oude waterput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

allen

We heben een oude waterput in de tuin van (volgens vorige eigenaar) 18 meter diep. Het gaat om een oude gemetselde put die sedert meer dan 40 jaar niet meer gebruikt werd. Momenteel ligt er een betonplaat bovenop die ik in de komende weken laat wegnemen door een aannemer. Daarna laat ik het water analyseren. In elk geval wil ik dit water gebruiken voor alles wat niet met voeding te maken heeft. Als het water zuiver genoeg blijkt te zijn zou ik er volledig willen op overschakelen.
Op het internet vind ik alleen uitleg over regenwaterinstallaties met een maximaal hoogteverschil van 3 meter tss pomp en putbodem.
Kan iemand mij wegwijs maken in de manier waarop dit putwater in het huis kan gebracht worden? Welke soort pomp en reservoirs zijn hiervoor nodig, welke firma's hiervoor een oplossing kunnen bieden tec...

alvast bedankt,
Dirk.

Reacties

waarlaat je dan het water uit een put testen op de kwaliteit ervan, en welke testen moet je dan doen? en wat zijn de kosten van dergelijke testen!??

Je gaat daarvoor naar de apotheek. Die geven je een plastic fles mee die je volledig vult met water uit de put en je brengt die fles terug binnen. Je kunt het water chemisch en bacteriologisch laten testen. Na een tijd heb je het resultaat.

succes ermee:)

Hallo,

Ik heb een huisje geerfd in natuurgebied dat op dit ogenblik geen watervoorziening heeft. Ging mijn grootmoeder ooit water putten aan een ondertussen uitgedroogde bron? Het is een mysterie.
Weet iemand van jullie waar je moet zijn om een put voor grondwater te laten boren? Als ik de waterleiding tot aan mijn deur moet laten komen, ben ik geruineerd. Je kan voor zoiets niet zomaar naar de dichtstbijzijnde loodgieter bellen en die mensen (loodgieters dus)weten het ook niet.

Interessante informatie overigens. Dat zal nog ferm van pas komen als mijn put er staat.

PS: Don't worry Stefan, voor WC en gazonsproeien zal ik zeker niet nalaten een regenwaterput te zetten, maar dat zal zeker niet volstaan.

Stijn,

putwater is WEL een goede oplossing indien niets anders beschikbaar.

het meest belangrijke is de ingesteldheid om zuinig ermee om te springen ook met het regenwater, gazonsproeien is voor niets nodig tenzij extreme omstandigheden.

voor de uitvoering kan je best beginnenzoeken op www.goudengids.be met de term boorputten, putboringen, ...

en dan vind je het wel, ook bij U in de streek. veel succes ermee

Stefan

Volgens mij kent die Stefan er niets van!

Grondwater uit een oude put, even alles checken voor je eraan begint. Welke eigenschappen heeft het gond water op die plaats ? Als er veel ijzer inzit dan wordt het zuiveren een kostelijke zaak. En zou ik het niet doen omdat het dan waarschijnlijk even duur wordt als leidingwater. Je laat dan beter een put boren tot op grote diepte als er geen aansluiting op het leidingnet voorhanden is.
Als de kwaliteit van het put water echter vrijgoed is dan kan je verder gaan. Je kan soms ook een probleem hebben op een oude boerderij door een oude septische put die gemetseld werd of een mesthoop of aalput. Je grondwaterput zou dan wel eens fel vervuild kunnen zijn door fecaliën. Alle oude aal toestanden opruimen dan en de grondwaterput eens volledig leegpompen tot en met de modder op de bodem van de put, helpt dan. Daarna kan je dezelfde procedure volgen als hierna beschreven. Heb je daarna nog problemen met de waterkwaliteit, dan contacteer je best een waterspecialist, die weten wel oplossingen. Op boerderijen moet veelvuldig van deze problemen opgelost worden door deze mensen. In koeiemelk mag men nul sporen vinden van fecaliën en daar lossen ze dit op met een extra ultra violet filter op het water te zetten enz. Uw volledig huis op regenwater, geen probleem. Het neusje van de zalm is de Grundfos pomp SQE 3-40 met constante druk, deze pomp is frequentie gestuurd ( energie besparend )en je kan dus zelf de druk op je installatie tijdelijk opdrijven ( manueel ), om bvb je auto af te spuiten. De druk is regelbaar tussen 2.5 en 5 bar. Deze pomp ligt op de bodem van de put in een koelmantel met vlottende aanzuiging met fijnfilter. Hierdoor hoor je de pomp niet in de woning. In je woning zet je een expansievat van 18 liter ( meegeleverd) en hierna plaats je filters zoals je zelf nodig vindt . Ik doe het met Atlasfiltri, eerst een grote fijnfilter( 50 cm lange filters) van 50 micron in inox die je zelf kan kuisen +/- 5 jaar levensduur en daarna een actieve koolstoffilter van 25 micron die je om de 3 maanden moet vervangen. Dit water sturen we ook aan de boiler in om te voorzien in warm water. In de keuken zetten we een speciale filter met expansievat van 18 liter en een aparte kraan om het regenwater om te zetten in drinkwater. Dit is een filter omgekeerde osmose. Deze filter levert je echter maar 12 liter drinkwater per uur maar dit volstaat meestal ruimschoots om te drinken en te koken.Om goed te werken dient deze filter een ingangsdruk van minstens 3 bar te hebben, vandaar dat ik opteer voor de pomp van grundfoss, als je druk wat laag staat zet je hem gewoon een halve bar hoger. Het systeem van omgekeerde osmose wordt niet veel gebruikt in Vlaanderen. In de Ardennen en in de bergen echter, waar een aansluiting op het waterleiding net zeer kostelijk is of totaal niet mogelijk , is dit veel voorkomend zonder enig probleem. Deze filters hebben wel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig.

