grondbuis met eenvoudige ventilator

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen

Wij hebben recentelijk onze woning verbouwd en wensen te starten met de verdere tuinaanleg.

Nu lijkt het mij echter zinvol om deze kans te benutten om d.m.v. van AWW-systeem mijn woning te laten afkoelen/opwarmen. Ik kan nu nog wat 'grachtjes' graven.

Gezien echter de verbouwing zo goed als afgerond is, kan ik slechts nog zeer moeilijk een volledig ventilatiesysteem plaatsen. Enkel nog een grondbuis is mogelijk, mits de lucht enkel met (eenvoudige) ventilator binnengetrokken wordt en door het schouweffect de woning opnieuw kan
verlaten. De ventilator moet mij in staat stellen het systeem te regelen.

Welk systeem adviseren jullie en wat is de kostprijs hiervan? Welke buisdimense en lengte raden jullie aan?

Is het systeem voor ons (kostenbaten) zinvol of kunnen we beter ander zonwerend glas laten plaatsen op de gevoelige ramen (heb ik even uit het oog gezien omdat ik dacht dat westgeoriënteerde ramen wel minder een probleem zouden zijn - shame on me)?

Ik heb één offerte gekregen van Van Wauwe plastiek uit Deurne, zijnde Terra-Air@Home. Dit is echter een volledig pakket voor een volwaardige AWW. Zijn er voordeligere paketten die hetzelfde rendement halen?

Iemand contactadressen omgeving Lint (nabij Antwerpen).

Alvast bedankt.

PS, kon dit concreet probleem niet terugvinden in archief...

Reacties

Peter,

schrap dat zonnewerend glas uit je verlanglijstje. Je houdt er de zon niet echt effectief mee buiten en erger, als je de zon net wel wil binnenlaten in de winter, kan je dat glas niet even 'afzetten'. Veel beter is een effectieve beschaduwing van je glasoppervlak. Dat kan heel efficiënt met screens, maar natuurlijk ook met bladverliezende bomen. In de winter haal je dan de welgekomen zonnewarmte binnen en in de zomer zorgt het blad op de boom voor schaduw.

Als je geen balansventilatie hebt voorzien en nu enkel een AWW overweegt, denk ik eerlijk gezegd dat je die centen beter aan zonnewering besteedt. Maar als je centen genoeg hebt : doen. Je kan dan altijd later nog je systeem aanpassen/uitbreiden, maar voor een echte BV is wel een goed luchtdichte woning nodig. Overigens is zo'n AWW plaatsen toch iets meer werk dan "een greppeltje graven" : hij moet op ongeveer 1,8 meter diepte liggen. Je moet ook een voorziening treffen voor de opvang van condens (wat ook betekent dat de buis onder een kleine helling moet liggen, al zijn de meningen daarover verdeeld) en je moet een waterdichte muur- of vloerdoorvoer hebben.

Vewacht van het koelend vermogen geen wonderen, daar de debieten eerder klein zijn. En als je het debiet opvoert, dan verminder je de warmte-uitwiseling. Beschouw de AWW misschien eerder als een (duur !) extraatje op een BV-systeem.

Wij hebben een buis van 20cm doormeter gebruikt over een lengt van 35 meter.

Wout

Jij beschouwt dit als een duur extraatje, doch zoals ik op wel eens lees bij andere bronnen is het toch ook niet zo duur... maar dit wordt nooit met prijscijfers aangetoond.

Vind echter begot weinig leveranciers van dergelijke dingen zodat ik geen prijzen kan vergelijken... is een zelfbouwversie ook mogelijk?

Het graven is ook geen probleem, kan wel een kraantje huren dat zo diep graaft... alle begin is moeilijk, maar niet onmogelijk.

TerraAir@home heeft 3 buizen om warmte-uitwisseling te vergroten, maar kost dan ook ca 1700 euro bij Van Wauwe. Dit lijkt me veel of is dit niet zo?

Peter

HDCV in Waarloos( niet zo ver van Antwerpen) heeft AWW buizen, condensput en filterbox.

Ik dacht dat ik ongeveer een 600€ heb betaalt voor AWW( 50 m diam 200mm), heb geen condensput
filterbox(drexel und weiss) om aan de ingang te plaatsen van de AWW nog eens 500 a 600€ dacht ik.

Mvg

Benny

Iemand een andere leverancier? Of is het aanbod zo beperkt?