bouwgrond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

gisteren een nederlanse neef op bezoek gehad,en hij vertelde dat hun gemeente bouwgrond word verkocht
die men alleen kan kopen als men er energie woning zet overal 30cm isolatie en zo, zonnepanelen en een warmte pomp plaatst
hij wist ook nog te zeggen dat een klein toestelletje proef draaid in dacht ik 120woniningen dat men in de schouw plaatst en dat zorgt voor de electriseteit en dat zou redelijk vlug op de markt komen
daar word al meer gedaan dan hier door de overheid

Reacties

Dag Marcel,

een warmtepomp plaatsen en een schouw, hoe gaat dat samen?
Of moet er ook nog een kachel erbij...

tja dan ben je ook goed bezig

ruby

is toch duidelijk dat hij het hier over 2 verschillende projecten heeft?

Voor veel nieuwbouwprojecen geldt bovenop de verzwaarde EPC 0.8 ipv 1,0 ter 1/1/2006 een eis van 10 of 20% beter, dus epc is 0,64 of 0,72

Dan zit je al akelig dicht tegen een passiefhuis eis aan en dat is dan de minimale eis.

Het aparaat in de schouw is denk ik een mini-wkk (10% stroom en 90% warmte) waarmee diverse producenten nu proefdraaien. Gaat eraan komen maar is een tussenoplossing

Mg Arnold

Marcel

De energieprestatie-eisen voor nieuwbouw zijn een gewestelijke materie. Dus in heel Vlaanderen zijn de normen dezelfde voor wie een bouwvergunning wil krijgen.

Los daarvan kan de verkoper in de verkoopsovereenkomsten om het even welke eisen opnemen.
Als de gemeente zelf verkoper is (wat ook in Vlaanderen wel eens gebeurt omdat sommige lokale besturen wel wat grond hebben liggen) en op die manier een aangescherpt milieubeleid wil voeren dan is dat perfect mogelijk.
Cruciaal daarbij is natuurlijk de handhaving. Daarom werkt de gemeente best met financiƫle waarborgen.

(Ik ben gemeentelijk ambtenaar en heb dit systeem eens voorgesteld, maar helaas ... Wie van de lezers lid is van een gemeentelijke milieuraad kan dit systeem eens proberen voor te stellen. Laat eens weten over het wel lukt.)

groeten
rik

hendrik,

ik las onlangs dat een gemeente een verkaveling had opgelegd om de volledige verkaveling (30-tal woningen) allemaal PH te bouwen.

dit is heel mooi, maar voor vele mensen ook vergaand.

MVG
Stefan

ps : ik vind niet terug welke gemeente dit was, maar wel heel recent

Diepenbeek heeft een gelijkaardige actie ondernomen door de kopers van een bouwkavel te verplichten een LEW-woning te zetten. Deze verplichting werd gecompenseerd door een lagere grondprijs.