jullie alvast!
Met vriendelijke groeten,
Dirk

Reacties

LCD is veel energiezuiniger dan plasma. En die laatste lijkt het ook technologisch af te gaan leggen tov LCD.

LCD is niet "veel" zuiniger tov plasma voor EENZELFDE beelddiagonaal.
Het is een feit dat de nieuwste generatie LCD's met varierende backlight alleen maar zuiniger worden, doch prijs is stukken hoger tov plasma voor eenzelfde beeldiagonaal.

Bij plasma hangt het electrisch verbruik af van hetgeen op het scherm staat. Witte/licht beelden = veel verbruik terwijl donkere beelden (vb horrorfilm) zeer weinig verbruik opleveren.

Ik had verstaan dat "overall" plasma aan 20% meerverbruik zat tov LCD voor eenzelfde diagonaal.

PS : veel hangt af wat je met de TV gaat doen , kijk je nog analoge kabel ? speel je xbox/ps3 ? wil je de PC eraan hangen ? kijk je digitale-TV ?
Als ik een gemiddelde winkel binnenstap en ik zie de kwaliteitsweergave van sommige LCD's kan ik gewoon niet verstaan hoe mensen hiernaar kunnen kijken, sommige beelden zijn zo "onrealistisch" ...

Plasma is nog steeds prijs-kwaliteit niet te kloppen! en qua echte contrasten/kleurechtheid ook nog niet (vele LCD's goochelen met "dynamisch contrast" door de spelen met de backlight) maar je moet effectieve contrastwaarden vergelijken.
Marketing-fluff zoals "full HD LCD" is allemaal niet nodig voor tv, een HD-ready plasma (op 720p) is evenwaardig als je er een metertje of 3.5 vanaf zit. Ons menselijk oog heeft eigenlijk een slecht scheidend vermogen en vanaf die afstand zie je het verschill tussen "hd ready" en "full hd" niet meer.

Nog enkele jaartjes en ik zal m'n mening mogelijks herzien...

Dirk,

Ga echt zef kijken in een winkel, neem een DVD mee of zoek vb een mooie oude zwart-wit film om alvast eens te testen.
Dikwijls spelen ze in winkel HD-content wat "er altijd mooi" uitziet zowel op LCD als plasma.

Overlaatst in de vandenborre stond er een 52 inch full HD LCD (Samsung) te spelen met een prachtig natuurdocu in fullHD ... uiteraard is dat oogstrelend ! Maar geen realiteit is meeste huiskamers...

Jan

Heb mij door verschillende mensen laten vertellen dat lcd qua duurzaamheid een stuk langer meegaat, waar of niet?
Heb zelf een lcd gekocht .
Zet deze steeds af zodat deze niet in stand-by kan staan en is ook nog andere apparaten op aangesloten en kan deze met 1 knop afzetten.
Telkens als ik de knop terug opzet gaat de tv weer aan maar moet deze terug afzetten want deze blokkeert.
De tweede keer is alles weer in orde.

Als je de tv in stand-by laat staan heb je geen probleem !!!

Ach, dat verhaaltje over levensduur is allemaal zever.
De nieuwste generatie PDP (PlasmaDisplayPanels) hebben "halfwaardentijden" van meer als 30.000 uur. Na 30.000 is de lichtemissie op halve waarde, maar helemaal niet versleten hoor.

30.000 uur / 6 uur_per_dag = 5000 dagen TV kijken ...
laat ons eerlijk zijn ... dit is geen issue!

Wat uw probleem betreft moet je eens horen of er geen nieuw software (lees : firmware) bestaat voor uw TV en deze erop laten zetten...

Tja, je hebt zo'n enorme markt met LCD's. Iedereen gooit ze op de markt, hoe sneller hoe liever ... en dan heb je soms van die lastige "bugs" he...

Op het eerste zicht is het heel eenvoudig : een true HD televisie met 1920 x 1080 pixels, geeft een scherper beeld dan een HD ready toestel met 1024 x 768 pixels. De praktijk is echter iets complexer.

Om te beginnen kijken we zeker nog een paar jaar naar SD televisie, met 576 lijnen. De software in uw toestel moet dus een herberekening doen naar het hoger aantal pixels. Het ene merk is daar al beter in dan het andere en dat maakt momenteel misschien wel het grootste kwaliteitsverschil uit tussen de verschillende toestellen. Bij sommige toestellen krijg je dan ook de klacht dat, door de grotere scherpte van het 1920 x 1080 scherm, de SD beeldkwaliteit en de conversiefouten storender worden.

Probleempje 2 : visueel is er weinig verschil te merken tussen een HD 720 progressief en een 1080 interlaced beeld. Je krijgt pas een kwaliteitssprong bij 1080 progressief. Helaas neemt deze dan weer zoveel bandbreedte/opslagruimte in beslag dat het nog heel lang kan duren voor men in deze norm uitzendt.

Als je een beetje rondneust in vergelijkende testen, zowel in het binnen- als het buitenland, komen er telkens een viertal toestellen naar boven met het beste resultaat. Voor de plasma schermen is dat Pioneer en Panasonic, voor de LCD schermen zijn het de twee topmodellen van Philips en Sony. Vergelijk eens de prijzen. Die kunnen bij een 40/42" scherm serieus uit elkaar lopen, terwijl er in de praktijk weinig verschil in beeldkwaliteit te merken is.

Beste,
Het is dan toch een plasma Panasonic TH-42PV700 tv geworden. De zwart-wit waarden hebben me hierin geholpen.
Bedankt voor de informatie.
Met vriendelijke groeten,
Dirk

http://www.kieskeurig.be
Is soms leuk om de reviews te lezen op deze site! Je kan er wel soms meer gaan aan twijfelen

Heb vernomen dat LCD's een hel zijn om aan recyclage te doen en dat ze enorme hoeveelheden kwik bevatten.

Plasma TV's/schermen zijn kinderspel om te recycleren.

Ik denk niet dat LCD's moeilijker te recycleren zijn dan Plasma's.

Tegenwoordig zijn er LCD's op de markt die werken met LED backlight, deze bevatten geen kwik.
Dit in tegenstelling tot LCD's met achtergrondverlichting door gasontladingslampen.

Heb zowel een plasma (pioneer) lcd (lg) in huis en het verschil in beeld is enorm , waar je bij plama echt zwarte beelden hebt zijn die bij lcd donkergrijs ! En echt snelle beelden zoals soms bij aktiefilms en voetbal zijn enorm onscherp bij lcd !

Deze dingen zullen wel veranderen in de toekomst maar de komende jaren zit je nog beter met plama !

btw , de plasma heb ik gekocht na urenvergelijken in de winkel , de lcd heb ik gewonnen !

Groetjes
Sven