verschil vloer- wandketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi
ik heb hier al zoveel gelezen maar ik ben een echte leek en geraak er niet meer uit.
Wij moeten dringend beslissen welke cv-ketel we willen nemen.
Wij hebben een huis (°1953) met superisolerend glas, sinds feb 2006 = 1.1 w/m2k, spouwmuren niet geïsoleerd, zolder moet nog gedaan worden daar gaan we voor 20 cm, vloeren gaan we proberen te isoleren (lag overal tapijt of versleten ballatum nu dus chappe waar we niet te veel kunnen op leggen, behalve op zolder).
Op zolder staat momenteel elektrische boiler, in de leefruimte 2 aardgaskachels, badkamer wordt verwarmd met elektrisch straalkachteltje.
We kunnen dus zowel op zolder als in de open berging een ketel zetten. Nu heb ik horen zeggen dat het beter is om een vloerketel te nemen.
De installateur is langs geweest en die stelde ons de renova bulex F28E voor, hij heeft daar veel ervaring mee en plaatst deze bijna atlijd. Is prijskwaliteit ook goed volgens hem.
Nuja ons budget is niet groot dus voor het duurste gaan zal waarschijnlijk ook niet kunnen.
Dus raad is altijd een beetje welkom en sorry als ik voor de zoveelste keer dezelfde vraag stel maar hier wordt soms echt veel technisch uit de doeken gedaan waar ik niet veel mee ben als maar ja en nee knikken.
Ik probeer gewoon met het budget dat ik beschikbaar heb te besparen zowel naar het milieu toe als naar mijn portemonnee.
Alvast bedankt.
Enja ik ben een vrouw ...die de broek ook voor een stuk draagt

Reacties

Beste ve,

Het vermogen van de ketel hangt af van je warmteverliezen van je huis en evt de manier waarop je sanitair warm water maakt.

De beste plaats van de ketel is een centrale plaats in je cv systeem, maar is natuurlijk afhankelijk van de opbouw van je installatie.

Het verschil tussen een vloerketel en een wandketel is in principe dat een vloerketel een waterbuffer heeft.

Bij een wandketel moet dus altijd gegaranderd worden dat de warmtewisselaar water krijgt terwijl deze voorzieningen bij een vloerketel vaak kunnen uitblijven.

Een goede installateur zal je dus ook bij een wandketel een goed werkend hydraulisch systeem verkopen.

De elektrische boiler en het elektrische kacheltje zijn energievreters en zou ik vervangen indien dit je budget het toelaat.

Laat ook de schoorsteen aanpassen aan het toestel indien dit nodig is.

als je beslist om over te schakelen naar nieuwe cv instlatie is het zeker aan te raden alle ander energie verslinders te verwijderen, en op te nemen in je cv instalatie inclusief warm water voorziening, de meerkost nu rendeerd na verloop van tijd, brengt in vergelijking met nu een grote winst op.

Euh het is wel de bedoeling dat die energieverslindende kachels en boiler worden vervangen maar momenteel moet ik wel zo verwarmen zeker omdat ik met een klein kindje zit!!!

En als ik zie wat aardgas kost!!!!
Spijtig dat ik niet meer, wegens klein budget, kan investeren in isolatie en moet gaan voor de middelmaat ook dus voor de cv, renova-bulex is niet duur en misschien minder van kwaliteit maar als ik geluk heb gaat ie misschien 20 jaar mee en omgekeerd misschien maar 5 jaar.

Hallo Ve,

Als je overgaat naar een gasketel probeer in ieder geval een
condensatieketel te nemen.

De prijs voor een ingebouwde doorstromer in deze ketel valt meestal wel mee. Je kan dan in ieder geval je elektrische boiler al wegdoen.

Elektriciteit is per Kwh 3 keer zo duur als gas, dus gas kan wel duur lijken, elektriciteit is dan goud.

Vergeet niet naar het ventilatie aspect te kijken als je je oude huis gaat isoleren. Misschien kan je de openingen van je gaskachels daarvoor gebruiken.

Een goed idee van de schouwen als ventilatie te gebruiken.
We breken ze niet weg voor als het ooit, wie weet, nodig is om daar terug één of andere kachel te moeten plaatsen...
Maar heb je dan niet teveel warmte verlies...
Nuja de leefruimte beneden is helemaal open, geen deuren, omdat deze niet zo groot is en we teveel plaats verliezen met deuren.
Zo gaat de achterdeur regelmatig open en nu ook het schuifraam.
Plaats ik dan gewoon een ventilatierooster dat ik open en dicht kan schuiven?

Het nadeel van ventileren is dat je inderdaad hierdoor warmteverlies hebt. Maar je huidige huis zal waarschijnlijk vol met kieren zitten waardoor je al een hoop ongecontroleerde ventilatieopeningen hebt. Als je zo'n huis gaat isoleren verdwijnen de kieren en dus de mogelijkheid vocht af te voeren. Daarom is het noodzakelijk dat je gelijktijdig met het isoleren ook het ventilatie aspect aanpakt.

