Subsidie voor PVs van Vlaamse overheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Aangezien 2007 het laatste jaar is voor subsidie van PVs, heb ik even mijn plannen voor zonneboiler even opgeborgen en toch van start gegaan met eerst een PV installatie.

We zijn eigenlijk al ver gevorderd:
- Gemeente heeft alles al goed gekeurd, incl. subsidie
- Energie lening is rond
- Confirmatie voor ontvangst aanvraag subsidie bij de Vlaamse overheid is ontvangen. Dossier is geregistreerd en volledig. Ik ben nog bij de gelukkigen.

Mijn leverancier zou binnen de maand tot installeren kunnen overgaan. Tot dusver alles ok.

Maar ik mag niet overgaan tot installatie. Want dan krijg ik een faktuur voor een eventueel voorschot en een eindafrekening. Hetzelfde geldt voor de goedkeuringsdatum van de installtie. Zodra één van die beide documenten een datum heeft voor het tekenen van het kontrakt, geen subsidie!!

Aanvraag opgestuurd op 5 maart, 22 maart brief ontvangen dat dossier geregistreerd en volledig is. Maar ik heb het 2de luik, het contract van de vlaamse overheid, nog niet ontvangen.

Na verschillende telefoontjes naar de dienst, vertellen ze me dat men in juni start met groep F met het versturen van de kontrakten. Ik zit in groep G ... en wordt pas behandeld vanaf 'Augustus'.

Maar mijn PV leverancier wacht nog altijd op dossiers van december. En kan ook geen half jaar alles voor mij (en andere klanten) voorschieten. Tevens heeft hij 83 klanten na mij. Dus ze zitten met hun handen in het haar.

Als ik een beetje geluk heb, krijg ik misschien mijn kontrakt in September ... en kan ik dan pas beginnen ... hoop ik.

Waarom in godsnaam pas mogen installeren voordat de dienst klaar is met alle administratie. De aanvraag is geregistreerd en volledig. Daar hadden ze toch het kontrakt kunnen bijvoegen.

Of is t weer op z'n Belgisch. Misschien wel de ultime vertragingsmaneuver naar 2008 ... om dan niets te moeten betalen.

Vandaar de vraag hier:
Zijn er nog forum lezers onder jullie die met hetzelfde worden geconfronteerd? En wat kunnen we er aan doen?

Groeten,
Lambert.

Reacties

De regels van het VREG-kontrakt bepalen inderdaad dat ze hun goedkeuring tot plaatsing pas moeten geven tegen 31 december 2007.
Aangezien de plaatsing van de PV pas daarna mag beginnen en wetende dat het VREG-kontrakt evenzo bepaalt dat je de plaatsing voor 31 december 2007 moet doen, of je krijgt geen subsidie, dan is er in principe een mogelijkheid om geen enkele subsidie te hoeven uit te betalen.
Stel u voor dat ze je op 23 december 2007 in het bouwverlof de goedkeuring toezenden?

Maar het zal wel zo geen vaart lopen. Ik ben nog niet gestart met de gemeentelijke bouwvergunning, ondanks dat ik de ontvangstmelding ook begin maart heb ontvangen.

Ik heb wel niks gelezen over voorwaarden in verband met het al dan niet betalen van een voorschot. Dat item begrijp ik dus niet.

Tja, blijkbaar vraagt de overheid alle fakturen op en heb je zelfs geen recht op subsidie als je al een voorschot hebt betaald. Waarom?? Joost mag het weten. Misschien leest Joost dit forum ook.

Nu dit is wat de leverancier mij verteld. Deze week bel ik nog eens naar de verantwoordelijke voor die dienst, Bart ... something. Heb de naam ergens opgeschreven.

Maar als dit het geval is, dan is het een beetje schandalig dat men zo te werk gaat. En gezien de reakties hier ben ik de enigste met dit probleem.

We zullen zien wat we nog kunnen doen.

Groeten,
Lambert.

Op de info-avond in Lommel zei de mevrouw van ODE-Vlaanderen dat de subsidies voor PV op waren.

U bent zeker NIET de enige met dit probleem!
Mijn aanvraag opgestuurd in december 2006!
Géén ontvangstbevestigingvan van de Vlaamse Overheid of enig ander schrijven gekregen tot nu toe!
Navraag leert mij dat ik bij de prioritaire groep zit die afgesloten wordt einde maart (2007 ?) en dan volgt er nog een goedkeuringsprocedure bij 4 verschillende administraties , de duurtijd hiervan is ongeveer 2 maanden!

In hun infofolder schrijven ze dat je niet aan de plaatsing mag beginnen vooraleer de aanvraag goedgekeurd is , in hun contract schrijven ze dat de FAKTUURdatum van NA deze goedkeuring moet zijn !

En dan maar propageren dat je voor het milieu zo snel als mogelijk iets moet doen!

