Juiste isolatieverhoudingen, graag jullie mening

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Kelder net klaar en blijf maar piekeren (zelfs na het vele lezen) als ik nu min of meer in balans ben met mn isolatie??
Hoop dat jullie specialisten mij wat raad kunnen geven??

Situatie als volgt:

Vrijstaande woning Bew.opp. 240 m²

Dak: 2x8 Pur
Spouw: 8 Pur
Vloer: 2x5 Eps 100
Glas: 1.1
Balansventilatie met Aww

Ps. Weet dat Pur hier niet zo'n populaire isolatie is, maar
wil zou hieromtrend liever geen polemiek beginnen, het gaat mij vooral over het isolerend vermogen....

Dave

Reacties

Dave,

eigenlijk is daar geen zinnig antwoord op te geven zonder je woning te kennen. De verhouding van de verschillende delen (dak, muren, ramen,...) kan als gevolg hebben dat bepaalde delen veel bijdragen tot je warmteverliezen.
De enige goede oplossing; giet alles in de EPB software en kijk wat de winsten zijn als je bepaalde delen aanpast.
Als je hier naar die 10/15/20 kijkt, zou je nog wat cm's in je muur moeten bijplaatsen. En bv 12cm PUR voorzien.
Maar ook beter glas kan bijdragen tot minder verliezen of betere dakisolatie... allemaal moeilijk te zeggen.

Walter

beste,

je ecologisch standpunt moet je inderdaad zelf kiezen, maar isolatiewaarden is niet alleen wat op het blaadje staat maar ook de manier van plaatsing! omdat je bewust voor een goede isolatiewaarde wil gaan vind ik dit antwoord dan ook relevant:
het WTCB heeft onlangs aangetoond dat als spouwisolatie veel kieren vertoont dat die dan in de geteste proefmodellen tot 75% MINDER isoleert! dus 8cm pur met kieren heeft de isolatiewaarde van 2cm PUR...
het is dan ook om die reden onderandere dat we graag kiezen voor een halfhard materiaal dat geschrant wordt geplaatst zodat we WEL op de volle isolatiedikte kunnen gaan rekenen.

op livios
http://www.livios.be/nl/_build/_serv/_qena_/_quepa_/_vraag.asp?vraagid=8613&status=quevi
heb ik al eens uitgelegd hoe dat juist kan optreden die verliezen door kieren, hieronder nog eens deze punten.

ik hoop dat dit je kan helpen in de juiste keuze om je investering in isolatie optimaal te laten renderen.

groeten,
christophe

1. Een muur is nooit perfect spiegeleffen gemetst, dus de isolatie die je ertegen duwt moet meegeven zodat die alle holtes mooi opvult. Indien ze niet meegeeft krijg je luchtconvectie aan de warme zijde van de isolatie en door kieren onder de venstertabletten en aan de dakgoot zal er dan veel warme lucht verloren gaan. Dit noemt men een schouweffect.
Rotswol van 80 kg/m3 is een halfharde plaat, die nog lichtjes meegeeft tegen de muur. Hiermee ga je dus die kans op luchtconvectie vermijden. Die 80 is wel belangrijk: vele aannemers gebruiken een lichtere plaat, maar dan heb je kans dat ze gaat doorzakken! (ondertussen zijn er al betrouwbare lichtere platen! dit antwoord op livios is al enkele jaren oud)
Polyurethaan is een harde plaat, die je maar zo ver kan duwen als het verste uitsteeksel (een beetje mortel of een uitstekende steen) zodat er veel schouweffect kan optreden. Dit schouweffect komt voor bij alle harde platen, dus ook isomo, polystyreen, blauwe plaat (om de volkstermen van andere harde isolatie te gebruiken)

2. Om een goede isolatie te hebben moeten de naden perfect aansluiten. De randen van isolatieplaten zijn echter vaak oneffen, en vooral waar je met halve platen moet werken of de spouwankers doorprikt of zo, is de plaat beschadigd. Harde platen geven niet meer mee dus die beschadigingen zijn weerom luchtlekken.
Halfharde platen kan je tegen mekaar duwen zodat die rotswol bijna als velcro in elkaar gaat grijpen (ik zeg wel bijna, want daar zit uiteraard geen echte grip op, maar je kan het wel ineen duwen om zo die naden mooi te sluiten).
Schuimplaten hebben ook de neiging te vervormen onder invloed van luchtvocht en temperatuur… heb zo al muren gezien waar er naden van meerder millimeters zijn ontstaan (hoewel deze de week ervoor perfect was geplaatst). Gevolg: die isolatie is een heel deel van haar functie verloren.

Christophe,

Je uitleg klinkt meer dan logisch, maar ga mijn isolatie zelf plaatsen en zal dan ook proberen om het zo perfect mogelijk te doen, hopelijk met succes eh!!

Zit ik in theorie dan ongeveer in balans met bovenstaande waardes volgens u??

