LED versus SPAARLAMP

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Na lang zoeken de armaturen gevonden om aan de voordeur te plaatsen (buiten uiteraard).

Standaard zitten hier telkens twee spots in 220V - 35 Watt.

Uiteraard ga ik die pas ophangen als er zuinige lampjes in zitten.

Nu twijfel ik heel sterk tussen LED en SPAARLAMP (GU10 fitting).

De LEDs die ik momenteel thuis reeds in gebruik heb blijven na uitschakelen steeds klein beetje licht geven. Vraag me dus af of die 1,5 Watt wel correct is als ze 24 op 24 klein verbruik blijven hebben.

Kan er iemand raad geven. LED is maar 1,5 Watt terwijl SPAARLAMP 7 Watt zou zijn. Wat met levensduur ? Kunnen beide lampen tegen eventueel vrieskou (moesten we die nog ooit krijgen ?) Neem ik de standaard lampen van Massive of Megaman die je overal kan vinden of ga ik beter naar een Osram ofzo ? Iemand tips ?

Reacties

Indien uw leds een beetje licht blijven geven na uitschakelen betekent dit dat uw schakelaar niet werkt of dat er een of ander ontstoorfilter over uw schakelaar staat met voldoende lekstroom om de LEDs toch nog een beetje te laten oplichten...

Qua merken is Megaman de beste (ook de duurste). Dit weet ik van een invoerder van elektrische onderdelen.

Qua levensduur van de lampen is het verschillend:
GU10 betekent dat er 220V op de leds komt te staan en daardoor zouden ze het sneller begeven dan de tijden die op de verpakking staan.
Anderzijds voor een spaarlamp is het slecht voor de levensduur als die niet altijd op temperatur kan komen.

Dus... mijn advies is: probeer eens leds, als ze snel kapot gaan zou ik er spaarders in steken.

Frederik, GU10 is een aanduiding van een soort fitting, net zoals E14 en E27 (Edison schroefdraad 14mm enzovoort)

Dat je niet omhoog mag scrollen op dit site snap ik nou weer niet.

Voor onze verlichting aan de voordeur die continu brandt ( praktijk aan huis) en voor de verlichting van het naambord heb ik LED's geplaats, in totaal voor een vermogen van 20W.
4X4W aan de voordeur en 2X2W aan naambord.
Dit geeft voldoende licht. Je hoort me natuurlijk niet zeggen dat de halogeen verlichting die we daar vroeger op de zelfde plaatsen hadden minder licht gaf. We spraken dan wel over 350W halogeen tegenover 20W LED nu. LED's gaan niet kapot, dikwijls geeft de geïntegreerde voeding de geest, probeer LED lamp en voeding apart te kopen. Dus Liever geen GU10 220V,...
Want als zo'n lamp de geest geeft is deze niet herstelbaar, terwijl je bij lED's met losse voeding wel de voeding apart kan vervangen.

WJ
Raf schrijft:
> Beste,
>
> Na lang zoeken de armaturen gevonden om aan de voordeur te plaatsen (buiten uiteraard).
>
> Standaard zitten hier telkens twee spots in 220V - 35 Watt.
>
> Uiteraard ga ik die pas ophangen als er zuinige lampjes in zitten.
>
> Nu twijfel ik heel sterk tussen LED en SPAARLAMP (GU10 fitting).
>
> De LEDs die ik momenteel thuis reeds in gebruik heb blijven na uitschakelen steeds klein beetje licht geven. Vraag me dus af of die 1,5 Watt wel correct is als ze 24 op 24 klein verbruik blijven hebben.
>
> Kan er iemand raad geven. LED is maar 1,5 Watt terwijl SPAARLAMP 7 Watt zou zijn. Wat met levensduur ? Kunnen beide lampen tegen eventueel vrieskou (moesten we die nog ooit krijgen ?) Neem ik de standaard lampen van Massive of Megaman die je overal kan vinden of ga ik beter naar een Osram ofzo ? Iemand tips ?

Raf,
Het nalichten van de LEDs gebeurt ook bij gebruik van een enkelpolige schakelaar. Als je een dubbelpolige gebruikt, die zowel fase als neuter onderbreekt, gaat een LED lamp keurig uit. Mijn ondervinding in ieder geval.
Groetjes,
Frank

Een LED lamp van 1,5 Watt verbruikt dan wel minder dan een spaarlamp van 7 Watt, maar ze geeft ook (veel) minder licht. Op dit ogenblik is het rendement (lm per Watt) van de meeste spaarlampen nog net hoger dan die van LED lampen.