ik heb een industriegebouw gekocht waar we binnenkort priveewoning willen tegen bouwen
alles ligt wel een 60 m van de straat en er is nog geen waterleiding
de vorige eigenaar heeft wel steeds water gebruikt uit 4 regenputten van 10.000 l en 1 grondwaterput ong 12 m diep
k heb dit water laten testen en het bevat veel ijzer en iets te veel ammonium
het regenwater is op het eerste zicht proper recht van een asfalt dak in de regenputten die ik al volledig leeggemaakt en uitgekuist heb
in de toekomst wil ik water gebruiken voor magazijn douches sanitair enz welke van de twee waterbronnen zou ik de voorkeur geven regen of grond ? en welk filtersysteem liefst goedkoop en eenvoudig en natuurlijk mogelijk ik heb het voordeel naast de regenputten ligt nog een 4 x 20 m stukje grond waar plek is voor een minirietveld of zuiveringssysteem

barry

ik heb een industriegebouw gekocht waar we binnenkort priveewoning willen tegen bouwen
alles ligt wel een 60 m van de straat en er is nog geen waterleiding
de vorige eigenaar heeft wel steeds water gebruikt uit 4 regenputten van 10.000 l en 1 grondwaterput ong 12 m diep
k heb dit water laten testen en het bevat veel ijzer en iets te veel ammonium
het regenwater is op het eerste zicht proper recht van een asfalt dak in de regenputten die ik al volledig leeggemaakt en uitgekuist heb
in de toekomst wil ik water gebruiken voor magazijn douches sanitair enz welke van de twee waterbronnen zou ik de voorkeur geven regen of grond ? en welk filtersysteem liefst goedkoop en eenvoudig en natuurlijk mogelijk ik heb het voordeel naast de regenputten ligt nog een 4 x 20 m stukje grond waar plek is voor een minirietveld of zuiveringssysteem

barry

hoi

ik denk dat je best met een bron pomp gaat werken
dit wil zeggen dat je pomp in de put licht
moest je intessen hebben ik heb er nog een 2 de hands liggen

een pomp kan in praktijk max 8 meter aanzuigen
maar als je water niet dieper dan 8 meter staat kan je je filter nog op het diepste punt van de put plaatsen he !
met een zuigende pomp
wees slim en neem minstens een aanzuigbuis van 50 mm als je zo diep gaat aanzuigen (voor een pomp tot 4000 /h)

heeft er iemand een idee hoe ik zelf een ut kan boren van ongeveer 6 meter diep.

Hallo,
heeft er iemand een idee hoe je een steenput kunt lokaliseren die onder een terras ligt?
Wij beschikken hier nl. over een steenput die geen water meer gaf door een bedrijf (vetsmelterij) dat al het grondwater uit de buurt wegzoog. Die put werd dan maar dichtgegooid, maar nu 20 jaar later (bedrijf is reeds ettelijke jaren opgedoekt) heb ik eens een pompje aan de nog bestaande aanzuigleiding gehangen en waarachtig na enkele minuten kwam er water uit. Eerst zeer roest van kleur maar stilaan werd het glashelder. Het algemeen gejuich was echter van korte duur want na een kwartier pompen was de voorraad op. Volgende dag opnieuw geprobeerd en ... zelfde scenario. Moest ik dus die put kunnen lokaliseren, opengooien en steenbrokken uithalen zou ik dus over een veel grotere inhoud beschikken. Of misschien in die steenput een boorput boren???
Wie weet mij raad te geven aub?

