uitlaat cv-ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil mijn cv-ketel (condensatie-ketel) in de garage laten plaatsen met een uitlaat door het dak. De buis kan niet volledig verticaal lopen omdat deze anders in de slaapkamer uitkomt. In plaats daarvan willen we een bocht maken zodat we via de berging naar het dak gaan.

Nu is mijn vraag : welke bochten mag je maken? Mag je eventueel een stuk horizontaal gaan?

Reacties

In de installatiehandleiding van de ketel staat wat er mag en is per ketel verschillend. Een ketel met ventilator mag je horizontaal je afvoer laten lopen. De maximale lengte en bochten moet je zelf opzoeken.

Een open ketel is overgens niet toegestaan in een garage. (althans voor Nederland, de belgische regelgeving is mij niet bekend)

In belgie mag je ketel gewoon in de garage plaatsen. Wel dien je de voorschriften voor verluchting te volgen.

Mazouth ketel met onderverluchting.

Gasketel met onder en boven verluchting omdat ook bij een gesloten toestel er een gasleiding loopt.

rene,

volgens mij is er voor een gesloten gasketel met beperkt vermogen (huiselijke toestellen tot 64 KW als ik mij niet vergis) GEEN verluchting verplicht

Stefan

Ik ben benieuwd hoe het dan bij jullie zit.

Stefan,

Het is voor de gasmeter welke de verplichte verluchting veroorzaakt.

In het geval van de garage ga ik ervanuit dat daar de gasmeter ook aanwezig is.

Verder had ik begrepen dat in het nieuw stookbesluit welke 1 juli j.l. is ingegaan ook de ruimte's voorzien van een gasleiding verlucht moest worden.

Dit zal ik proberen via de bouwunie bevestigd te krijgen.

bedankt voor jullie reacties, ik ga even proberen de installatie-handleiding te pakken krijgen

De verluchting is niet de reden dat het in Nederland niet mag.

Je loopt het risico dat door een lekkende auto een onverbrand brandbaar mengsel aangezogen kan worden. Een goede verluchting gaat dit niet tegen.

Hoe goed je ook verlucht er is altijd een kans dat er buiten de verbrandingsruimte een explosief mengsel kan ontstaan. De verluchting beperkt zich in de luchtstroom die ontstaat tussen de aanvoer en afzuigrooster, hoekjes een gaatjes in de ruimte verlucht je niet. (tenzij daar net het rooster bevind natuurlijk)

ENKEL voor gesloten toestellen, deze zuigen GEEN lucht uit ruimte !!!

Rene, gasleiding weet ik niet (kijk ik na), maar ruimte waar teller staat moet wel degelijk verlucht worden, dat weet ik ook

maar bij onst staat ketel op zolder en teller in kelder

voor grote stookplaatsen gelden andere regels : van 150 KW mag teller NIET in zelfde lokaal staan als ketel
vanaf 500 KW moet tussen stookplaats en rest gebouw 2 Rf-deuren zitten = sas-functie, en ook een rechtstreekse buitendeur, ...

Stefan

Garage's zij zowiezo ruimte's welke je zou moeten ventileren, tenminste wanneer je deze echt gebruikt om je auto erin te zetten.

Als je namelijk je auto nat binnenzet en je auto kan zijn water niet afstaan aan de lucht dan kun je zelfs nog beter je auto nog buiten laten staan. Dan zal hij na de regenbui tenminste nog door de wind kunnen drogen.