Isoleren plat dak en dakrand

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben een nieuwbouw aan het zetten.
Nu, mijn huis wordt langs de buitenkant tot bovenaan geisoleerd.
En dan bovenop de bruggen van de platdak komt ook nog eens 10cm isolatie tot tegen de buitenmuur (niet de fassatsteen).
Maar ik heb ook al eens gehoord om bovenop de dakrand nog te isoleren. Probleem is dan dan ik mijn fassaatsteen nog eentje hoger moet optrekken, maar heeft het veel nut om dit nog extra te isoleren. De stenen die daarboven gemetst zijn, zijn van die witte kalkzandstenen.
Dus is het nuttig om hier nog een plaatje van 4-5 cm isolatie te steken of valt dat nogal mee ?

Wat is trouwens het beste voor het dak, OSB platen of Multiplex ?

Reacties

Nick,

Over de isolatie ga ik me niet uitlaten, maar OSB lijkt me vanuit ecologisch oogpunt niet de beste keuze: er wordt veel synthetische lijm in gebruikt.

Ok Martijn in OSB wordt inderdaad veel of meer lijm gebruikt dan in multiplex.
Maar...

Voor OSB kan men de gehele boom met takken en al nuttig gebruiken. M.a.w. men heeft minder bomen nodig om eenzelfde hoeveelheid platen te maken voor OSB dan voor multiplex.

Voor Multiplex rolt men enkel de stammen van de bomen af en meestal selecteerd men nog de mooiste beste bomen daar voor uit. (Kromme bomen kan je niet in laagjes afrollen...).
Mogelijk is natuurlijk dat die platengiganten de overschot van de multiplexfabrikatie verwerken in die OSB maar.

Wat ik wel zeker weet:
Voor verlijming van multiplex heeft men circa 130 gram lijm per m2 en per laag nodig. Het gehalte lijm in meerlaagse multiplex loopt dus algauw snel op. Vandaar ook het grote gewicht van de hoge kwaliteit multiplexplaten.

Wat ik niet weet:
Voor OSB heb ik er geen idee van hoeveel % lijm men op de totale massa hout of volume hout gebruikt.
Misschien heeft iemand op dit forum info over?

Beste groeten,
Rudy Martens

om op de vraagtaart terug te komen: is er ergens een technische tekening (doorsnede) voorhanden op welke mnier je de spouwisolatie kan laten aansluiten op de isolatie van het plat dak, ttz. ik meen dat Nick zich afvraagt of de isolate dan horizontaal (dus onder de deksteen van de opstaande muurrand (dus afbakening plat dak) wordt doorgetrokken zodat via een verticaal isolatiedeel de isolatie van het plat dak bereikt wordt, maw koudebruggen vermeden worden dmv een doorlopende en sluitende isolatieconstructie?

Beste Nick,

Of het al dan niet de moeite loont om je dakopstand te isoleren is afhankelijk van de isolatiewaarde van de stenen die voor deze dakopstand worden gebruikt en van de lengte tussen buiten en binnenklimaat.
De liniaire koudebrug van deze stenen mag niet groter zijn dan de isolatiewaarde van je dak of je muur. Indien dit wel zo is is bijkomende isolatie boven je dakopstand aangewezen.
Je zou natuurlijk je dakopstand ook met schuimbetonstenen (verlijmd) kunnen maken zodat de kouddebrug gereduceerd wordt.

mvg,

Wim Schuerman

DE bovenste stenen die er op gemetst en 1 laag zelfs gelijmd op staan zijn de kalkzandstenen van XELLA met een dikte van 20cm en ze steken een 35cm boven de bruggen van het dak uit.

ivm de osb of muiltiplex was mijn vraag vooral naar waterdichtheid en stevigheid, want stel dat ze een paar dagen nat zouden worden, wat is dan de beste ?

mvg

Nick

Voor de algemene ruwbouwwerken (in hout) zijn OSB platen superieur aan multiplex. OSB-3 wel te verstaan, voor dakwerk.
(OSB-3 heeft hogere lijmfractie in de toplaag)
constuctie-multiplex (zoals die vroeger werd gebruikt in de houtskeletbouw) is vrijwel nergens beschikbaar in 4-zijdig tand en groef zoals ALGEMEEN beschikbaar bij OSB (12,5 / 15 / 18 / 22 mm zijn als 4zijdig x T&G 244x59cm platen beschikbaar bij alle producenten). Multiplex moet dus aan alle randen worden ondersteund, 4xT&G OSB NIET. Multiplex heeft qua water en wind in dat geval open voegen, de OSB NIET. OSB-2 is goed werfbestendig ZONDER vervorming van de platen (waneer het er op regent), multiplex véééél minder goed ! OSB-3 is no beter werfbestendig dan OSB-2 .
Ik heb ooit een werf gehad waar een plat dak, in OSB-2 uitgetimmerd, 1,5 maanden in de regen heeft gestaan, voordat de waterdichhting werd geplaatst. Er was geen vervorming. Bovendien liep er zelfs geen water binnen. Bij bevochtiging zetten de platen iets uit, en de tand en groef zones gaan hermetisch dicht...
In de huidige stand van zaken is het gewoon DWAAS om nog multiplex te gebruiken. De hoogwaardige multiplexen zijn veel te duur voor ruwbouw-timmerwerk, en de gewone (den) constructiemultiplex wordt in toepassingskwaliteit ver overtroffen door OSB

Nick: Vanwaar eigenlijk de vraag?? Ik bedoel: kan JOUW architect daar niet op antwoorden?
---

DAKRAND: het vermijden van koudebruggen kan op velerlei manieren worden gepland.
Maar de nadruk op gepland: dit ONTWERP je, voordat er bouwwerken zijn. Daarom snap ik de grond van de vraag ook totaal niet. Heb jij een werf in het wilde weg, of zo??????????

Heeft er iemand een tekening of doorsnede van de koudebrug en hoe dit opgelost wordt? Zit binnekort ook met een plat dak ...