De reden waarom dat grote verschil in lichtsterkte niet steeds opvalt is dat LED lampen vaker gebruikt worden om gefocused licht te leveren.

Persoonlijk vind ik ook dat LED licht, zelfs van de beste lampen, bedroevend onaangenaam is.

Ik weet niet of de lampen die je hier opsomt ertussen staan, maar misschien kan je je licht eens opsteken (heb je hem ) bij http://www.olino.org

Ik heb 3x1 Watt spots van www.leditlight.net
Ze kosten 24 euro per stuk, en stuuk duurder dan de 1,2 watt lampjes
van de gamma die ik eerst had, MAAR een wereld van verschil!
Warm licht i.p.v. Blauw Licht, en Veel licht i.p.v. weinig licht.

Sowieso als je meer wil weten over led lampen is die site een aanrader,
er staat veel duidelijk uitgelegde informatie op

Kunnen die spots gedimd worden?

ik gebruik zelf ledspots in de keuken en badkamer en ben er zeer tevreden van.60 leds in 1 spotje warmwit,kan er zelfs ook met 76 leds krijgen.prijs van 1 spotje gemiddeld 12 euro, 2.5 watt.Lichtsterkte komt ongeveer overeen met een hallogeenspotje van 20 watt

Ik sluit mij aan bij de vraag van eric. Spaarlampen kunnen niet gedimd worden. Kunnen ledspots gedimd worden en kan dit met een gewone dimmer voor gloeilampen????

Volgens de mensen van http://www.dreampc.be/dreampc/led/info.htm zou het mogelijk zijn LEDs te dimmen met een speciale dimmer.
Voor de rest heb ik nog niet te veel gevonden aangaande dimbaarheid van LEDs.
Die van http://www.renledlight.be/hoebestellen.html bvb trekken hun garantie in als blijkt dat een van hun LEDlampen stuk is gegaan terwijl aangesloten op een conventionele dimmer.
En ten slotte nog een link gevonden naar algemene info over (energiezuinige) verlichting: http://www.fedelecmagazine.be/FED/pdfs/FED137-lampen-nl.pdf?bcsi_scan_C1819D816F8D1B46=0&bcsi_scan_filename=FED137-lampen-nl.pdf

Groetjes,
Frank

Heb net twee powerled's geplaatst van 3.6W (3 x 1,2W)
Volgens gegevens fabrikant: Q lamp 20, WW 3500°K, 20 a 25°, 3,6W max. www.qlt.it
Deze gaan in de goede richting van lightoutput en kleurtemperatuur, qua output vergelijkbaar met halogeen 20W. Al de led verlichting die niet op powerled's gebasseerd zijn: speelgoed. Weet nog geen kostprijs, laat ik jullie nog even weten.

Kijk ook even op www.ledland.be voor kwaliteits Led zowel voor binnen als buitengebruik.

Ondertussen zijn ook spaarlampen gewoon dimbaar. Dimbare spaarlampen bestonden al, maar moesten aangesloten worden op een speciale dimmer. Een oplossing waren de spaarlampen met 'standen'. Met de gewone lichtknop kan je de output in standen dimmen. Maar ook traploos dimmen met een standaard dimmer is nu mogelijk. Zonder reclame te willen maken: kijk bij www.megaman.nl bij de lijn 'Dimmerable'. Op de belgische website is hierover nog niets te vinden. Of andere fabrikanten iets dergelijks in hun gamma hebben weet ik niet.

Pieter

ScienceDaily (Sep. 24, 2007) — Scientists in India are reporting an advance toward discovering a Holy Grail of the illumination industry -- a white LED, a light-emitting diode that produces pure white light suitable for interior lighting of homes, offices and other buildings.

--------------------------------------------------------------------------------
In the report, D. D. Sarma and Angshuman Nag point out that practical versions of these so-called white LEDs would be brighter, longer-lasting and more energy efficient than conventional light sources such as incandescent and fluorescent lamps and could replace them in the future.

However, scientists have faced several difficulties in developing pure white LEDs with all the requirements and desirable properties. Existing versions produce tinted, unstable shades of white light that mar their performance.

The researchers report the first success in developing a new LED based on a new phosphor from semiconductor nanocrystals of cadmium sulfide mixed with manganese. It produces a stable shade of white light that remains constant over time and appears superior in overall performance in comparison to previous generations of white LEDs. The scientists now are working to boost its efficiency so that the white LED can be used in everyday applications.

The study entitled, "White Light from Mn2+-Doped CdS Nanocrystals: A New Approach" is in the Sept. 9 issue of ACS' The Journal of Physical Chemistry C.