Maar wat doet onze Vlaamse Overheid?
Ze zouden beter eens in eigen boezem kijken of de balk uit hun eigen ogen weghalen ( maar waarschijnlijk is de duur hiervan langer dan hun loopbaan )!

Méér dan 1300 aanvragen voor PV-installaties in april (volgens de kranten) , maar hoeveel zijn er al goedgekeurd na al die maanden?

Schrijven naar de media en onze afgevaardigers (politiekers), dat moeten we met zijn allen doen volgens mij!

Willekeur, incompetentie, bureaucratie, betweterigheid, ... ga zo maar door ... en dat allemaal met ONS geld!!!!

Jozef

Jozef, nog helemaal geen confirmatie of niets gehad?? Dat is wel heel kras. Maar klopt wel me wat mijn leverancier me verteld.

Momenteel nog 40 subsidieaanvragen voor particulieren geregistreerd worden (dd. 18 april 2007). Maar ja wat moet je geloven. En op 12 april hadden wij een bijeenkomst bij de gemeente, en toen waren ook nog een 100 plaatsen vrij.

En ik veronderstel dat het kontrakt het enige geldende is, dus ...

Lambert

Hmm, er zit schot in de zaak.

De dienst heeft me verteld dat de contracten voor alle aanvragen tss december en 14 feb afgelopen week de deur uit zijn gegaan. Dus voor diegene die zitten te wachten, houdt je brievenbus in de gaten. Laat hier iets weten zodat we weten of dit daadwerkelijk zo is.

Vanaf 14 feb. wordt er maandelijks gewerkt. En ik zit dus in de volgende ronde, van 14 feb - 14 maart. Blijkbaar worden alle aanvragen gecontroleerd door een financiel departement en ze krijgen/hebben daar 3 weken voor nodig. De te verwachtte documenten kunnen dus verwacht worden binnen een maand, uds ergens einde mei, begin juni.

Eindelijk kan er iets gepland worden.
Ik ben eens benieuwd.

Lambert.

Tellen ze daar soms nog met een telraam, of gebruiken ze soms nog een griffel ?

Is 5 maanden nog een redelijke termijn voor een dergelijk simpele aanvraagprocedure ?

Jozef

Je weet toch dat in de gebouwen van de overheid in het midden van de gangen een witte lijn getrokken is? Dit om te voorkomen dat zij die te laat komen niet zouden botsen tegen zij die te vroeg naar huis gaan!

(grapje)

Dirk

Als je iets moet krijgen van subsidies, dan moet je er de administratieve malle molen er toch wel bij nemen, en er zijn er die dit wel enigsinds onderschatten.

De verhoogde belastingsteruggave voor zonnepanelen is dit jaar al op 3380 euro per woning gebracht. Bij een gehuwd stel betekent dit meestal elk 1690 euro vermindering.

In geval de woning aan 2 eigenaars toebehoort, moet je dus nagaan of ze beiden voldoende inkomen en dus basisbelasting hebben, om zowel die 1690 euro en de 1500 euro belastingsvermindering (standaard op de belastingvrije sommen) te kunnen recupereren.
Als je aan pensioensparen doet en een levensverzekering betaalt moet je deze belastingsverminderingen er nog eens van aftrekken. Eénmaal je het cijfer nul bereikt, stopt de vermindering.

Besluit zonder pensioensparen en levensverzekering (schuldsaldo) moet je minstens een netto-belastbaar inkomen van zo'n 12700 hebben. Bruto belastbaar kom je dus aan een jaarinkomen van minimum 14700.
Als je al 810 euro pensioensparen betaalde, moet het inkomen al 15700 euro zijn.

Het is dus niet voldoende dat 1 van de partners een zeer hoge wedde heeft om al die belastingsverminderingen te kunnen bekomen.

En dan ga ik er nog van uit dat er geen hypothecaire lening meer afgelost werd, want dan moet het inkomen nog hoger zijn.

Hoeveel onder jullie denken zo ver vooruit?

MVG

Ikke

Kan me voorstellen dat niet iedereen eraan denkt. Langs de andere kant, met een jaarinkomen van 15700, of zelfs 20- of 25000€, ga je ook niet zo snel PVs plaatsen van 18000€.

Maar toch goede opmerking.
Lambert.

Lambert

stel dat de man 70000 euro aan jaarinkomen heeft, maar zijn vrouw blijft thuis. Dan krijgt zij via het huwelijksquotiënt 8560 euro toegerekend, waarop nauwelijks 715 euro aan BASISbelastingen wordt geïnd.
Als ze pensioensparen doet voor 810 gaat er van die 715 euro nog eens 243 euro van af. Er rest amper nog 472 euro.

