SOD Passiefhuis??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen graag een passiefhuis bouwen. Van een firma die dit SOD aanbieden (mét passiefhuisattest) kregen we volgend voorstel van opbouw van het houtskelet (van buiten naar binnen):

mineraal pleisterwerk 12 mm
pavatex 60 mm
houtconstructie in ONBEHANDELD VUREN 14cm dik, om de 60cm een balk, opgevuld met cellulosevlokken
OSB 15mm verlijmd & afgetaped
leidingenspouw 60 mm geïsoleerd met PUR
Gyprocplaat

Naast het feit dat die PUR-isolatie niet de meest milieuvriendelijke isolatie is, stel ik mij toch vragen over de houtsoort. Is onbehandeld vuren duurzaam genoeg voor HSB in een damp-open constructie?

Stephane

Reacties

ik vraag me af hoe je met 20cm isolatie de passiefnorm gaat kunnen behalen,...

In de leidingenspouw plaatsen ze nog eens 6 cm PUR isolatie, dus in totaal is er 26 cm isolatie voorzien.

Ik vermoed wel dat de woning voldoende geïsoleerd is, anders zouden ze toch geen passiefhuis certificaat kunnen aanbieden. Ze laten hiervoor oa een PHPP-berekening uitvoeren.

Alleen vraag ik me af of we op vurenhout kunnen vertrouwen in zo'n constructie. Vooral op langere termijn, hebben we hier geen verhoogde kans op aantasting van huisboktor of houtworm?

cellulose bevat middel tegen "beestjes" en beschermd dan ook hout dat er in is verwerkt

maar PH bekom je niet door enkel een aantal cm isolatie te plaatsen, vooral de details zijn belangrijk, overgang vloer - wand, wand - dak, wand - schrijnwerk, ...

@ jimmy : pavatex plaat wordt ook als isolerend aangenomen

Stefan

cellulose bevat middel tegen "beestjes" en beschermd dan ook hout dat er in is verwerkt

maar PH bekom je niet door enkel een aantal cm isolatie te plaatsen, vooral de details zijn belangrijk, overgang vloer - wand, wand - dak, wand - schrijnwerk, ...

@ jimmy : pavatex plaat wordt ook als isolerend aangenomen

Stefan

Bij vuren is het naar het schijnt moeilijk om spinthout van kernhout te onderscheiden, dus er zou spinthout kunnen inzitten. Ik weet dat cellulose een bescherming geeft, maar geeft dit voldoende bescherming aan een houtsoort met duurzaamheidsklasse 4? Wat bevoorbeeld als er reeds eitjes in het hout zitten?

Kan dit hout voldoende tegen de wisselingen in vochtigheidsgraad in het skelet? Ik dacht dat de meeste houtskeletwoningen toch in een duurzamer houtsoort gezet worden of zie ik dit verkeerd?

ik weet dat je er niet komt met enkel wat extra cm's isolatie te plaatsen hoor Het is een SOD die een PH standaard in hun gamma heeft. De woning moet luchtdicht zijn volgens strenge normen (er is een blowerdoor test voorzien). Er komen PH-ramen in, dikke aaneensluitende isolatie rondom, balansventilatie, ... Maar inderdaad, details (vermijden koudebruggen ed) zijn heel belangrijk, dus zullen ze in hun lastenboek die gedetailleerd moeten omschrijven.

SOD heeft dikwijls een slecht naam, vandaar ook mijn initieel wantrouwen. Het enige dat mij zowat op de lever ligt is hun keuze van houtsoort, vandaar m'n vraag

Indien correct uitgevoerd vind ik het echter een positieve evolutie dat SOD's dit stillaan beginnen aanbieden daar dit toch meer en meer mensen in contact zal doen komen met passiefhuizen. En hopelijk raken er dan ook meer en meer mensen van het nut ervan overtuigd.