MDF zero formalhyde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

Weet er iemand waar ik in Antwerpen MDF kan kopen zonder formalhyde.
Bedankt.

mvg Xavier.

Reacties

MDF bevat STEEDS formaldehyde, dit is namelijk een natuurlijk bestanddeel van hout .
vanaf bepaalde (onnatuurlijke)drempelwaarden is het schadelijk voor de mens .
ik denk dat je MDF-panelen bedoelt die verlijmd zijn met lijmen met een zeer laag formaldehydegehalte ?
ik zou alvast eens informeren bij de ecologische bouwhandels : als ze het niet in stock hebben, kunnen ze je waarschijnlijk wel vertellen waar je moet zijn .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Op deze site zouden ze mdf verkopen zonder formalhyde.
Helaas is dit in Nederland.
http://www.eco-logisch.eu/Results1.asp?Category=12

MDF 'zo' bevat nog altijd formaldehyde,...alle natuurlijke hout bevat trouwens formaldehyde,..vergis je dus niet, zelfs als je MDF 'zo' koopt zal er nog altijd formaldehyde vrijkomen.

Ja maar wel in een aanvaardbare waarde voor de gezondheid.
Allee dat hoop ik dan toch.

mvg Xavier.

Aanvullend bij de repliek van Bart Humbeeck:
Uit vakmiddens heeft men mij de laatste jaren menigmaal medegedeeld dat formaldehydelijmen (zeker de ureumformaldehydelijmen) voor alle platen voor binnenwerk normaal verboden zouden zijn???

De laatste van deze platensoorten die ik tegenkwam was twee jaren geleden bij binnenwerk van een schip en die platen waren geimporteerd uit Korea!.

Als je 100% zeker wil zijn zou ik schriftelijke garantie hieromtrent vragen aan de leverancier (de houthandel of importeur moet dit absoluut kunnen garanderen).

Wat je ook kan doen is eens info vragen bij het Ministerie van Volksgezondheid, die moeten volgens mijn inziens zeker de ware toedracht over het al of niet aanwezig zijn van deze stoffen (of de maximum afgifte van deze stoffen in de tijd...) kunnen mededelen.

Hallo,

Wij hebben toch wel net de muren van de babykamer afgewerkt met MDF
platen zeker..
En nu lezen we dat MDF formaldehydehoudende lijmen bevat die schadelijk
zijn voor de gezondheid.

Nu zoeken we dus het beste materiaal om die platen af te werken: verf of
dergelijke.

Ik heb gelezen dat je er best een 'een laagje kunststof of lak opzet, maar ook
weer geen verf op waterbasis, want deze sluit de plaat niet luchtdicht af..?

Kan iemand wat aanraden?

Bedankt voor de hulp,
Leen
L. De Smedt

Een redelijke goede bariere tegen uitwasemingen uit ondergronden zijn alkydverven en alkydvernissen en ook de aanverwante PU-alkydproducten.

De grondstof van die verf of vernis (alkydhars genoemd) wordt gestookt uit natuurlijke olie (lijnolie of soyaolie bijvoorbeeld).
Akkoord, daar wordt een klein aandeel chemische stoffen voor gebruikt (bv. een 5 waardig alkohol om het glycerol te vervangen en nadien een reactie met ftalzuuranhydride voor omvorming tot een olie-polyester).
Maar!!! Dit heeft het grote voordeel dat men véél minder metaalsiccatief nodig heeft dan bij een 100% natuurolieproduct.
En... niet alleen de droging gaat spectalair verbeteren maar ook de duurzaamheid van het eindproduct.

Die verven en vernissen worden door meerdere fabrikanten in Belgie aangeboden.

Vraag bij uw verfleverancier naar een 100% alkyd gebaseerde verf of vernis om uw 'verdachte' mdf af te werken.

Je kan ook een matte alkyd grondverf op het mdf toepassen. Die 2 tot 3 dagen goed laten doordrogen. Mat schuren. En daarna als afwerklaag terug overschakelen naar een latexverfsysteem.

Ik kan natuurlijk merknamen noemen (ik maak zelf dergelijke producten in mijn eigen bedrijf) maar het is niet de bedoeling van dit forum om reklame te gaan maken, en zeker niet voor eigen winkel.
Moest je bij je normale leverancier nietemin niet aan het gewenst product raken zend dan maar en privé-mail hé.

Succes,
Rudy

hmmm,

ik heb hetzelfde probleem als Leen: net een bed gemaakt voor in mobilhome, in MDF. En nu lees ik dat het best vermeden wordt in leefruimtes.
Ofwel ga ik ook gaan vernissen/verven, ofwel maak ik het bed opnieuw, maar dan in multiplex (berk bijvb). Is vernis trouwens gezond ? Want dat kan ook lange tijd sterk ruiken ...

goeten