zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben van plan om een zonneboiler te plaatsen, enkel voor de verwarming van het sanitairwater. Toen ik met deze bedenkingen naar mijn verwarmingsinstallateur stapte(Viesmann Vitocell verwarmingsketel op stookolie met ingebouwde boiler van 200l), gaf deze mij de raad om een zonnepanelen met een extra boiler van 200l te plaatsen. Deze boiler wordt ingesteld op een watertemperatuur van 60°C en wordt aangesloten op de bestaande boiler die op een temperatuur van 50 °C ingesteld wordt. Zodoende zou volgens hem eerst het water van de zonneboiler gebruikt worden en pas als hierin de temperatuur niet hoog genoeg is zal er bijverwarmd worden. Volgens hem is dit voor mij de goedkoopste oplossing.
Mijn vragen zijn dan, ben ik op die manier wel energiezuinig bezig als ik 400l water aan het verwarmen ben voor 2 personen? Moet de verwarmingsketel in periodes van weinig of geen verbruik niet dikwijls bijspringen om het water op 50°C te houden en zijn er geen betere oplossingen voor mijn situatie?
Graag jullie mening.

Reacties

waarom niet gaan naar 1 boiler met bovenin een serpentin die via de ketel op een temp van 60° (55) staat ingesteld.
Onderin wordt dmv een tweede serpentin het zonnepaneel aangesloten. Beperking van de temp dmv zonnepaneel wordt bepaald door de max temp van de boiler, waarom stoppen bij 60°.
De totaalgrootte dien je af te stemmen op je warm tapwaterverbruik (doueche/bad+(af)wasmachine ea)

55° kan ook indien er éénmaal per week een temp>60° wordt bereikt (salmonella)

Mocht je niet met 1 boiler kunnen werken kies dan een kleine boiler in de ketel (30-50L) en de rest extern (zoveel mogelijk warmen via zonnepaneel)

Wat zijn realistische gebruikscijfers voor warm water?
Maw: hoeveel liter warm water wordt er door één persoon per dag gebruikt?
Aan de hand van deze cijfers kan het buffervat waarschijnlijk beste gedimensioneerd worden?

De zonneboiler wordt verwarmd door de zon en de indirect gestookte boiler door de ketel. De indirect gestookte boiler trekt zijn voedingwater uit de zonneboiler.
In de zomer zal de indirect gestookte boiler warm water van de zonneboiler krijgen als voedingwater en in de winter water van 20-40 graden. In de winter zal dan de indirect gestookte boiler bijverwarmen. Dit systeem heeft meer rendement van de zonneboiler dan de direct verwarmde zonneboiler.

Zodoende kan de zon altijd zijn warmte kwijt in de zonneboiler en verwamt u de indirect gestookte boiler alleen wanneer nodig.

200 ltr voor de indirect gestookte boiler is al wel veel, maar mischien heeft u veel sww verbruik ?(groot bad ?)

Voor een gezin met 2 kinderen wordt meestal iets van 120 ltr geinstalleerd.

@jb3201

Je hebt gelijk je vragen te stellen over het verbruik om je boiler op temperatuur te houden. De meeste verwarmingsboilers zijn niet goed geisoleerd en staan dan meestal nog in slecht of nit verwarmde ruimtes. De meeste boilers koelen inderdaad zo af dat de verwarming gemiddeld 1x per dag moet aanslaan om deze op temperatuur te houden. Je zonneboiler zal, indien hij op temperatuur staat, er wel voor zorgen dat je niet meer (of minder) moet stoken voor je verbruik.
Het vervangen van je boiler door een duoboiler lijkt mij geen optie vermits de bestaande boiler ingebouwd is. Ook is dit niet altijd een goede optie.

Eerst en vooral zou ik willen zeggen dat een boiler van 200 l al een grote boiler is. Is misschien wel verantwoord als je een grote familie hebt die kwistig met warm water omspringen.
Hetgeen uw installateur voorstelt is geen garantie voor legionella. Indien je zonneboiler (zoals de laatste maand) niet op temperatuur blijft (boven de 60 °) en je CV-boiler ook niet opwarmt boven de 60 ° bestaat er (theoretisch) een risico op legionella.

Ideaal is een zonneboiler met een doorloop naverwarming die modulerend is. Dit is in uw geval ook niet mogelijk (niet met de bestaande ketel).

De beste mogelijkheid is inderdaad een apparte zonneboiler. Over de inhoud en de verwarmingssettings moet er nog eens goed nagedacht worden.

mvg,

Wim Schuerman