Dergelijke koppels zullen dus niet elk 1690 (max 3380 euro) belastingsvermindering krijgen. Zij krijgt amper 472 euro. Als er nog afbetaald wordt voor de woning, dan rest er bijna niks meer.

mvg

luc

Hallo iedereen

Een belastingvermindering (bv. voor energiebesparende maatregelen in een woning) is geen aftrek van een bepaald inkomen, maar een teruggave op de verschuldigde belasting. U moet dus eerst belastingen betalen voor u een vermindering kunt genieten.

Ter info hieronder een kopie van (de antwoorden op) twee vragen die ik in dit verband geschreven heb in een (gemeentelijke) infobrochure over de energiebesparende maatregelen in woningen.

Vraag: Is het bedrag dat ik terugkrijg van de belasting voor deze maatregel afhankelijk van de belastingschaal waarin ik val?
Antwoord:Neen. Het enige percentage dat toegepast wordt, is 40 % van de investeringen die u kunt terugkrijgen. Het maximale bedrag dat u per belastingjaar per woning kan terugverdienen met de belastingvermindering is 2 600 euro.
Belastingtechnisch gaat het hier om een belastingvermindering, dus geen fiscale aftrek. In beide gevallen moet u minder belastingen betalen, maar wel op een andere manier. Waar een fiscale aftrek altijd rechtstreeks wordt toegepast op een belastbaar inkomen, wordt een belastingvermindering aangerekend op de te betalen personenbelasting. Bij een fiscale aftrek is de belastingbesparing minder groot dan bij een belastingvermindering. Bij een fiscale aftrek is uw belastingwinst gelijk aan uw zogenaamde marginale tarief in de personenbelasting. Het gaat meer bepaald om het belastingpercentage van toepassing op uw hoogste inkomensschijf. Uw belastingbesparing is op die manier gelijk aan maximaal 50 % (plus uitgespaarde gemeentebelasting). Bij een belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen zult u echt tot 2600 euro (plus uitgespaarde gemeentebelastingen) voordeel doen. Bij de installatie van zonnepanelen tot 3380 euro.

Vraag: Kan iemand die geen belastingen betaalt toch een fiscaal voordeel krijgen?
Antwoord:
Neen. De maatregel heeft als doel een belastingvermindering toe te kennen. Het spreekt voor zich dat deze vermindering beperkt is tot de verschuldigde belasting.
Als iemand wel belastingen betaalt maar minder dan het bedrag van de belastingvermindering, wordt de belasting verminderd tot nul. Het resterende bedrag is niet terugbetaalbaar, noch verrekenbaar in een volgend aanslagjaar.

Hoeveel inkomstenbelasting u betaalt, hangt af van de hoogte van uw inkomen, van het aantal personen ten laste en van de verminderingen en kortingen die u toegekend worden.
Mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld gepensioneerden met een laag pensioen of de genieters van een klein vervangingsinkomen zoals een werkloosheidsuitkering of een ziekte- en invaliditeitsuitkering, en ook afgestudeerden die pas de laatste maanden van het jaar voor het eerst werk vinden, vallen mogelijk uit de boot.
Denk echter niet dat u geen belastingen betaalt omdat u bij de jaarafrekening niet moet bijbetalen! U betaalt immers elke maand bedrijfsvoorheffing. Als het totaal van de 12 maandelijkse voorheffingen hoog genoeg is, moet u niet bijbetalen. Als het totaal van de voorheffingen te hoog is dan krijgt u geld terug van de fiscus. Dank zij een belastingkorting zult u ofwel minder bijbetalen bij de afrekening ofwel meer terugkrijgen.

----------------------

Ik vermoed dat er nogal wat mensen zijn die ten onrechte denken dat ze geen personenbelasting betalen.
Als uw inkomens en familiale situatie niet veranderd is dan is je laatste jaarlijkse afrekening een eenvoudige manier om te zien hoeveel je jaarlijks ongeveer betaalt.

Heel die problematiek had kunnen vermeden worden als de regering had geopteerd om voor energiebesparende maatregelen een belastingkrediet in te voeren in plaats van een belastingvermindering. Bij een belastingkrediet kun je wel terugkrijgen als je geen of te weinig belastingen betaalt. Een belastingkrediet bestaat bijvoorbeeld voor het pc-plan. Welke politicus zit dit eens op de agenda??

Nu, wie geen personenbelasting betaalt, zal zelden genoeg geld hebben om energiebesparende maatregelen te betalen, maar dat is dan weer een ander probleem.

groeten
rik

Kan je groenstroomcertificaten (450 euro / 1000kwu) bekomen als je PV-zonnepanelen plaatst op een woning die elektrisch wordt verwarmd?
De 10% subsidie van Vlaanderen kon je niet bekomen, dat wist ik al. Maar ik kreeg de vraag van mensen die graag panelen zouden plaatsen maar helaas elektrisch verwarmen.
De aannemer dacht van wel en ik vrees echte van niet.

Wie heeft gelijk?