Help geen correcte plaatsing dampscherm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

Zit met grote zorgen ivm men dampscherm ... :-(
Onze aannemer (SOD) schrijft in al zijn documenten dat hij een Alukraft dampscherm voorziet in het dak. Hij maakt hiervoor gebruik van Isover Rollisol plus (glaswoldeken met Alukraft). Oké niet de beste keuze als dampscherm zeker niet als je bedenkt dat ik met een BV zit maar op zich toch nog aanvaardbaar.
Maar hier komt het probleem ... alhoewel de fabrikant duidelijk voorschrijft in zijn technische fiche dat je de naden zorgvuldig moet overtapen met alu-tape om een luchtdicht dampscherm te krijgen, wil mij aannemer daar duidelijk niets van weten en is hij voorlopig ook niet van plan dit aan te passen. "Wij overlappen die gewoon, doen we altijd zo, wij hebben die nog nooit overtapeed." We hebben dit samen met de architect, die is er ook van overtuigd dat het wel correct moet aangebracht worden zoals de fabrikant dit voorschrijft, besproken. Maar de aannemer wil er niet van weten en wil eerst het WTCB contacteren om te vragen of zij dit effectief zo moeten uitvoeren.
Op zich zou ik het zelf wel in orde brengen maar ondertussen zijn de plafondlatten al geslagen waardoor er zo goed als geen plaats meer is om de tape aan te brengen.

Wat moet ik hier nu van verwachten?
Iemand enig idee wat het WTCB gaat zeggen?
Wat kan ik wel en niet afdwingen van de aannemer? Moeten zij niet de installatie instructies van de fabrikant volgen?

Wat ik dan nog het ergste vind is dat ik zelf voorgesteld heb om er zelf eentje te plaatsen maar dit was volgens hun helemaal niet nodig en zij zagen daar het nut niet van in want dat van hun was goed genoeg :-(

Alvast bedankt.
Tim

Reacties

tim,

natuurlijk moeten de voorschriften van de fabrikant gevolgd worden .
niet enkel de naden moeten afgetaped worden, ook de aansluitingen op de muren .
héél het vlak moet lucht-DICHT (pot-dicht) zijn .
als je een balansventilatie hebt zijn de vereisten voor luchtdichting zeer hoog (in het buitenland) ofwel ietwat veeleisender (bij ons).
het WTCB zal dit natuurlijk bevestigen .
je kunt altijd eisen dat (door middel van een luchtdichtingstest in deze fase van de bouw) bewezen wordt dat de luchtdichting voldoet aan de eisen die je stelde .
jammer genoeg zullen de plafondlatten eraf moeten EN de gaatjes van de vijzen (dat zijn er honderden)moeten gedicht worden .
best van de gelegenheid gebruik maken om (zelf ?) een beter dampscherm te plaatsen dan de alu-kraft , zou ik zeggen .

er zijn maar bitter weinig SODs die zich ook maar een béétje serieus bezighouden met luchtdichting .
je kan beter overeenkomen dat je dit zelf zult plaatsen, als je daar de tijd voor hebt .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Bart,

>je kunt altijd eisen dat (door middel van en
>luchtdichtingstest in deze fase van de bouw) bewezen wordt
>dat de luchtdichting voldoet aan de eisen die je stelde

Probleem is natuurlijk dat er nooit iets specifiek op papier is gezet, ervan uitgaande dat een dampscherm als een dampscherm zou aangebracht worden en niet als loshangende stukken Alukraft.

Ik weet dat voor de BV alles eigenlijk pot-dicht zou moeten zijn Maar zijn zij verplicht om het dampscherm correct lichtdicht uit te voeren, of kunnen zij zich verschuilen achter het feit dat er een "dampscherm" is, ookal is het niet correct geplaatst.

Met vriendelijke groet,
Tim

een ander woord voor "dampscherm" of "damprem" is "LUCHTDICHTING" .
het woord zegt het zelf : het is STEEDS verplicht om een damprem/scherm luchtdicht uit te voeren .
het WTCB heeft daar richtlijnen voor, die zijn trouwens algemeen bekend en overal te vinden .
in feite maakt het zelfs niet uit voor een dak of je nu een BV hebt of niet : luchtdicht is luchtdicht , ter voorkoming van condensatie- en convectieproblemen in de isolatielaag (en dus een risico op bouwschade of aantasting van de dakstructuur ) .
de luchtdichtheidsnormen voor BV slaan op de TOTALE woning, dus ook lekkages in buitenschrijnwerk, via muren, kelder enzovoort . da's dus een lichtjes andere problematiek dan enkel dampscherm goed uitgevoerd of niet .

bereid je er dus maar op voor dat je aannemer "uit de lucht komt vallen" na al die jaren van "goed genoeg"...

een dampscherm zonder afgeplakte naden is per definitie geen dampscherm (alsof de damp zou stoppen aan de naden).

Je kunt gerust zeggen aan die gasten dat ze de keuze hebben om het nu te herdoen (en er echt op staan kijken dat ze dat een beetje deftig doen) of het later te herdoen , als alle eindbekleding er al op zit , eens kijken hoe ze reageren.

waarschijnlijk hadde ze erop gehoopt dat de eindbekleding (gipsplaten of schroten...) er al op zat , voor je iets in de gaten had (wat niet weet ...)

Ik zou niet te veel hopen op luchtdichtheidstesten achteraf , het is heel moeilijk te bewijzen dat het hun fout is , ze zullen het toch altijd op de ander schuiven , het is NU om te reageren , niet later.

zeker fotos nemen en zo.

Op vlak van luchtdichting (en isolatie in het algemeen) is het heel moeilijk om de doorsnee "professional" ervan te overtuigen dat ieder naadje en spleetje telt. Als het er maar van ver een beetje op trekt zijn de meesten al ang content.

Oef, een pak van men hart.
Kan ik misschien toch nog eens een nachtje gerust slapen ...

Het is duidelijk aangehaald op de werfvergadering (staat op het verslag) en fotokes had ik ook al genomen. Ontkennen zit er dus niet meer in
Heb daar juist wel vastgesteld dat ze de volgende ploeg gewoon hun ding hebben laten doen, met andere woorden de stijlen voor de binnenmuren zijn nu ook al gezet op de verdieping. Nog meer afbreekwerk, spijtig dat daar weer een boom moet voor sneuvelen

Bedankt voor de geruststelling.

Met vriendelijke groet,
Tim

Heb dan toch één nachtje goed geslapen ...

Firma zou contact hebben gehad met WTCB en ze zouden volgens het WTCB niet veplicht zijn de naden te overplakken ...
Ga na het bouwverlof wel een schriftelijk bewijs van het WTCB vragen.
Iemand enig idee wat mijn ander opties zijn?

Met vriendelijke groet,
Tim

Tim,
Je architect zal in zijn bestek hoogstwaarschijnlijk geschreven hebben dat de aannemer de voorschiften van de fabrikant moet volgen. Als je aannemer deze niet volgt is hij dus in fout !

Overlapping is niet voldoende. aftapen is noodzakelijk niet alleen voor de dampdichtheid (relatief in dit geval) maar ook voor de luchtdichtheid.

Desnoods zelf uitvoeren en kosten verhalen bij afrekening op de aannemer.

mvg,

Wim Schuerman