zonwerend glas of screens:specifieke situatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

ik heb het volgende probleem:
de achtergevel van onze te bouwen rijwoning is volledig beglaasd, hoogte van het glas is 260. er is een dakoversteek van 1.20m. de achtergevel ligt pal op het westen. uit ervaring weet ik dat de zomerzon tot laat in de avond je huis dan opwarmt en je waarschijnlijk verblind wordt door de laagstaande zon vanaf een uur of 19.00. dus er moet iets van zonwering voorzien worden. neem ik het best zonwerend glas of een externe zonnewering? zonwerend glas is niet goed voor zonnewinsten in de winter, dat weet ik, maar ik vermoed dat die gezien de orientatie, minimaal zullen zijn.
overigens is het onze bedoeling een LEW te bouwen, met BV en cellullose in het dak.

groeten,
thomas

Reacties

Tomas

Tenzij ik me niet vergis is zonwerend glas tegen de opwarming en niet tegen verblinding.
Externe zonnewering is zowel tegen (zomer)opwarming als tegen verblinding.

groeten
rik

Thomas,

Indien je van je woning, een LEW wilt maken, zorg er dan voor dat de gratis warmte van de zon altijd binnen kan, tenzij het binnen te warm dreigt te worden of het zonlicht je even stoort.

Geef aub nooit geld aan zonnewerend glas, want dan moet je tweemaal betalen.
Eén keer de meerprijs voor het zonnewerend glas en elk jaar opnieuw de extra verwarmingskost van je woning omdat je de gratis zonnewarmte buiten houd.

Betaal aub één maal wat voor zonnewering, en laat die gratis warmte van zon binnen indien je ze wenst.
Deze zonnewering zal ook het storend licht buiten houden van een laag staande zon.
En welke zonnewering je plaatst maakt mij weinig uit.
Dit kan van screens en aanverwante tot een loofboom.
Alleen zal je deze laatste niet kunnen bedienen met een knop.

Groeten,

Lucien

Die laatste bedient zijn eigen en zorgt dat deze in het najaar zijn blad verliest. Tijd dan om zon te oogsten.

heeft het ook zin om glas te zetten met hoge ZTA aan de Noorden en Oosten???

Heeft iemand enig idee of thermobit van Glas Fandel (TPS 2000) goed is?
Dat is dubbel glas K waarde 0.9 met ZTA 63% en thermo plast spacer. en is slechts 20 mm dik (ideaal voor mij, want ik behoud mijn houten ramen)

heeft iemand hier ervaring mee?

Thomas,

zonwerend glas was één van mijn grootste stommiteiten. Ik woon in een halve serre. Zonwerend glas maakt in ons geval bij 30° een graad of 3. Bij 10° en open hemel makkelijk een graad of 5 (en meer) die ik dan mag bijstoken. Het praatje van bij hoge zon verhoudingsgewijs veel reflectie, bij lage winterzon weinig reflectie, kan je beter laten voor wat het is. Hou er eigenlijk een (financieel) katertje aan over. Had de glashandel in zijn professionaliteit wel mogen voor waarschuwen.
Dus: zonnewering wel, zonwerend net.

Zal het een wereld van verschil maken Danny of je nu glas met een zta van 63% hebt of een zta van 75%?

12% (verschil)/75 x5 graden = 0.8 graad extra verlies die bij verwarmd moet worden in jou genoemde situatie.

Bij de genoemde 10 graden heldere hemel kom je ipv 5 op 4,2 graad die bijverwarmd moet worden.
Bovendien is er niets te zeggen wat je verliezen zijn in de rest van de delen van de woning en kan het verschil nog kleiner zijn dan de grove berekening.

Gevoelsmatig (en ook cijfermatig) is het zeker een wereld van verschil. In de 'getroffen' leefruimtes (oppervlakte +/- 80m²) zit zo'n 25 vierkante meter glas. Vroeger dubbel glas met een zta van 78, nu 1.1 glas met een zta van 39.
Om estethische redenen destijds afgezien van de zonnewering die ik nu toch nog moet plaatsen om te voorkomen dat het op hete zomerdagen 30 gr wordt. Alhoewel, zoals het er nu uitziet geeft de klimaatsverandering ons vooral meer bewolking en wordt de zonnewering iets overbodig.

Je kunt het bij houden in de winter Danny.
Als je dan de beschenen oppervlak neemt je haalt je factor er af dan benader je ongeveer je winst. (niet de gehele 25m2 zal beschenen worden en zeker niet onder dezelfde hoek)

In de zomer is de werking veel effectiever dan in wintertijd.
In de zomer zit je op zo`n 1100 watt max (afhankelijk van hoe zuidelijk je woont)

Deze waarde geld wel voor een loodrecht beschenen vlak.
In de winter op een kraakheldere dag mag je blij zijn als je 200 watt haalt en dan is de beschijning van je glas wel nagenoeg loodrecht.
http://www.meteohuins.nl/

Hier zie je de gemeten waarde van een weerstation,

ps. 200watt/m2-22%=156 om 78watt voor je huidige glas is niet heel spannend op het gehele plaatje.
78 watt.
Een ontwerp met minder glas en goed geplaatst levert meer netto winst. Het meeste of zelfs meer zal verloren gaan in je glasverliezen die op dat moment niet of onder een grote hoek beschenen wordt.
In de zomer is ieder binnenkomend wattje te veel zo ook met een zta van 39. je gaat het met zonwerend glas ook niet redden.

wij hebben op het ZW een raam van 24m2, met een dakoversteek van 1.2meter. Gewoon dubbelglas met een k-waarde van 1.3.
Vroeger hadden we geen zonnewering, enkel lichte gordijnen, in de zomer was het niet te doen, gemakkelijk 30°C binnen.
We hebben vorig jaar een gemotoriseerde luifel laten plaatsen van 9m lang en die 3.5 meter uitvalt en die gemonteerd is op de dakoversteek. We zijn daar heel tevreden over, 2 vliegen in een klap, we beperken de temperatuur binnen, en op warme dagen is het heerlijk zitten in de schaduw.
Ik denk dat de enige goede remedie is van te vermijden dat de zon rechtstreeks op je glas valt, doe je dit met bomen, of een luifel, doet er niet toe, het voordeel van een luifel is dat je in het tussenseizoen toch nog kunt genieten van de zonnewarmte, met een boom is dit wat moeilijker.

Een goed excuus om te gaan snoeien toch?

buitenzonnewering is het meest effectieve manier om de warmte buiten te houden.
Alle zonnewering binnen is ter vergeefs de warmte is al binnen de zonnewering warmt op en werkt als een radiator in de zomer.