Mvg,

Dave

"in balans" is een moeilijk woord.
met deze isolatiediktes én je warmterecuperatie én een zuinige ketel moet je toch de E60 kunnen behalen normaalgezien, dus dat lijkt mij zeker op de goede weg.
het kan natuurlijk altijd beter, ieder moet voor zich uitmaken wat zijn streefdoel is.

te dik isoleren bestaat niet, dus dikker isoleren is nooit verloren.
wat ik ook een heel belangrijke investering vind is de meerprijs naar 3voudig glas. dat is comfortverhogend en vooral energieefficient!

zeker bij zelfplaatsing is een halfharde plaat echt aan te bevelen, want ik weet nu al van vele klanten dat zelf écht goed isoleren niet gemakkelijk is.

groeten,
christophe

Dave en Christophe,

volgens mij zien jullie 1 mogelijkheid over het hoofd : spuiten van PUR. Daarmee krijg je wel het naadloze karakter, heb je 100 % rendement omdat naadvorming uitgesloten is. Het is wel aangewezen te werken met een firma die beschikt over een ATG-attest, omdat er nogal wat knoeiers op de markt zijn.

mijn eigen woning is volledig gespoten (dak, muren en vloer), en zo kan je de koudebruggen uitsluiten. Ik moet wel toegeven dat het spuiten van muren niet zo evident is, maar voor vloer en dak is het zeker een ideale oplossing.

Als leidraad kan je volgende factoren nemen:
* Vloer -> 2
* Muur -> 3
* Dak -> 6

Als je PUR als spouwisolatie gebruikt en Rotswol voor het dak dan klopt deze verhouding natuurlijk NIET. Dan mmoet je eerst even omrekenen...

mvg
kris

Christophe,

Er is sprake van dubbel glas van 0.8, daar gak nog eens voor horen, want dat lijkt me het overwegen wel waard.
Als ketel heb ik de Thision gekozen, maar daar zullen de meningen natuurlijk ook weer over uiteen lopen!!

Moet zeggen ben vandaag gestart met het plaatsen, en nu zal je me zeker niet horen zeggen dat het simpel is, maar heb al ondervonden dat wanneer je de nodige tijd en zorg erin steekt het wel zal lukken op een goede manier...

Philip,

Zoals je kan lezen is de spouwisolatie er al!!

aar mss wel de moeite voor het dak en vloer, hoe zit met de prijs tov platen??

philip,

spuiten is inderdaad naadloos en op dat vlak "ideaal".
voor spouwmuren heb ik echter één factor nog niet nagekeken: eventuele scheuren door krimp (want PU-platen zijn normaal in de productiehal sterk aan krimp onderhevig). het vermoeden is dat die er niet zullen zijn door de kleefkracht aan het oppervlak, maar daar ben ik dus niet zeker van.
sommige firmas hebben mij wel al gezegd dat ze geen gevels willen spuiten want dat je dan uit de hele buurt schadeclaims krijgt van purspetters op autos en ruiten. dus in praktijk bijna niet haalbaar (of je moet eerst gevelsteen zetten, dan winddicht maken, dan muren spuiten, en dan pas draagstructuur zetten; OF je moet heel je huis inpakken in een beschermde stelling, kost je ook rap 3000 à 4000 euro)

en dan zwijgen we over het milieuverhaal op uitdrukkelijk verzoek van de vraagsteller.

groeten,
christophe

Dave,

als je zelf platen steekt, zal dat goedkoper zijn. Bij het spuiten is er immers arbeid bij. Als je platen laat plaatsen door een aannemer, zal dat niet goedkoper zijn, en je blijft met veel verliezen zitten door de spleten.
Een goede referentie voor het spuiten is de firma Isotrie uit Drongen. Je kan ook zelf pur spuiten. Hiervoor kan je de nodige info en materialen krijgen bij de firma Gasco uit Rieme (Evergem).

Beste lezers,

dit lijkt mij de beste vraagstaart om mijn vraag/opmerking te posten ivm verhoudingen van isolatie.

In het geval van vloerverwarming, is het dan niet interessanter om relatief gezien meer te isoleren in je vloer, vanwege de hogere temperatuur van je vloer (kan toch wel ongeveer 30° zijn dacht ik)? Ik lees immers overal dat er in de vloer minder geplaatst wordt dan in muren en dak, maar dit lijkt mij in dergelijk geval niet helemaal logisch, vandaar mijn vraag.

Iemand die hier een licht op kan schijnen?

Beste Toon,

In het geval van vloerverwarming moet je zeker en vast zeer goed isoleren onder je vloerverwarming. Dat is niet meer dan logisch.

Als er in de vloer minder geplaatst wordt dan in muren en dak, is dat wanneer er geen vloerverwarming is.

Rik

Rik,

Dan is dit toch iets wat op vele fora en andere infobronnen niet erg goed aangegeven is.

Bedankt voor de bevestiging .

Toon