Adapted from materials provided by American Chemical Society.

via de website van www.olino.org ben ik bij de led-lampen van Vario-eco gekomen
http://www.vario-ecoconsultancy.nl/shop/detail.php?Art_nummer=27230200
Ik heb er zo drie E27 gloeilampen besteld en drie GU10 ledspots.
De gloeilampen geven iets meer licht dan een 25W gloeilamp, en heel mooi van kleur, de spots zijn vergelijkbaar met een 20W halogeenspot, met een brede straling (55°) iets warmer van kleur.
De gloeilampen heb ik reeds geïnstalleerd, van de spots al eentje. Want ze zijn iets hoger dan een halogeenspotje, en ik moet wat bricoleren aan de armaturen om ze erin te krijgen.
Ik ben benieuwd naqar de levensduur...

Lap! al één van de drie LED-gloeilampvervangers is uitgevallen
En dat na één dag.
Dat beloofd ! Ik wou net bij al m'n kennissen gaan 'stoeffen' hoe geweldig ze wel zijn.
Volgens de site van Cheapled (waar ik ze gekocht heb) krijg ik één jaar garantie. Ik hoop dat ze de portkosten op zich nemen, anders worden het heel dure spotjes.
Ik zal al maar een mailtje sturen.

En die halogeenvervangers GU10 hoeveel groter zijn die dan precies dan de gewone halogeenspots ? Hopelijk minder dan een millimeter of 2... Op de website van cheapled vind ik de hoogte niet terug.

Oh Boy, al een tweede 'LED-gloeilampvervanger' die eruit ligt! Ik kreeg al wel een mail van Cheapled 'dat ze dit gaan oplossen en contact met mij gaan opnemen'
Ik zal er maar vertrouwen in hebben...

kwa scrollen, is omdat je cursor in het textvak om je bericht in te geven staat,
slaapwel,
Jo

Nog steeds niks gehoord van Cheapled.

De SMD-LEDspotjes zijn zo'n 7cm lang, een traditioneel halogeenspotje zo'n 5 cm

Hoi iemand een gedacht om mijn bestaande spots keuken te vervangen door led maar dan wel klaar he en moeten een tijdje meegaan.Dat zou nog eens een werkje knn zijn omnog wat te besparen op den elentriek.Kan op 12V of 220V.
En waar te verkrijgen?
Groeten stefaan
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Hoi, ik heb reeds ruim 3 maanden mijn halogeenspots van 50watt vervangen door High Power spots 3W led van ledland en ben zeer tevreden. Ook mijn tuinverlichting van 2 x 500W vervangen door 2 spots LED High Power van 6 W en dat geeft echt goed licht. ik bespaar alleen al op mijn tuinverlichting 988 Watt per uur !!!! aan te raden.
www.ledland.be

Toch raar,

ledland is onderdeel van pura-vida (zie website), de mail komt van puravida@skynet.be

Franky,

Op deze (en andere) sites is dat niet abnormaal: je moet inderdaad even tussen de regels lezen en een beetje rondsurfen om een ruimer beeld te krijgen.
Bedankt voor de opmerking.

http://www.jacs-koopman.nl/info.php?id=48072

De ontwikkelingen gaan razendsnel; misschien verstandig een jaartje te wachten maar het is te spannend om dit proces mee te maken

Hier hangen inmiddels 5 spots binnen, 2 bolletjes binnen, en 18 spots buiten en er komen er nog wataan; appled heeftno ook al dimbare sets!

Mvg Arnold

Hallo,

Zoals zovelen hier ben ik aan het kijken om mijn Halogeen te vervangen door LED's.

Ik heb hier in keuken en living samen 50+ inbouwhalogeens hangen, waarvan 3 kringen op elk een grote transfo en 2 kringen op aparte transfo's per halogeenlamp, 2 van de vijf kringen kunnen ook gedimd worden.Ik denk allemaal 35W halogeentjes.

En nu de vraag, wat koop ik best rekening houdend dat ik niet wil inboeten aan lichtopbrengst en ook niet al mijn armaturen wil vervangen ?( zijnde inbouw - kantelspotjes) en een idde van kostprijs is ook steeds leuk.

Ik wil mijn elektriciteitsverbruik drastisch aanpakken hiermee

Alvast bedankt
Peter

Opletten waar je uw LED's koopt!

Probeer na te gaan waar ze gemaakt zijn en vraag eventueel een technische lijst op.

Er zit veel rommel tussen dat in China is gemaakt. Veel goedkoper maar gaat ook veel minder lang mee.

Peter,

Neem in ieder geval highpower leds met 3 of 5 leds per spot, niet de ''gewone'' spotjes met 20 a 50 ldjes.