Als je huidige kachels een schoorsteenaansluiting hebben op het dak kan je dit mooi gebruiken als natuurlijke ventilatie als de kachels weg zijn. Door de hoogte van de schouw ontstaat drukverschil en krijg je onderdruk in je woning. Als je vervolgens roosters plaats in enkele ramen wordt vanuit die roosters verse lucht toegevoerd en krijg je ventilatie in je woning.

Ik heb ook een vraagje over mijn toekomstige ketel :
Ik heb een lew (K20) en heb een ketel gevonden die moduleert van 4-13 kw. Voor mijn huis is een warmtebehoefte van 6kw berekend. Ik vraag mij nu af of die ketel voldoende vermogen heeft om een boiler van 150 liter op te warmen ?
Moete dat niet minstens een 24kw zijn om dit te doen ?

Luc,

13 kw is voldoende voor een indirect gestookte boiler.

Een gasboiler van 9 kw heeft ongeveer 45 minuten nodig om 150 liter te verwarmen van 10 naar 60 graden.

Vermogen speelt alleen bij zgn doorstromers.

Luc,

Indien uw ketel een Vitodens 300/13kW is geeft die tot 16kW "boost" tijdens het opwarmen tapwater.
Bon, wij hebben ook een 13kW (tapwater 16kW) ketel met onderliggende 150L boiler en hoegenaamd geen probleem met warm warm water...ja, dat gaat niet zo snel als met een 32kW monster, doch geen probleem.

Jan

oké bedankt,

bij mij zal het gaan om de nieuwe vaillant ecotec pro vc136
die moduleert tussen 4-13kw

groeten,
Luc

Luc,

Mischien is die Elco 9kW wel bruikbaar voor uw geval.
Het opwarmen van een boiler met 9kW gaat euh ... wel even duren, maar ik veronderstel dat je overal vloerverwarming heb en de inertie is toch van die aard (samen met warmteverliezen) dat uw 9kW gerust 1uur lang kan uittrekken voor opstoken van de boiler.

Naar warmtevoorziening toe is de modulatiekampioen van Elco 0.9-9Kw mischien wel DE ideale bron!

Sinds onze indienststelling Oktober 2006 heeft onze Viessmann zo'n 1132 brander-uren gedaan maar met slechts 619 starts (op zo'n 240 dagen) !! Dit is excellent te noemen
(1 geforceerde start / dagvoor boiler-lading)

Hoe vaak hoor je niet over slechte dimensionering met 50 starts per dag (of een veelvoud hiervan zelfs...)

Met uw verliezen die nog een pak onder de onze liggen zou zelfs 4kW ondergrens al "veel" kunnen zijn en aanleiding geven tot relatief pendelgedrag

Jan

Als ik het goed begrepen heb is het verschil tussen vloer- en wandketel dat het ene met boiler is en de andere een doorstromer.
Ene dan ook minder vermogen nodig heeft dan de andere.
Is dan de vloerketel energiezuiniger?
Ja ik weet dat je met warmteverliezen rekening moet houden (is nu nog een beetje chinees voor mij maar ik begin er te komen).
En is een boiler of doorstromer dan alleen met het oog op warmwatercomfort of zijn er nog andere zaken die meespelen.

Hallo ve,

De vloerketel heeft extra waterinhoud maar wel bedoeld voor de centrale verwarming. Voor sanitair warm water zou u nog kunnen kiezen tussen een doorstromer en een indirect gestookte boiler.

Voor de doorstromer dient uw ketel voldoende vermogen te hebben(minstens 24Kw) maar gezien de leeftijd van uw woning zal u dit vermogen waarschijnlijk toch wel nodig hebben.

Voordeel doorstromer; goedkoop in aanschhaf en in gebruik, neemt weinig ruimte in.
Nadelen: minimum tapdebiet benodigd, maximum tapdebiet afh. van vermogen ketel, in gebieden met veel kalk in het water snelle vervuiling doorstromer.
Geen hottfill mogelijk vaatwasser-wasmachine.

inderdaad oudere woning, mijn installateur gaat voor 28Kw (renova bulex!).
Hij heeft geen berekeningen gedaan, nuja ik heb de offerte nog niet binnen.
Heeft wel de afmetingen genomen en een paar punten in acht genomen (oud huis, isolatie niet overal en niet super-super buiten het glas) en dat we zuinig (willen) leven ook qua warmwater verbruik (maar 2x/week bad/douche voor de rest aan lavabo). En ik heb ook geen hotfill was/vaatmachine en niet van plan dit in de directe toekomst aan te schaffen.
Hij sprak wel van overgedimensioneerde radiators en goed afgestelde ketel. Dus ik denk wel dat hij zijn vak kent en weet waar hij over praat.
Toen ik de woning kocht (2 jaar geleden) heb ik de aardgaskachels ook door hem laten controleren en toen zei hij van die dingen zo snel mogelijk buiten te "gooien" omdat deze zeer kostelijk zijn.
Dus conclusie als ik het hier zowat lees zit ik goed met mijn 28 Kw met doorstromer.
En bedankt voor de reacties....

