warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

weet iemand of je het grondnet of grondwaterput die gebruikt worden in combinatie met een warmtepomp ook kan vervangen door een hoogremndements zonneboiler of een combinatie. of heeft dat geen zin, de boiler is er al en heeft ruimvoldoende capaciteit.

Reacties

Ron,

probeer het nog eens uit te leggen. Zoals je vraag nu gesteld is, snap ik niet wat juist je denk piste is.

Walter

Ron zal bedoelen dat hij een héééééél grote boiler wilt hebben die door de zon gaat verwarmen zodat hij z'n CV/vloerverwarmingswater enkel en alleen kan voorzien via zon-gebufferde energie ?

Niet echt haalbaar nee.

Jan

Ron,

zoals jij het voorstelt kan niet. Je kan niet de warmte uit een zonneboiler onttrekken voor je warmtepomp te voeden. Een warmtepomp onttrek snel 5 tot 10kW: dat kan je zonneboiler in het koude seizoen nooit leveren. En nog meer fundamenteel: de warmtepomp gaat geen nieuwe 'energie' in dat systeem brengen. het enige wat de warmtepomp kan doen is de temperatuur 'oppompen' of verhogen(daarvoor zijn het warmtepompen). Maar netto is er geen energiebijdrage van de warmtepomp die energie onttrekt uit een zonneboiler.

Omgekeerd kan wel: de warmtepomp kan de zonneboiler mee ondersteunen voor warm sanitair water. De warmtepomp moet dan zijn energie halen uit lucht of grond.

Walter

Ron,
Ja dit kan werken onder bepaalde voorwaarden maar of je dit moet doen is een andere vraag.
HET voordeel van het beschreven type van WP is juist de constante aanleveringstemperatuur van de warmte zodat er een hoger rendement is. Het systeem is duurder dan een lucht/lucht systeem en door de voorgestelde omvorming bekom je eigenlijk een systeem dat vergelijkbaar zal zijn als dat van een lucht/lucht.

Er zijn wel enkele voorwaarden opdat het zou lukken. Het volume van de watervoorraad moet groot genoeg zijn, een regenput zal te klein zijn. 1°C daling in een regenput van 10M3 is 10KWh. 60m3 zonnepanelen (warmwater) leveren in december/januari met zon maximaal 10KWh voor 3 uur.
Lang zal je er niet mee doen.
Beter is dan om meteen die warmte van het zonnepaneel in de woning te dumpen (lage temp verwarming) echter het is en blijft onvoldoende in de winter.

Het zonnepaneel gebruiken als warmtebron kan niet wegens de beperkte inertie.

Let wel water rondpompen kost ook geld, veel geld in vergelijking met het rendement bij lage temperaturen