Neem de 3 of 5 watt uitvoering dat is gelijk aan de 35 watt spots

Houdt er rekening mee dat ook alle trafo;s vervangen dienen te worden

En neem warm wit maar dat spreekt voor zich

Adressen zin er zat genoemd hierboven

Mvg Arnold

Alvast bedankt Arnold

Nu gaan we zoeken naar een geschikte dealer

groetjes,
Peter

Zie levensduur spaarlampen.
Reeds meer dan 8 jaar gebruik ik spaarlampen +- 25 totaal in mijn huis, van allerlei merken typen.
Er gaat geen week voorbij of er is ergens wel een defekt.
Als ik de kosten hiervan maak heb ik reeds veel verlies gemaakt.

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1200702248

Zie levensduur spaarlampen.
Reeds meer dan 8 jaar gebruik ik spaarlampen +- 25 totaal in mijn huis, van allerlei merken typen.
Er gaat geen week voorbij of er is ergens wel een defekt.
Als ik de kosten hiervan maak heb ik reeds veel verlies gemaakt.

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1200702248

Johny

vreemd

Heb enkel spaarlampen en leds in huis, woon hier nu ruim 2 jaar en nog nooit 1 kapot gegaan.

De gloeilampen moest ik elk jaar wel vervangen

Heb je er dimmers tussen zitten of zo? Daar kunnen ze idd niet tegen

Arnold

Ik kan niet spreken over LED, maar heb net 11w Megaman GU10 lampen
gekocht. Wat een ontgoocheling, dat het ff duurt voor ze licht geven daar was
ik op voorbereid, maar de lichtsterkte is gewoon belachelijk. De kleur trouwens
ook, warm wit, doen ze uitschijnen of dat gezellige kleur is, nee dus.
T is eigenlijk een beetje oplichterij, op de website geven ze een tabel met watt
convetioneel tov spaarlamp, 9w zou 50w zijn ... mijn 11w nog geen 25w, niet
gemeten, maar subjectief gevoel.
Dus mijn les die ik hieruit leer, koop 1 van elk om te testen (en geen 6 zoals
ik) Ik ga nu wachten op goede power leds ... naar wat mn me verteld 1 a 2 jaar
weg.

@Nelson, Ik had al gewaarschuwd voor LED-lampen met ingebouwde convertor (230 naar ledwerkspanning) De LED zelf is niet defect, echter de convertor is naar de maan! Het effect is hetzelfde, je hebt geen licht meer. Alleen kan je beter kiezen voor een externe spanningsomvormer en individuele LED's. De kwaliteit van die externe voedingen is veel beter dan wat ze inbouwen in de sokkel van een LED lamp.

W

Yves,

Heb zelf de 7w of 9w (weet niet mer zeker) Megaman GU10 ter vervanging van 50w halogeen spotjes geplaatst. De Megamann schijnt bij mij zelfs veel feller dan de 50w spotjes want ben zelfs aan het overwegen om mindere sterkte te plaatsen.

Grz,

RonnyR

@Peter
Mijn badkamer is een kleine 6 m2 groot en ik verlicht ze met zes 3x1W High Power ledspotjes (warmwit). Het resultaat vind ik zeer bevredigend. Oorspronkelijk waren er vier halogeenspots 50 W met dimmer, maar voluit was dat teveel licht. De besparing is dus 200 - 18 = 182 W, wel slechts ongeveer 1 uur per dag.

Ik kocht de spotjes bij leditlight.nl. Kwalitatief in orde volgens mij (en als je meerdere spotjes wilt kopen, e-mail dan eerst eens, dan krijg je nog wel een korting los).

Naar mijn gevoel komt zo'n spot ongeveer overeen met een 30W halogeentje. Het licht is misschien iets koeler, maar zeker aangenaam voor de badkamer. Wel is het gevoel anders, waarschijnlijk doordat er minder strooilicht is dan bij halogeen, waardoor het plafond en de bovenkant van de muren minder licht vangen. Ook krijg je m.i. daardoor scherpere schaduwen. De combinatie met meerdere ledjes geeft daardoor een speciaal spel van licht en meer en minder schaduw, speciaal. Je krijgt volgens mij wel het beste resultaat als je de spotjes niet zozeer evenredig verdeeld, maar meer concentreert op de plaatsen die licht behoeven, een uitgangspunt dat meer en meer ingang zal vinden met ledverlichting, denk ik. Maar je mag niet verwachten dat ledjes identiek hetzelfde effect gaan geven als halogeens. Je moet zoeken waar hun eigen kracht ligt.

