welke CV installatie kiezen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

onze situatie:

nieuwbouwwoning. verwarmingsketel wordt op zolder geplaatst.
op gelijkvloers: warm water nodig in de keuken.
op verdiep: bad (200x90) en 2 raindance douches van 15cm diameter.
hele woning wordt verwarmd met radiatoren.

voor dit alles twijfel ik tussen 2 opstellingen.

Opstelling 1:
condensatieketel met doorstromer (Bulex F28E) op zolder. electrisch boilertje onder de spoelbak voor de keuken.

Voordeel: altijd heel snel warm water in de keuken. makkelijk om later een zonneboiler te installeren.
nadeel: misschien problemen als de twee douches tegelijk opstaan.

Opstelling 2:
condensatieketel met doorstromer en ingebouwde boiler van 49L (Bulex F32.5) of 42L( Thermomax F24). Thermomax zou minder warmte geven voor CV maar tot 29Kw gaan voor warm water.
voordeel: altijd genoeg warm water beschikbaar. ook als er meerdere tappunten openstaan.
nadeel: mogelijk lang wachten op warm water beneden.
beetje moeilijker om hierbij later nog een zonneboiler aan te sluiten (boiler extra bij boiler???)
ingebouwde boiler zal volgens mij ook niet zo zuinig zijn.
Ik vraag me af of die ingebouwde boiler niet te klein is om echt rendabel te zijn? stel nu dat ik eerst in bad ga, dan is die boiler toch leeg? als direkt daarna één van de kinderen een douche neemt en mijn vrouw neemt bv. warm water in de keuken heb ik nog altijd een tekort aan warm water.

wat denken jullie?

Reacties

Vraag ik die me stel ... waarom geen vloerverwarming???
Met die condenserende toestanden is het toch de betere keuze. Radiatoren die je serieus groter moet nemen om te kunnen condenseren dat gebeurd op lager retour temperaturen.

Waarom de vraag? Benieuwd waarom je kiest voor radiatoren. Omdat ik spijtig genoeg geen vloerverwarming heb en bv heel wat minder voordeel heb van zonneboiler met naverwarming via groot buffervat.

Oh, en vergeten te vermelden, zoek eens op dit forum. Staat veel zever in, maar ook interessante info, or zelf raad. Zie deze maar eens:

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1173180497&replies=28

ik kies bewust niet voor vloerverwarming omdat ik er voor mij persoonlijk niet de voordelen van zie.

1. we werken beiden uit huis. dus moet systeem draaien voor niets want opwarmen duurt lang!
2. als ik het koud heb kan ik vlug ff de thermostaat een graadje hoger zetten (ook in omgekeerde richting natuurlijk!)
3. meerprijs.

Hallo Andy,

ALs je kiest voor een nieuwe ketel kan je hem dan niet verplaatsen naar je verbruikspunten toe.

Dus beneden ?

Met een rain douche zal de doorstromer waarschijnlijk te wqeinig debiet leveren. Een raindouche is wel een niet ecologische oplossing een spaardouche zal beter zijn.

Zelf ben ik niet voor combi toestellen omdat je later altijd gecombineerd moet vervangen als 1 van de 2 aan vervanging toe is.

Voor het vermogen van de ketel te bepalen zou ik een warmteverliesberekening laten maken en als dit laag is zou ik opteren voor een in vermogen juist gedimensioneerde ketel en een indirect gestookte boiler opgestemt op je warmwaterbehoeften.

Radiatoren hoeven geen probleem te zijn als je installatie in staat blijft om te condenseren. D.w.z. retourtemperatuur naar de ketel lieftst niet boven de 45 graden celsius.

Daarvoor dient het vermogen van je radiatoren ongeveer 2,5 keer zo groot dan het warmteverlies in desbetreffende kamer.
Als je tenminste rekend met de door de radiatorfabrikant opgegeven vermogen bij 80/60 graden.

de raindance die we voorzien is de geowne handdouchekop van 15cm doorsnede. dus deze zal natuurlijk een pak minder verbruiken dan die grote gevallen met een doorsnede van 24cm en meer.

ketel stond eerst in de garage getekend maar omdat we daar niet konden werken met een muurdoorvoer (te dicht tegen een raam) moesten we een schouw voorzien en die kwam nogal slecht uit in een bovenliggende kamer. vandaar dat de ketel nu op zolder komt te staan.

weet er iemand waar je het verbruik van de verschillende raindance douchekoppen kan terugvinden?

nog een klein vraagje:

maakt het eigenlijk veel uit of een condensatieketel nu een rendement haalt van 109,7 ; 108,4 of 107? of is dit een te verwaarlozen detail?

Natuurlijk is het belangrijk om je ketel te kiezen met het hoogste rendement. 2-3 % ketelrendementverschil tussen diverse nieuwe ketels is een eerste winst welke je zou kunnen boeken. (u moet maar zo denken, een aanschaf in een zonneboiler kan je 10% brandstofreductie geven, maar kost wel voor een gemiddeld systeem 5000,- euro).

Nu is het alleen de vraag hoe we kunnen bepalen welke ketel nu in de praktijk het beste gaat scoren. Er zijn weinig vergelijkingstesten tussen ketels in een vaste opstelling.

Een manier om de betere ketels(qua verbruik dan) is bijv te kijken in Nederland naar de HR labels waar de beste de HR107 label hebben gekregen.

http://www.epk.nl/overzicht_result.asp?chkbox1=1&hrwaarde=107

Ook in denemarken worden er ketels getest voordat ze daar op de markt verschijnen:

http://www.dgc.dk/privat/kedeloversigt.htm

Uiteraard is ketelrendement niet het enigste aspect waarbij je naar ketelaanschaf naar kijkt, er zijn ook nog ander factoren welke je totaal rendement van je verwarmingsinstallatie beinvloeden, de juiste configuratie in vermogen kan ook weer 3% rendement schelen.

Tesamen toch al 6% reductie mogelijkheid door een juiste aanschaf.