Rene,

ik begrijp niet goed waarom mijn ketel continue zal op en af springen.
Ik dacht juist dat de ketel op een rustig tempo mijn boiler zal opwarmen en dan wachten tot de volgende dag, wanneer het water in de boiler opgebruikt is ?

PS : een ander merk is niet bespreekbaar gezien mijn ouders daar werken en ik dus ook over de fabriekskorting beschik.

Hallo Luc,

Als je warmteverliezen 6 kw zijn berekend bij -8 graden celsius, zal je bij 10-0 graden celius tussen 2 -4 kw verwarmingsvermogen nodig hebben.

Als je ketel begint met 4 kw te leveren als een minimumvermogen gaat de ketel te veel vermogen leveren en slaat hij af. Dit afslaan geeft een extra verlies(wel een beperkt verlies van max 3 %, maar alle kleine beetjes helpen)

Hoe kleiner dus de beginmodulatie is hoe beter.

Zo ver ik weet is de Elco de ketel met de laagste beginmodulatie (0,9 kw) want dat is de enigste reden waar ik deze alleen noem.

Even misschien beetje off-topic, maar ik wil het even delen:
Mijn gasboiler was aan vervanging toe. In tegenstelling tot wat ik vaak als
advies
lees, heb ik een goede elektrische boiler van 200L gezet. Daarop een timer
voor
nachttarief. Sinds enige tijd is nachttarief geldig gedurende heel het weekend.
Het aardige is nu dat wanneer ik later op PV werk, dat ik dan een ecologische
energiebron heb voor mijn warm sanitair en elektriciteit.
Het enige wat ik dan nog van extern nodig heb is gas voor de cv tijdens de
winter, echter dit zal beperkt blijven wegens goede isolatie.
Als je dan kijkt naar zonneboilers, zie je dat het héél lastig is dit terug te
verdienen. Dus PV met electrische boiler. Ik vond het eerst een wat gek idee,
maar wen er nu al goed aan

Groetjes
Fré

Vé wrote:
> Hoi
> ik heb hier al zoveel gelezen maar ik ben een echte leek en geraak er niet
meer uit.
> Wij moeten dringend beslissen welke cv-ketel we willen nemen.
> Wij hebben een huis (°1953) met superisolerend glas, sinds feb 2006 = 1.1
w/m2k, spouwmuren niet geïsoleerd, zolder moet nog gedaan worden daar
gaan we voor 20 cm, vloeren gaan we proberen te isoleren (lag overal tapijt of
versleten ballatum nu dus chappe waar we niet te veel kunnen op leggen,
behalve op zolder).
> Op zolder staat momenteel elektrische boiler, in de leefruimte 2
aardgaskachels, badkamer wordt verwarmd met elektrisch straalkachteltje.
> We kunnen dus zowel op zolder als in de open berging een ketel zetten. Nu
heb ik horen zeggen dat het beter is om een vloerketel te nemen.
> De installateur is langs geweest en die stelde ons de renova bulex F28E
voor, hij heeft daar veel ervaring mee en plaatst deze bijna atlijd. Is
prijskwaliteit ook goed volgens hem.
> Nuja ons budget is niet groot dus voor het duurste gaan zal waarschijnlijk
ook niet kunnen.
> Dus raad is altijd een beetje welkom en sorry als ik voor de zoveelste keer
dezelfde vraag stel maar hier wordt soms echt veel technisch uit de doeken
gedaan waar ik niet veel mee ben als maar ja en nee knikken.
> Ik probeer gewoon met het budget dat ik beschikbaar heb te besparen
zowel naar het milieu toe als naar mijn portemonnee.
> Alvast bedankt.
> Enja ik ben een vrouw ...die de broek ook voor een stuk draagt

Fré

Twee opmerkingen
1) Over het gebruik van elektriciteit versus gas.

Je steekt een lamp van 100 Watt aan. Tien uur later doe je die uit. Denk je datje maar 1 kilowattuur verbruikt hebt? Toch niet …
Dat wordt duidelijk als we terug gaan naar de bron. In elektriciteitscentrales wordt elektriciteit opgewekt uit kernbrandstof, aardgas en steenkool. Bij die productie en bij het transport van de elektriciteit in de hoogspannings-leidingen naar de gebruikers gaat heel wat energie verloren. Om elektriciteit bij je thuis te brengen, is ongeveer 2,5 keer ‘primaire’ energie nodig in de vorm van steenkool, gas en kernenergie.
Het is dus beter en goedkoper om elektriciteit te vervangen door een primaire energiebron als dat mogelijk is.

