zonnebeurs Freiburg

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

gisteren bezoek aan zonnebeurs!

er is zoveel nieuws op de markt en mooiere panelen zodat zonnedaken er nog fraaier uitzien

veel mensen vinden gewone mono-of poly panelen niet mooi op hun dak

nu voor elk wa wils!!!!!!!!!

ter informatie

totaal vermogen duitsland zonnepanelen 2700 megawatt

ons klein belgie 4.161 megawatt

dus denk wa wij belgen toch een kleine inspanning zouden mogen doen om toch een steentje bij te dragen naar een betere wereld

zonnige groetjes

Reacties

Bedoel je 4,161 of 4161 megawatt voor Belgie?

Voor Vlaanderen kan je enkele 'officiele' cijfers vinden op http://www.energiesparen.be/energiegegevens/statistieken.php

Dirk

is 4,161 megawatt

Duitsland op zichzelf heeft meer zonnepanelen dan alle landen in Europa tezamen! België scoort daarentegen ten opzichte van Frankrijk beter!

Dit stond begin dit jaar in een artikel van het tijdschrift Knack. In datzelfde artikel zou de oplossing voor de wereldenergie erin bestaan om in de woestijnen zonnepanelen (PV of thermisch)te plaatsen omdat het rendement er 2,5 hoger ligtdan in België. Door de panelen te spreiden over meerdere woestijnen in diverse uurgordels zou een constante stroom verkregen worden. Elektriciteit is gemakkelijker te transporteren dan olie of gas. De kostprijs en het onderhoud is dus veel geringer. Misschien zou de woestijn erdoor afkoelen en leefbaarder zijn?

@lucvt,

Klinkt allemaal goed in theorie, zonnepanelen in de woestijn maar volgens mij is elektriciteit transporteren over lange afstanden niet zo simpel als het lijkt.

Er komt meer bij kijken dan een kabeltje leggen.

In de eerste plaats moet de laagspanning van de zonnepanelen omgezet worden naar hoogspanning, enkel hoogspanning kan je vervoeren over lange afstanden.
En dan nog heb je veel rendementsverlies.

Goed opgemerkt Mathias.

Knack legde spijtig genoeg niet in detail uit waarom ze de elektriciteitstransport gemakkelijker (of goedkoper) vond dan dat van olie en gas. En ik kan het artikel niet meer raadplegen.

Maar het zou gek klinken, mochten ze de leidingen superkoelen in de woestijn om de weerstand te verlagen en het rendementsverlies te verminderen.
Het leek me zo'n leuk artikel omdat ze ook de energiemaatschappijen de schuld gaven van het hinderen van de opkomst van alternatieve energie.

Heeft iemand op dit forum het artikel over zonnepanelen gelezen of in bezit?

MVG

Er zijn diverse studies beschikbaar over grootschalige toepassing van zonne-energie in woestijnen: zie hiervoor een artikel uit de ODE-nieuwsbrief (http;//news.ode.be), op volgende rechtstreekse link:

http://news.ode.be/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=67&cntnt01returnid=15

Een IEA-onderzoeksgroep onderzoekt het potentieel van grote fotovoltaische zonnecentrales in woestijnen. Projectrapport (PDF) via volgende link:
http://www.iea-pvps.org/products/download/rep8_01s.pdf

Een internationaal onderzoeksproject "TRANS-CSP" onderzoekt een gelijkstroomnet op hoogspanning voor het transport van zonnestroom uit "Concentrating solar power" (CSP) in Noord-Afrika, meer info op de link:
http://www.dlr.de/tt/desktopdefault.aspx/tabid-2885/4422_read-6588/

En tenslotte: ook voor windenergie zijn er studies over een transportnet voornamelijk tussen de Noordzeelanden. Zie daarvoor een ander artikel uit de ODE-nieuwsbrief:
http://news.ode.be/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=107&cntnt01returnid=15

Jo

uit je medegedeelde linken ziet het er toch naar uit dat er serieuze rendementsverliezen zijn voor het transporteren van elektriciteit komende uit PV-zonnepanelen. Het idee om de gelijkstroom om te zetten in waterstof en dat als energiebron in Europa te gebruiken, is geschrapt omwille van een verlies van meer dan de helft.

Waarom kunnen ze dan niet opteren voor een systeem waarbij spiegels een vloeistof op kookpunt brengen om een turbine aan te drijven? Het bestaat trouwens al in Spanje. Of zou dit niet kunnen in de Sahara of Gobi-woestijn vanwege de loodrecht invallende zonnestralen? Periscopische spiegels zijn mischien te duur.