veranderen van gasleverancier

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Door de berichten dat electrabel zijn gasprijzen serieus gaat verhogen willen we er eindelijk eens werk van maken om over te schakelen van onze standaard leverancier (electrabel) naar een andere leverancier.

Maar welke leverancier neem ik nu best? Voor stroom is het makelijk daar steekt ecopower er bovenuit. Maar is er voor gas ook een dergelijke leverancier te vinden? Eentje die wat aan ecologie denkt (en liefts meer dan wat denken alleen) en liefts ook nog correcte en overzichtelijke facturen aflevert. Als dit nog samen gaat met een goede prijs dan ben ik helemaal verkocht.

Wie kan mij opweg helpen?

Alvast bedankt.

Reacties

Vooral niet uit het oog verliezen dat je totale gasprijs voor ongeveer de helft bepaald wordt door de distributeur (Imewo bvb.). Deze kost is afhankelijk van de plaats waar je woont en bijgevolg kan je daar niks aan doen.

ok, maar het gaat mij meer dan om de prijs om de betrouwbaarheid van de leverancier, duidelijke facturatie en indien daar een verschil op zit tussen de leveranciers om het ecologische ...

Ben je lid van Test-Aankoop? Dan kun je via hun website laten berekenen
wie voor jou de goedkoopste leverancier is.

Iiedereen kan berekenen welke zijn goedkoopste leverancier is vvoor elektriciteit en/of gas via:
http://vreg.be/nl/04_prive/02_kiezenleverancier/03_vergelijk.asp

merci voor de info, maar dat wist ik al.
Zijn er onder jullie die weten welke leverancier het meest rekening houdt met zowel klant als het milieu?

Ik vraag mij af waarom er vb. geen biogassen op het net worden verkocht (afkomstig van koeien ofzo). Waarschijnlijk omdat dat niet kan verbrand worden door de conventionele ketels (bij elektriciteit merk je dat niet hoe hij is opgewekt geweest).
Maar ik wou het toch eens in de groep gooien.

Danny,

dat is inderdaad grote probleem in Belgie, politiek moet aan alles verdienen, als je dan nog rekend dat taksen, BTW, ... integraal naar staat gaan, dan weet je dat meer dan 50 % terugstroomt naar staat

vergelijk met ontslagpremies bij VW of ander bedrijf, hoe hoger deze zijn, hoe meer staat eraan verdient, schandalig

Stefan

Op www.aanbieders.be kan je aardgas- en elektriciteitsleveranciers vergelijken op zowel prijs als op het aandeel groene stroom dat ze leveren. Dat groene aspect komt wel alleen maar naar voren bij elektriciteit, omdat aardgas zogezegd altijd milieuvriendelijk is.

Qua klantvriendelijkheid van de leveranciers staat er wel niks op de site...

Mvg, Eddy

Topicstarter zei voor electriciteit dat ecopower beste scoort.Als ik op aanbieders.be kijk zie ik dat essent aan 0.03 euro / kwh zit en ecopower aan 0.16 euro / kwh.
Waarom alsnog voor ecopower kiezen?Ze zijn veel duurder dan essent?

chris

Op hier.nu hebben ze het over 'Groen Gas', wat echter per maand zo'n drie euro extra zou kosten. Voor de duidelijkheid: het gas op zich is niet groen, maar er wordt uitgekeken om je gas met CO2 uitstoot te compenseren door bv. het aanplanten van bossen. Ik ken echter geen enkele leverancier van 'groen gas'.

Zie http://www.hier.nu/index.php?fuseaction=home.compenseren&pagenr=155&parent_id=146

Chris, wat je daar vertelt is onzin. Je vergelijkt appelen met peren.
Ten eerste moet je groene stroom met groene stroom vergelijken.
Ten tweede rekent ecopower geen vast tarief aan,
en ten derde is die 0.03 euro uitsluitend voor nachttarief.

