isolatie plat dak : probeem met rotswol + EPDM

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

mijn nieuwbouwwoning heeft een plat dak met een oppervlakte van 110m2, het is opgebouwd met een houten roostering. De bedoeling was om dit dat te isoleren met 20cm rotswol (2*platen van 10cm) en dan af te werken met EPDM.

Nu is er een probleem aangezien de combinatie EPDM met rotswol niet goed is omdat de rotswol niet aan de EPDM kan gekleefd worden. Rotswol wordt immers meer met rofing gebruikt aangezien dit dan wordt gekleefd.

Ik zou als alternatief 15cm PUR plaatsen, maar heb hierbij de volgende vragen:
- de R-waarde is dan ongeveer gelijk aan die van 20cm rotswol maar zal de warmtedoorslag ook gelijk zijn?
- wat met de akoestische isolatie?

Of zijn er nog andere mogelijkheden? EEn koud dak waarbij de spanten opgevuld worden met cellulose is voor mij geen optie. Het moet een warm dak zijn.

Groeten,

Tom

Reacties

ik heb eps en epdm

kon ook niet gekleefd worden

daarom enkel aan de zijkanten verkleefd en op de eps losliggend met ballast.

Mvg
Leo

Wie zegt er dat rotswol niet kan met EPDM? Je aannemer, dakwerker, architect? Bij mijn weten is de afwerking zoals Leo ze beschrijft de meest voorkomende bij EPDM.

Walter

Same here : EPDM uit één stuk, enkel aan de dakranden gekleefd en voor de rest geballast.

Wout

Beste mensen

Ik hoor permanent het zelfde van dakdekkers.

Ook bij mij is 20 cm rotswol voorzien met EPDM. maar daar het een bestaande houten constructie is kan er niet met ballast gewerkt worden en willen zij geen risico's nemen.

Zij vinden dat de rotswol niet drukvast genoeg is. dat zij dit niet degelijk kunnen bevestigen aan dakgebinte...

Laat ik verkeerde vakmensen komen? is het onwil om met een ander isomateriaal te werken of is dit echt wel de waarheid? wie kan hier wat meer over zeggen.

Volgens de site van Rock*** zijn deze platen perfect geschikt voor alle bevestigings types? of lees ik dit verkeerd.

Alle info welkom...

Tom, alle gelijkaardige dakbedekkingen kunnen uitgevoerd worden:
-met ballast
-partieel verlijmd
-mechanisch bevestigd
Je kan zelf de keuze maken volgens de bestaande dakconstructie. In jouw geval kan er verlijmd of mechanisch bevestigd worden op de isolatie.
Mon

Verder antwoord op je vragen :
PUR scoort stukken beter qua warmtedoorslag in vergelijking met rotswol maar de rotswol scoort stukken beter qua geluidsisolatie.

Voor de warmtedoorslag ben je best met:
- cellulosevlokken tussen de gordingen inblazen
- 10cm steenswol bovenop de draagconstructie
- dakdichting partieel gelijmd of mechanisch bevestigd op de steenswol
- luchtdicht maken langs de binnenzijde met de speciale folie van P....... . voor platte daken. Alle voegen dichtplakken.

Mon

bovenop de glaswol platen osb leggen deze met tand en groef
moeten niet vastgevezen worden daar het zo dan 1 plaat betreft ,en aan de randen de opkanten verlijmen van de epdm het is zo zelfs dat de glaswol haast niet meer indrukt dat met een groot draagvlak heeft Dak hier ligt al 10 jaar hier zo zonder problemen.Wel onder de glaswol een laag roefing branden of plastiek als dampremende laag veel sucses

Hallo,

kan ik mijn gevelbeplanking plaatsen voor dat dakdekker (plat dak)is geweest of nadien? ik stel deze vraag omdat het mij niet duidelijk is tot waar het dampscherm loopt en hoe dit dan aansluit met damprem van de rockwool platen achter de gevelbeplanking.

gevelbeplanking ga ik zelf uitvoeren. graag info waar ik op moet letten. ook raden sommige mij een dampscherm aan voor over de muurisolatie en anderen dampopen platen gelijk celit 4d.

heb je dan geen verschuiving van dampscherm? dampscherm aan onderzijde van rockwool isolatie onder plat dak. En bij gevelisolatie enkel dampscherm of rem langs de buitenzijde?

of vergeet ik iets?

ok. merci voor reactie!