Jerry.

Beste Jerry,

Ja kan uiteraard de terras openbreken maar dat zal wel niet de bedoeling zijn.

Een ontstoppingsdienst heeft tegenwoordig dusdanig apparatuur dat zij precies kunnen opsporen waar leidingen zitten. Ze kunnen zelfs een filmpje maken van de binnenkant van de leidingen.

Omdat je in je verhaal aangeeft dat je een pompje hebt gehangen in de aanzuigleiding moet dit voor de ontstoppingsdienst geen enkel probleem zijn. Ze laten dan een soort apparaatje in de leiding zakken en d.m.v. electro magetische straling kunnen ze met een detector precies aangeven waar de leiding en dus de put zit (en ook op welke diepte).
Informeer eens bij een ontstoppingsdienst. Het kan je een hoop sloop en breekwerk van het terras besparen.

Henri

Beste bezitters van een waterput

Reeds jaren bezit ik een waterput. Het water gebruik ik voornamelijk voor de tuin.
Dit weekend heb ik per vergetelheid gedurende een ganse nacht het water laten lopen zodat er nu een zanderige smurrie uitkomt.
Graag vernam ik of dit euvel van voorbijgaande aard is.

Alvast bedankt voor de reacties

Chantal

Hoi Chantal,
Het zelfde is ons overkomen.
War bleek? Het puntstuk (de bron) zat niet meer boven de wateraar. Het schijnt dat die nog wel eens willen verschuiven. (Een waterbron kan zelfs opdrogen) Het was niet veel maar toch. Omdat wij er een forse waterpomp boven hebben staan trok die teveel water van het punt weg. Op de plak van de punt daalt dus het grondwaterniveau. Op het laatst gaat hij dus "slurpen". En dan kan er dus zand mee gezogen worden.
Oplossing: Iemand inhuren die met een wichelroede de wateraar weer opzoekt. Een kruising van wateraren is het beste. Nieuw puntstukje spuiten. Een niet te zware pomp. En sproeien maar weer
Dirk Bonneure schrijft:
> allen
>
> We heben een oude waterput in de tuin van (volgens vorige eigenaar) 18 meter diep. Het gaat om een oude gemetselde put die sedert meer dan 40 jaar niet meer gebruikt werd. Momenteel ligt er een betonplaat bovenop die ik in de komende weken laat wegnemen door een aannemer. Daarna laat ik het water analyseren. In elk geval wil ik dit water gebruiken voor alles wat niet met voeding te maken heeft. Als het water zuiver genoeg blijkt te zijn zou ik er volledig willen op overschakelen.
> Op het internet vind ik alleen uitleg over regenwaterinstallaties met een maximaal hoogteverschil van 3 meter tss pomp en putbodem.
> Kan iemand mij wegwijs maken in de manier waarop dit putwater in het huis kan gebracht worden? Welke soort pomp en reservoirs zijn hiervoor nodig, welke firma's hiervoor een oplossing kunnen bieden tec...
>
> alvast bedankt,
> Dirk.

hallo.
ik heb een vraag??
mijn ouders hebben een oude boerdrij en die hebben een wel.
als mijn ouders op de boerderij zijn zijn ze altijd moe en we dachten dat het aan hun zelf lag maar afgelopen 2 nachten heeft onze dochter daar geslapen. en ze heeft daar meer geslapen dan gespeelt.thuis speelt ze uren in de box.
wie kan me er een antwoord op geven.

angelique

Wel, op de enige vraag;
ik heb een vraag??
kan ik enkel het antwoord 'nee' antwoorden

alstublieft

Op 07/06/2008 werd gesuggereerd iemand met een wichelroede in te huren... Dat is kwakzalverij !!!

Laat vooral het huis eens nakijken op aardstralen door breuken in de ondergrond, hadden hetzelfde met een van onze paarden na onderzoek bleek er een breuk dwars door te stal te lopen. Paard verplaatst en probleem opgelost.
Een andere mogelijkheid maar even gevaarlijk bij oude gebouwen en zeker boerderijen zijn schimmels die zich in het gebouw bevinden door vochtigheid of vroeger gebruik van de woonruimten als stallen, zij kunnen je gezondheid ruïneren. OOk zeker daar naar laten kijken, nog belangrijker dan aardstralen.