2) Over PV
Een netgekoppeld fotovoltaïsch systeem heeft geen batterij nodig. Wanneer de verbruikers minder elektriciteit verbruiken dan de PV-panelen leveren, wordt het overschot op het net gestuurd. ’s Nachts en wanneer de zon niet voldoende elektriciteit levert, wordt de nodige energie uit het elektriciteitsnet gehaald.

Het vermogen van een PV-systeem wordt uitgedrukt in kWp (kilowattpiek). Het vermogen per m² van PV-panelen hangt af van het celtype en van de producent. Een PV-systeem met een vermogen van 1kWp in polykristallijn silicium zonnecellen met hoog rendement heeft een paneeloppervlakte van ongeveer 8 m² en produceert ongeveer 800 kWh elektriciteit per jaar.
Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een gezin bedraagt 3 500 tot 4 000 kWh per jaar. Om die elektriciteit te produceren, zou dus een installatie nodig zijn met een oppervlakte van 35 tot 40 m². Vanwege de koppeling van het systeem aan het elektriciteitsnet kan men net zo goed meer of minder elektriciteit opwekken. De afmetingen van de installatie hangen dus af van het beschikbare budget en de beschikbare plaats.

Conclusie: Het is niet zo dat men noodzakelijk zelf de elektriciteit verbruikt die men opwekt met zonnepanelen. Het is dan ook niet nodig extra elektriciteit te verbruiken door water te verwarmen met elektriciteit in plaats van met gas of een andere primaire energiebron.

groeten
rik

Je bent (heel terecht) op zoek naar betaalbare oplossingen.
Je hebt een woning van meer dan 25 jaar. Als je voldoet aan de niet zo strenge inkomensvoorwaarden en in drie jaar tijd voor minstens 10.000 euro werken uitvoert( te rekenen van 1 januari 2006) kun je de Vlaamse renovatiepremie (30% op investeringsbedrag zonder btw) aanvragen.
Zowel het al geplaatste superisolerend glas, de geplande cv en de dakisolatie komen in aanmerking.
Superisolerend glas en dakisolatie komen ook in aanmerking voor belastingkorting (40% + gemeentelijke opcentiemen op investeringsbedrag btw inbegrepen), nieuwe cv niet (enkel vervangen bestaande ketel wel). Er is een bovengrens: factuur maximum 6500 euro per jaar inclusief btw)
Als je belastingkortingen en renovatiepremie combineert met de premies van de netbeheerder (voor cv op stookolie: van Informazout) kun je meer dan 80 % van de kosten recupereren.
Om optimaal gebruik te maken van alles moet je de werken spreiden over 3 (eventueel 4 jaar).
Het is maar een tip ...

groeten
rik

@ hendrik
daar ben ik inderdaad mee bezig, ik had een verbeteringspremie aangevraagd maar ik heb deze afgeblazen om in aanmerking te komen voor de renovatiepremie.
Wat het spreiden betreft heb ik 2 vaststellingen/reacties:
- volgens Vlaams wonen ben ik best om zo snel mogelijk te renoveren omdat ze niet weten hoelang ze die renovatiepremie nog kunnen geven.
- voor de belastingen is het inderdaad beter om te spreiden...
Wat komt me het beste uit????
Nuja als je moet wachten op de vakmannen zit je snel aan 3 à 4 jaar.
We zijn begonnen midden 2005 met het aanpakken van de renovatiewerken maar het is steeds wachten en zagen....(je kan wel veel zelf doen maar dan vallen ook bepaalde premies weg en sommige zaken laat je toch best over aan de vakman...)

De Vlaamse renovatiepremie is nog maar enkele maanden geleden ingevoerd. Die wordt daarom wellicht niet zo snel afgevoerd. De reden waarom sommigen aanraden om snel aan te vragen is dat men twijfelt of het budget dat de Vlaamse Regering dit jaar uitgetrokken heeft wel zal volstaan. Ook is niet bekend of dat budget eventueel nog opgetrokken wordt of dat de overtallige aanvragen doorgeschoven worden naar volgend jaar.
Volgend jaar zal er wel weer nieuw budget zijn. Hoewel raad geven altijd delicaat is, zou ik dus niet overhaast een renovatiepremie aanvragen maar eerst zo veel mogelijk werken uitvoeren (je mag facturen van 3 jaar ver opsparen).

Louter financieel gezien zijn de belastingkortingen (40 % + gemeentelijke opcentiem op het factuurbedrag inclusief btw)
interessanter dan de Vlaamse renovatiepremie (30 % op de factuurbedragen zonder btw) maar de combinatie is natuurlijk de max.

groeten
rik