Nederland-Belgie 1-0

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op http://www.new-energy.tv/ staat weer een mooi filmpje.
De energie (tijd en geld) die Belgie steekt in communotaire problemen, BHV, het Vlaams Blok, terugschroeven van subsidies, Zaventem, ... zou beter besteed worden aan massale investeringen in alternatieve energieprojecten: is goed voor de werkgelegenheid, het milieu, het imago van Belgie, onafhankelijkehied van buitenlandse energie, kortom is goed voor nu en onze toekomst.

Dirk

Reacties

Belgie heeft nu eenmaal zijn eigen historie waardoor het land is zo als het is. De communotaire problemen horen bij Belgie.

Nederland heeft zijn eigen problemen denk aan de gezondheidszorg, de achteruitgaande opleidingen voor de jeugd, de kinderopvang, structurele projekten welke veel te veel geld kosten(betuwelijn, Hsl), hoge minimum lonen, opleidingen voor werklozen en ga zo maar door.

Het gras lijkt altijd groener bij de buurman maar is het niet.

Nederland-Belgie 1-1, en laten we zelf(als individu) het goede voorbeeld geven om energiezuiniger te gaan leven.

NEDERLAND BELGIE 14-100!!

Nederland kent maar 1 architect die op eigen kosten en risico een aantal jaren geleden enkele passiefhuizen heeft gebouwd, verder doen ze in nederland niks behalve het volk een rad voor de ogen draiien met gloeilampjes verbieden en zuinig rijden.

Plannen voor nieuwe kolencentrales worden gewoon ontwikkeld zonder enige tegenstand, kerncentrales zou ook nog kunnen en probeer es een hollander te vinden die weet wat een passiefhuis is?

Belagelijke discussie, helaas gestart door een holander.
Degelijke kennis en ontwikkeling maak je met elkaar.

Ik heb les van een Belg gehad en ik heb ook Belgische studenten in mijn klas gehad. Van elkaar kun je leren.
Elkaar betwisten deden we op de kleuterschool al, er zijn er nog die in die tijd zijn blijven hangen zo te zien.

Een gelijkspel is zou nog te gunstig zijn als eindstand.

Beste chatchanky,

Dirk lijkt mij Belg hoor dus die opmerking wordt niet begrepen ????

Kan gebeuren. De rest blijft dan over eind.

U heeft gelijk chatchanky,

We zouden veel van elkaar kunnen leren. Nederlanders op hun probleemgebied in Belgie komen kijken hoe ze het daar hebben aangepakt en Belgen op hun probleemgebied in Nederland. We spreken tenslotte dezelfde taal, makkelijker kan bijna niet.

Het lag gewoon in mijn bedoeling om jullie nog eens attent te maken op newenergie-tv. Er worden vaak mooie "ideeen" getoond. En ideeen zijn het begin van realisaties. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat milieu in Nederland iets actueler op de agenda staat (vandaar de 1-0).
Verder moeten jullie er niets achter zoeken.

Een Belg( wonende te Zelzate, op 1 km van de Nedrelandse grens)

Dirk

Het is inderdaad een mooie site Dirk.
Milieu staat ook zeker op de agenda in Nederland het mag alleen niets kosten en ik hoop ook dat de agendapunten eens weer ouderwets goed uitgevord worden zodat de zuinige Holander ook het idee heeft dat het gaat lonen.

In de eind jaren 80 waren ze goed op weg tot ongeveer 2003, daarna is de rem flink aangetrokken waardoor er nu weinig burgers zijn die er in willen investeren. Het sucses destijd koste te veel geld.

Nu dat de co2 kwestie hoog in het vaandel staat (een theorie waar ik niet achter sta) lijkt het weer wat vlot getrokken te worden.
Ik ben van mening dat er iets gedaan moet worden om met de middelen die we nu hebben (olie) om de toekomst redelijk veilig te stellen. Gebruik het om alternatieven op te bouwen. Als het op is of onbetaalbaar ben je te laat om de energie behoefte voor de toekomst veilig te stellen.
Dan blijft er nog het probleem over om alles wat gemaakt wordt uit aardolie te vervangen voor alternatieven.
De laatste kolom is enkel mijn mening.

De trieste waarheid is dat de aarde te klein wordt om zoveel mensen in deze luxe te steken zo als wij die nu kennen.

Probeer hier maar eens een goede oplossing voor te vinden.

dat probleem lost zich gemakkelijk vanzelf op hanky. In de Gaza zijn ze het goede voorbeeld aan het geven...

Dat klopt Jimmy, het Mad Max scenario.

Er blijft slechts één optie : geboortebeperking.
Al de rest is bijzaak...

Toen in de jaren '30 in Duitsland Hitler aan de macht kwam waren er véél Duitsers die direkt in de gaten hadden dat het met dien kerel falikant zou aflopen. Ze hebben het echter niet kunnen tegenhouden...

Bij een overpopulatie stelt de natuur terug orde op zaken (hongersnood, ziektes). Zelfs een oorlog is een natuurlijk fenomeen, is het gevolg van frustratie binnen 2 concurrerende populaties. De rode draad is steeds teveel volk binnen een te kleine ruimte. Sjiieten en Soennieten in Irak, Hutu's en Tutsi's in Rwanda, katholieken en protestanten in Noord-Ierland, Vlamingen en Walen, een energieverkwistende Amerikaan en een groene ecologist.

vr gr
Pluto

jammer dat chathanky de discussie weer door de wc spoelt door hem te willen polariseren.

Dirk geeft gewoon aan dat in nederland wel degelijk het een en ander gebeurt, maar zoals iedereen onterussen wel weet heerst er in nederland een poldercultuur, praten, praten, praten, pietpraat, zeuren, zagen, zagen in het bos, door de bomen het bos niet meer zien. Het mag duidelijk zijn, de trein komt wel eens op gang in nederland, maar t duurt allemaal wat langer.