Wichelroede is GEEN kwakzalverij, heb zelf ondervonden dat het klopte en niet alleen met dat paard.

Aan alle intelligente gebruikers van het forum: sorry, ik had beter gezwegen.

kenne jullie de waterput nabij het scheefgezakte kapelletje van luipegem? als jullie er meer gormatie over hebben zeg het dan!

Patrick en Dingoo:

Je kan er natuurlijk eindeloos over diskuteren maar oude natuurvolkeren hadden wel meer voelling met de natuur en observeerden blijkbaar ook veel beter dan wij:
-Een hond kakt nooit boven een waterader!
-Katten houden echter van van die plaatsen en zullen hun slaap en rustplaatsen altijd boven wateraders zoeken.
-Mieren, muggen en wespen, idem,... nesten ervan indiceren wateraders!
-Ossen gaan net rusten op een kruising van wateraders (zoek de teksten maar eens op hoe oude kerkbouwers van voor 1300 terwerk gingen).
-De zeugen in een varkenstal die zich bevinden boven een waterader zijn problematisch voor de kweek (een varken kan je mijn insziens niet beinvloeden).
-De meeste planten maar vooral bij Coniferen valt het op dat die boven een waterader sneller afsterven.

Breuken in de aardkorst laten gemakkelijker gamma-straling uit de diepte van de aarde naar boven komen (wetenschappelijk bewijsbaar met een Geigerteller). Op die plaatsen slaat dan toevallig een wichelroede uit. Zelfs kinderen (niet vooringenomen) kunnen dit spectaculair goed aantonen op die plaatsen.
Op die breuklijnen en kruispunten staan meestal kerktorens en de wegen ertussen zijn meestal kilometers kaarsrecht.
Op die breuklijnen en kruispunten die vroeger gewicheld werden kunnen we nu met een Geigerteller verhoogde gamma-straling meten.

Buiten de gamma-straling boven breuken in de aardkorst stelt men boven kruising van wateraders ook dikwijls storingen in het magnetisch veld van de aarde aan (kompasnaalden wijzen bv. niet naar het Noorden).
De veldsterkte (of verschillen ervan) van het aardmagnetisch veld kunnen gemeten worden met een hele reeks toestellen van simpele magnetometers tot en met de supergevoelige (peperdure....) proton-precessiemeters.

Naast die meer magnetische energien heb je dan ook nog de meer electrostatische (Shumann resonatie), met zijn frequentie van +-7,5 Hertz en met resonantie-frequenties tot +-300 Hertz.
Deze laatsten kunnen gemeten worden met speciale ruisarme precisie electronische versterkers (met een heel pak electronische filters erbij om stoorsignalen uit te filteren).
Het gevolg van deze electromagnetische 'motor' tussen de aardkorst en de ionosfeer is ons allen wel bekend als bliksemontladingen.
De Shumann-resonantie 'zou' volgens bepaalde bronnen ook de oorzaak zijn van bepaalde storingsvelden die de aarde omringen o.a. het Curry-netwerk.
Mijn opmerking: Met de wichelroede is dit perfect aantoonbaar (je kan het zelfs uitproberen) maar wetenschappelijk is hier nog niks van dit netwerk bewezen. Wel: Dat bepaalde ziekteverschijnselen bij mens en dier toevallig op die plaatsen geschied.

Electromagnetische trillingen en ook geluidsgolven van lage frequentie hebben bovendien de eigenschap dat ze bv. door 100 meter zand of water kunnen doordringen. Amerikaanse en Russische duikboten hebben om die reden bv communicatieapparatuur op 62 en op 82 Hertz! (voor de electronici onder jullie: de bandbreedte is natuurlijk om over te wenen).
Het KNMI in Nederland heeft o.a. laagfrequentversterkerinstallaties staan die beneden de 100 Hertz uitbarstingen van vulkanen in Italie 'hoorbaar' maken.
Dit laatste vermeld ik ook weer om hetzelfde feit dat bv. honden, katten, slangen enz. op die manier aardbevingen voelen of horen aankomen.

Volgens mijn bescheiding mening is het woord "aardstralen" dan ook voor van alles en nog wat van verschijnselen gaan bebruiken omdat men oorspronkelijk ook geen idee had over welk soort electromagnetisch verschijnsel het ging.

