Tapwater programma

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

ik heb nu een modulerende thermostaat op mijn Daalderop Combifort aangesloten. Nu kan ik ook het tapwaterprogramma volledig programmeren, maar wat zijn de beste instellingen voor zo'n programma?? Overdag volledig warm water en snachts niet, of maar enkele keren per dag de boiler laten opladen. Ik kan de tijdstippen en temperaturen programmeren. Hoe hebben jullie dit ingesteld bij jullie ketels??

Reacties

david,
Ik heb geen ketel maar gewoon rederend zou ik met volgende rekening houden:

-) de ketel kan enkel water warmen of het huis, niet beide terzelfdertijd;
-) het is slechts éénmaal per week noodzakelijk om boven de 60° uit te komen om salmonela te voorkomen;
-) je noteert je warmwaterpatroon op papier (wanneer en hoeveel warmwater noodzakelijk is);
-) zie na of er toestellen warm water nodig hebben (afwas)machien;

hiermee kan je je programma uitwerken:

-) ik zou de 65°C opwarming voorzien juist vóór een periode van weinig warmwatervraag en daarna overschakelen op 50°
-) Indien er toestellen aangesloten zijn, de opwarming voorzien zodat deze opgewarmd gebeurd is vooraleer deze toestellen dienen te starten
-) de opwarming voorzien tijdens de periode dat er geen verwarming nodig is in de woning (bv. overschakeling van dag naar nachttemp van de woning)
-) indien nodig en afhankelijk van de grootte van de boiler, deze op temp 50° houden voor het gebruik van douche of badperiodes
-) verder leren en fijnregelen na deze afstelling

Je kan ook overwegen of manuele inschakeling een optie is bv. een uur voor het nemen van een bad, let wel je hebt dan geen verwarming.

Op de daalderopsite lees ik dat zij uniek zijn met hun ketel en dat hij én tapwater én warmwater kan produceren.
Ik geloof hun uitleg maar je hebt maar het vermogen ter beschikking van de ketel om beide op hetzelfde ogenblik te bedienen van de warmtevraag. Indien je een % keuze hebt, geef zoveel mogelijk voor verwarming (comfort)