Belgie steekt een boel van zijn belastingcenten in 5 regeringen en onderlinge discussies over wie waar nou rechten heeft, de rechter mag daar dan weer uitspraak over doen. Waar belgie met geld smijt met zn regering, doet nederland dat net zo hard met onderzoeksrapporten, beleidsstudies, effecterapportages, plannen van aanpak, informatievertrekken, discussierondes. Beiden verspillen een hoop papier en tijd aan inefficientie, maar daar hebben we dan weer een commissie en een paar rapporten voor......

Feit is dat nederland gezien zijn bouwcultuur tamelijk achterblijft, en een goed voorbeeld kan nemen wat er allemaal in belgie al gebouwd is en gaat worden aan passiefhuizen.

- nederland heeft geen passiefhuis platform
- in nederland ontbreekt de kennis en vaardigheid tot het bouwen van passiefhuizen.
- in nederland zijn er vrijwel geen prive-opdrachtgevers voor het bouwen van een huis
- nederland heeft nog niet genoeg rapporten.
- nederlanders weten niet wat een passiefhuis is
- nederlanders denken dat een spaarlamp een goed initiatief is voor het besparen van energie

misschien zouden wij hier op dit forum onze energie beter steken in het verspreiden van onze affiniteit voor passiefhuis en duurzaam. ( geen serieuze opmerking )

Ik ben onlangs naar Lelystad gereden en heb daar zoveel windmolens gezien dat
ik gewoon gestopt om te kijken en het even in mij op te nemen.
Nderland mag dan geen bouwcultuur hebben, je kan ook niet zeggen dat er
niets gebeurd.

Rudy

Ehm: Paul,

http://www.passiefhuis.nl/

Mischien dat dit je belemmerende horizon vergroot.

Over polariseren gesproken, lees je eigen tekst eens.

Natuurlijk gebeurt er in Nederland van alles op duurzame energie gebied. Dat is niet de kwestie, maar Belgie en Nederland verschillen op bouwgebied en zijn daarom totaal niet te vergelijken.

Het is daarom ook niet mogelijk om een score te geven aan beide landen om een verhouding op energieprestatie weer te geven.

Beter is het om je eigen energie te stoppen om te bekijken hoe je eigen energieprestatie kan verbeteren dan om elle lange discussies te hebben welk land beter zou zijn.

Hola mannekes, mag ik er ff op wijzen dat:

- de huizen in Nederland sinds lang gemiddeld een pak beter geïsoleerd zijn dan in België?

- ze in Nederland een pak verder staan wat woning ventilatie betreft? De helft van alle nieuwbouwen wordt daar uitgerust met een systeem D ventilatie, met warmterecuperatie dus, terwijl de meeste Belgen hier nu ventilatie verplicht is nog liever roosterkes steken en koude lucht binne laten ipv wa meer te investeren.

- voor veel Belgen ne lap grond van pakweg 1000m2 met een zo groot mogelijk huis maar als 'normaal' beschouwen terwijl zoiets eerder uitzonderlijk is in Nederland?
Ik moet zeggen da'k zelf ook een OB heb gezet op 800m2 maar da heb ik toch zoveel mogelijk trachten kompenseren door kompact (ne kubus) te bouwen, een deel van mennen hof als groentetuin te reserveren en nen hoop geld in extra besparende maatregelen (3-dubbel glas, HSB, zonneboiler, extra isolatie, balansventilatie en nog een paar zaken) te investeren.

- het met de ruimtelijke ordening in Nederland een pak beter gesteld is dan in België? Ge ziet da al direct als ge de grens oversteekt.

- Er in Nederland een pak meer windmolens staan dan hier? OK, deels hebben ze meer voordeel door een langere kustlijn en zo mor feit blijft dat de moeite die er hier in België is ingestopt verwaarloosbaar is met wat de Nederlanders er al voor gedaan hebben.

Het is inderdaad zo dat er hier de laatste tijd meer aandacht voor zulke zaken begint te komen en kan best zijn dat ze in Nederland wa aan't slabakken zijn. Maar da wil ni zeggen dat we nu ineens de beste leerling van de klas moete spelen omdat we op een paar puntjes wa voorlopen. Die paar passief huizen maken bijvoorbeeld nog lang ni goe dat het overgrote merendeel van onze andere huizen een pak slechter zijn geïsoleerd dan daar.

Paul

"nederlanders denken dat een spaarlamp een goed initiatief is voor het besparen van energie"

Wat bedoel je daarmee? Zijn spaarlampen niet goed?
Verlichting staat natuurlijk maar in voor een beperkt deel van het elektriciteitsverbruik maar is toch niet te veronachtzamen.

groeten

rik

Als willem de eerste in de periode 1813-1839 zich niet zo autoritair had opgesteld, zouden het huidige belgie en nederland waarschijnlijk nog steeds bij elkaar zijn geweest.

Ook de nederlanders hadden niet veel op met Willem de eerste. Hij voerde een autoritair bewind en de staten generaal hadden bijna geen invloed meer. De omliggende grote landen hadden in het Wener congres(1814-1815) besloten dat
de vorstsoeveraniteit voor ging op de volkssoeveraniteit.
Dit om van de Nederlanden een sterke staat te maken. Deze staat vonden ze nodig om tegenwicht te bieden aan Frankrijk.

Dus de ontstaansreden van Belgie was de reactie op een autoritaire koning, waarbij ook de nederlanders hun eigen koning zo snel mogelijk weg wilde hebben.

M.a.w. zo ver staat we niet van elkaar af.