Zuiver wetenschappellijk gaat het bovendien om uiterst zwakke energieverschillen van diverse aard.
Sommige dingen zijn bewezen en meetbaar andere totaal niet.

Je vindt over deze onderwerpen talloze litteratuur evenveel pro's als contra's via Google.

Patrick:
Skepp reageert zelf altijd eenzijdig en doen dus net het omgekeerde van diegenen die zij willen afbreken.
Dat wil niet zeggen dat zij op een overgroot deel van hun items geen gelijk zouden hebben, maar ik stel me wel dikwijls grote vraagtekens 'hun' werkwijze.
Bv.:
Y-straling boven breuklijnen kan je meten (loopt doorgaans op van +-50 naar 150 tot 250 Becquerel of counts per second). Gestoorde plantengroei op die plaatsen is aantoonbaar met luchtfoto's.
En toevallig of niet slaat exact (+-20cm) op die plaats een wichelroede uit bij personen die niks van de toestand op die plaats weten (anders zouden ze beinvloed zijn om nou net op die plaats reactie te krijgen).
Daar zullen zij dus nooit op reageren omdat ze goed weten dat ze bij een plaatselijke proef wetenschappelijk geen tegenargumenten kunnen inbrengen.

Rudy,

"De vereniging Skepp looft de Sisyphus-prijs ter waarde van 10.000 euro uit aan eenieder die onder gecontroleerde omstandigheden kan aantonen dat hij of zij over een zesde zintuig of een andere paranormale gave beschikt."

Waar wacht u nog op?

mvg

Bart

Bart: Ik denk dat u zich in mij vergist.
Mijn bedoeling is om nou net om aan te tonen dat verschillende van die dingen een fysische of natuurkundige oorzaak hebben en helemaal niks met één of andere paranormale gave. Dat niet enkele mensen maar een grote massa mensen daar met een wichelroede iets van kan tonen op die plaatsen kan ik enkel maar beamen.
Vandaar mijn verhaal met die meting van y-straling, vandaar ook het aanhalen van de Shumann-resonantie (electromagnetische trilling, basisfrequentie +-7,5 Hertz en goed meetbaar met gepaste electronische apparatuur)
Deze twee laatstvernoemden zijn exact meetbare verschijnselen.
Daarom dat ik ook vermeld dat van de Cury-netwerk wetenschappelijk nog niks bewezen is ('zou' verband hebben met Shumann-resonantie).
Op sommige plaatsen kan die natuurlijke y-straling zo hoog zijn dat je ze kan voelen als een tinteling in je handen. Dus helemaal niks paranormaal of hokus pokus op die plaatsen.

Beide kampen slaan de bal al eens mis, ook Skepp!
Als Skepp beweerd o.a. dat er geen wateraders of patroon van... zou zijn dan moeten ze maar eens een tijdje optrekken met metsers-aannemers die kelders graven. Ze zullen hun mening snel herzien!

Een ander voorbeeld van wateraders: Toen men destijds de E3 (nu E17) aanlegde heeft men daarvoor zand uitgegraven waar nu het recreatiedomein 'Het Ster' in Sint Niklaas is.
Je kon toen op regelmatige plaatsen in de ondergrond de wateraders zijn in de afgraving.
Sommigen waren zo groot dat je erin kon kruipen. Iedereen daar in de omgeving heeft dat kunnen vaststellen.

Ik heb zelf op vele bouwwerven bij uitgraven van kelders wateraders gezien waar je zonder probleem je arm in kon steken.

Rudy,

Volgens mij onstaan de meeste van die "wateraders" die u bedoelt pas op het moment dat de bouwput uitgegraven wordt, puur per toeval valt er op een bepaalde plaats een brokje aarde weg, of op een bepaalde plaats beginnen als eerste druppeltjes water uit de grond te komen, waardoor daar een klein holte komt waar weer een beetje water naartoestroomt en op die plaats ontstaat uw "waterader"; graaf je geen put, dan zit er gewoon "overal" grondwater, dat zich eventueel langzaam, gelijkmatig en verspreid in een bepaalde richting beweegt, maar niet in "aders" zoals u bedoelt.

Ondergrondse riviertjes kan je als je wil "wateraders" noemen, maar voor mij zijn dat niet die stroompjes die je in een bouwput kan hebben.