Essent Groen 3 jaar € 633,86 € 603,86 100% Overstappen?
Tarief enkel Tarief dubbel Tarief excl. nacht
Looptijd Opzegtermijn Vast per KwH Vast per KwH Vast per KwH
1 jaar 2 maanden € 65,00 € 0,07 € 65,00 € 0,09/€ 0,05 € 25,00 € 0,05
PROMO : 30 euro korting op uw jaarpremie!

dus essent 100 % groene stroom 608 euro voor 4197kwh = 0.14 euro per kwh

bij ecopower 0.16 euro * 4197 = 671 euro

chris

Ik overweeg dus nu ook om te verander van leveracier, vooral voor gas, als er zo velen zijn, gaat het pas donderen bij elctrabel

Als ik zeg dat ecopower het best scoort dan bedoel ik daar in de eerste plaats mee op ecologische vlak.
Ze krijgen een dubbel zo hoge eco-score (greenpeace) dan de groen stroom van essent.
Ook zijn hun facturen de aller duidelijkste van allemaal. Geen moeilijke berekeningen om tot uw prijs te komen.
En de prijs is nog meer dan concurentieel ook. Misschien niet de aller aller goedkoopste maar het zal toch niet veel verschillen.

hoe minder je verbruikt hoe voordeliger ecopower uitkomt

Ik ga nu voor gas overschakelen op luminus budget.Als ik hier een PV installatie op het dak heb liggen volgend jaar stap ik ook voor electriciteit over en misschien wel naar ecopower.

chris

Als je wenst over te stappen op een andere gas- of elektriciteitleverancier, dien je wel je kontrakt (jaarlijks, 2-jaarlijks) uit te pluizen zodat je geen verbrekingsvergoeding dient te betalen.

Af en toe hoor en lees ik dat mensen een serieuze verbrekingsvergoeding dienen te betalen.

Voor zover ik vermoed, vormt een mediabericht over een prijsverhoging geen wettelijke basis om een kontrakt op te zeggen.
Als je kontrakt geen kosteloze opzegging toelaat, wacht je dus beter op een brief van electrabel over die verhoging en reageer dan binnen de maand. (bewaar die brief)

Zorg ook dat je bewijzen hebt van je opzeggingsbrief.

Die prijsstijging van electrabel heeft toch ook zo zijn voordelen: De mensen gaan bewuster omgaan met energie, en is het ons daar allen niet om te doen?

Ik heb deze week onze afrekening van electrabel terug gekregen, maar liefst 880 euro teruggetrokken, en volgend jaar 35 euro minder voorschot te betalen. (van 190 naar 155)

Ik weet dat we nog zeer hoog zitten, maar we zijn op goede weg, zeker als je weet dat we nu een verbuik hebben dat 'slechts' de helft is van het verbruik van onze buren die in een identieke woning wonen.

@sabbe
Inderdaad, die prijsstijging van electrabel heeft ook zo zijn voordelen. Maar het is een slechte zaak dat de miljarden winst naar de aandeelhouders gaan. Zoals eerder gemeld heeft den Belg 20 jaar veel betaald om de kerncentrales af te betalen. Eens afbetaald midden jaren 90 is de prijs van den elentriek niet naar beneden gegaan. Wat inderdaad goed is om het electriciteitsverbruik niet explosief te laten toenemen. Waar gaan de supperwinsten nu al meer dan 10 jaar naar toe? Jammer genoeg niet naar investeringen om de kernuitstap voor te bereiden. (ref reportage Pax Electrabel van enkele weken geleden op Canvas).
En dan subsidies met terugwerkende kracht terugschroeven omdat er geen geld is ?!
Kerncentrales vervangen door alternatieve energiebronnen zou te duur zijn. Met de jaarlijks terugkerende miljarden winst van Electrabel kunnnen veel windmolens, PV panelen, WKK gezet worden.
Van mij mag de prijs van electriciteit, mazout, gas (brandstoffen in 't algemeen) hoog blijven (hoger worden) op voorwaarde dat de winsten aangewend wordt voor milieuinvesteringen.
Dirk