Het goedkoopste ga je af zijn als je je trafo's elimineert en gewoon GU10-230V led's koopt. Je mag geen ledspotjes gewoon achter een trafo hangen en zeker niet achter een gewone dimmer!
Eigenlijk werken led's met stroomsturing, niet met spanningssturing. Als je ze wilt dimmen, dan moet je een regelbare stroomdriver kopen. Die geeft een constante stroom van 350 mA (voor een gewone led) en van 700mA voor een HP-led. De led's worden daarbij in serie geschakeld en de driver levert automatisch de nodige spanning om de stroom constant op de juiste waarde te houden.

32db kan je wat meer details geven van welk powerled je gebruikt
merk / type / ...

http://www.leditlight.net/

POWERSPOT PRO ~ 30W ~ 3,0Watt GU10

Have a look!
Voor mij voldoende licht.
Zie je het schaduwenspel? Zeer geslaagd in deze toepassing vind ik.
(ik hoop dat mijn foto's mee zullen verschijnen)

Niet dus.
Iemand een idee hoe het kan lukken?

Hallo 32dB,

Heb ondertussen 6 powerleds bij hen (leditlight) besteld en binnengekregen.

Het licht is wel veel koeler dan de Halogeen, ook al zijn ze warm wit. Verder zitten ze op een kring met nog 3 halogeen ook en het is alsof de halogeen ook het koele licht overneemt? Is heel vreemd om te zien.

Ik heb ze ook in mijn keuken getest 6 * high powerleds equivalent van 30W halogeen, maar daarvoor zijn ze jammer genoeg niet sterk genoeg qua lichtrendement.

Misschien een kleine waarschuwing voor iedereen die deze wil kopen. Ze passen niet exact in ee standaard armatuur van bv Massive. Waarom? De opstaande rand van een halogeen is ongeveer 2mm dik terwijl die van de Led's 3-4mm dik is. Dit zorgt ervoor dat het klemmetje dat de spot erin houdt, niet meer in de gleufjes kan. Je krijgt de Led's er wel in en ook het klemmetje, maar niet in het daarvoor geschikt gleufje. (t'is moeilijk om het uit te leggen, als je het niet snapt, mail me voor een foto)

Heeft er iemand een goede oplossing voor Power leds met dimmer? Goed wil ook zeggen betaalbaar Ik ga anders mijn 35W halogeen vervangen door 20W halogeen met een of ander systeem waardoor ze toch 35W lichtopbrengst geven. Sorry ben de juiste naam kwijt.

Mvg,

Peter
Http://www.zonneblog.be

Ze zijn wel koeler, ja. Weet je niet of ik hier foto's kan posten? Ik probeerde via 'bijlagen' onderaan, maar schijnt niet te lukken.
Als het effect te wit is, wordt soms bijgestuurd door plaatsing van enkele amber-led's of iets dergelijks.
Voor volledige verlichting heb ik de indruk dat je iets meer dan 1 3x1W HP spot per m2 moet voorzien. Voor een badkamer voldoet dat m.i. goed. Een keuken misschien iets te weinig? Zal ook afhangen van de kleur van plafond, muur, vloer. Kun je niet bijsturen met extra lokale verlichting? (werkblad, spoelbak) Dat schept ook meteen een aangenamer totaalatmosfeer.
Mijn armatuurtjes had ik gekocht in Edegem (kantelbaar). Nu heb ik geen idee van merk en zelfs prijs, maar mijn spotjes passen er perfect in, hoor.

Om te dimmen moet je speciale drivers hebben voor HP-led's. Iets in de zin van
http://webshop.meetthefuture.be/index.php?cPath=25
maar je moet dus vragen naar een driver voor High Power.
(Let op, ik heb nog geen ervaring met deze zaak. Misschien goed, misschien minder.)
Ik zal nog eens voortzoeken.

[URL=http://img182.imageshack.us/my.php?image=1062kleinej0.jpg][IMG]http://img182.imageshack.us/img182/3346/1062kleinej0.th.jpg[/IMG][/URL]

Have a look!
Voor mij voldoende licht.
Zie je het schaduwenspel? Zeer geslaagd in deze toepassing vind ik.

er valt niets te zien op die URL

Inderdaad 32dB,

niks te zien op deze site. anders mail je de foto's maar door dan dump ik ze wel ergens op wat webspace van mij.

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

copy/past de link zonder de bijkomende brol, zoals [URL, ] en [IMG]. Dan werkt het wel.

http://img182.imageshack.us/my.php?image=1062kleinej0.jpg
http://img182.imageshack.us/img182/3346/1062kleinej0.th.jpg