Patrick:
Ja hetgeen jij vermeld lijkt mij erg logisch!
Wat echter mijn aandacht op die plaatsen ook altijd trekt is dat de plaats waar het water uit de verticale wand van de uitgraving stroomt altijd donkerder is. Donker grijs tot bruin-grijs.

Daardoor heb ik het vermoeden (ik leg uitdrukkelijk de nadruk op 'vermoeden') dat op die plaatsen een hogere of lagere concentratie van (ijzerhoudende?) mineralen aanwezig is.

Dat zou mijn inziens een logische verklaring zijn:
Dat op die plaatsen een anomalie in het aardmagnetisch veld aanwezig is.
Het zou mij dan ook helemaal niet verwondering dat bepaalde dieren en insecten die verschillen beter aanvoelen dan de mens en die plaatsen gaan opzoeken of schuwen.
Typisch voorbeeld van zo'n gevoeligheid: Als je een staafmagneet in de buurt van een garnaal brengt dan gaat die garnaal 30 tot 40 graden opzij schuin opzij hellen.

Hopelijk kan ik met deze repliek al iets meer de aandacht vestigen dat ik een verklaring zoek en niet persé iets dat onverklaarbaar of op superstitie lijkt zomaar van de kaart veeg.

Om dan terug in de richting van het topic te komen:
Als er inderdaad overal water in de ondergrond aanwezig zou zijn dan is er ook geen logische verklaring waarom de ene waterput weinig of geen water geeft en één van een tiental meter verder bij de buren bijna overloopt.

Audrey:
Ik wil die waterput in Luipegem in de buurt van die kapel in Luipegem wel eens zien.
Zend je me eens een mail waar die zich ergens bevind?

Hallo,

Wij hebben ook zulke oude bronnen (2) Die nog stammen uit begin 1800 en een nog ouder. 

Een van deze bronnen hebben we weer aan de praat en levert goed drink water.

Om een oude bron weer te gebruiken, moet je allereerst een daarvoor geschikt pomp hebben (RVS bronpomp) best met automatische afslag als een druk van 2-3 bar bereikt is. 

Voor dat je het water laat testen, moet je de bron weer op gang krijgen. Daarom moet je deze gedurende minsten 3 dagen leegpompen. Als de bron nog niet goed doorloopt, dan blijven herhalen.

Vervolgens moet je het water laten testen. Wij hebben dit in Luxemburg (agro-labs) laten doen.

Hiervoor krijg je een set (4) flessen aangeleverd die voor verschillende testen gebruikt worden. De belangrijkste en meest kritische is het e-coli onderzoek. Deze fles moet binnen 24 uur gekoeld op het lab worden aangeleverd en zo steriel mogelijk gevuld worden. De kosten waren rond 90 Euro voor een complete test. Daarvoor krijg je een uitgebreid rapport met alle meetwaarden binnen een paar dagen. 

Nu hebben we op de boerderij ook nog een drukvat van 5000 liter (uit 1960), waar het water tijdelijk gebufferd werd. Maar in de zomer is dat geen goed idee ivm ziektekiemen. Beter is dus een huisautomaat te installeren en een koolstoffilter als de water kwaliteit schommelt of  indien je niet vaak water gebruikt.

Vergeet ook niet om regelmatig (2x per jaar) de leidingen door te spoelen met een chloor oplossing. Bronwater laat vaak in de leidingen bacterie aanslag achter.

Veel succes met je bron gewenst.

Angelique,

Wat vaak voorkomt ( zeker bij boerderijen ) is nitrietvergiftiging.

Het teveel aan mest geraakt in het grondwater . Nitraat ( de meststof) wordt het toxische nitriet.

Door dit nitriet kan het bloed minder zuurstof vervoeren.

Maar grondwater kan heel wat soorten gif bevatten : zink, arseen en ga zo maar door.

Laat je water gewoon testen en in afwachting gebruik je flessenwater

Stijn.

Ik vraag me af of je wel in dat huisje mag wonen (permanente verblijfplaats). Natuurgebied en geen drinkwater samen ....

het feit dat je grootouders daar woonden betekent jammer genoeg niets. Er zijn inderdaad voldoende bedrijven die grondwater boren maar daarvoor moet je eerst informeren ( en toelating  vragen) aan je gemeente.

Misschien omgekeerd werken  ? Gebruik je regenwater voor huishoudelijk gebruik ( WC, douche, afwasmachine) en koop gewoon flessenwater om te drinken.

gazon sproeien ? Waarom in godsnaam ?