gasverbruik ligbad?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een half jaar geleden een ligbad genomen, dus ik verwachtte wel dat ik meer gas moet gaan betalen.

Nu blijkt echter Eneco het termijnbedrag van 127 naar 203 euro omhoog gedaan te hebben! Is dat normaal, of is er ergens een fout gemaakt?

Als die 75 euro per maand aan het bad liggen, en we nemen eens per 2 dagen een bad, dan zou elk bad ons 5 euro kosten. Dat lijkt me toch overdreven, of kost het echt zoveel?

Overigens hebben we eerder in dezelfde periode twee kinderen gekregen. Misschien gebruiken we sowieso wat meer verwarming en warm water, natuurlijk... maar anderhalf keer zoveel gaan betalen blijf ik toch buiten proportie vinden.

Als er iemand dit leest die hier meer kijk op heeft dan ik, dan hoor ik het graag... ik heb op internet gezocht maar nergens iets gevonden over hoeveel een bad nemen kost qua energiegebruik.

Reacties

PS ik zie ineens dat dit een belgisch forum is (ben er via google op gekomen) en ik ben nederlands... maar dat zal niet zoveel uiteenlopen denk ik...

Hallo Erik,

De gasprijs is bij ons (Belgie) 0.47 euro per m3.

Normaal gesproken zou een doorsnee gezin 350 M3 gas voor warm water gebruiken per jaar wat dan zou neerkomen op:164.5 euro per jaar als gasverbruik voor sanitair warm water.

Dus die 75 euro per maand erbij is absurd.

Kan je je meterstanden van je gas volgen ? Advies om dit te doen en je meterstand te vergelijken/omrekenen naar je laatste afrekening.

Dag Erik,

Misschien dekt Eneco zich reeds in tegen de stijging van de gasprijs: de grootste gasleverancier in Belgie gaat zijn tarieven in september met 13 tot 20% verhogen...

Wat Rene schrijft klopt: ongeveer 6 tot 7m³ gas per week voor warm water. In de zomer heb je geen verwarming nodig dus kan je dan heel goed zien hoeveel gas je nodig hebt voor warm water.

Een ligbad kan je trouwens ook als douche gebruiken dus je badkamer verbouwen hoeft niet...

De verhoging is overdreven, met julie dalen de prijzen van aardgas (althans bij eneco)

En wat is het verschil met douchen? als je normaal een kwatier douched. Als je bad is in een kwatier gevuld is de meerprijs nihil. (vanuitgaande dat je gelijk in bad gaat en niet tussentijds bijvult om bij te warmen) Die twee tellen afspoelen zijn de grote meerkosten ook niet.

Een bad hoeft niet per definitie duurder te zijn, dit ligt aan hoe je er zelf mee omgaat.

Je kunt in overleg met eneco je termijn verlagen.

chathanky
oud eens een emmer 1minuut onder de douche en 1 minuut onder een bad kraan en u weet zo waarom een douche een stuk zuiniger zal zijn
en met een douche spaarknop nog meer

u praat over een kwartier douche ik 3of 4 of hooguit5 minuten
men kan ook een half uur douche natuurlijk

Lees ook de laatste regel, dat had je heel wat energie gescheelt.

8 liter gemengt water heb je al gauw uit een douchekop dus reken het verschil maar uit.

Ik denk dat Eric zelf het beste weet hoe lang hij normaal douched en kan nu wel een redelijke vergelijking maken.
De vergelijking is maar een voorbeeld Marcel.

Zelf water en energie besparen

* Douchen met besparende douchkop kost veel minder (warm) water dan een bad. Gemiddeld duurt het douchen 8,5 minuut. Met een normale douchekop kost dat 85 liter water; met een waterbesparende kop 47 liter. Een warm bad kost 120 liter.

en als men aan het millieeu denkt houd men rekening met warm water verbruik,en blijft men niet langer onder de douche dan nodig is,is hier een millieeu forum ,werd mij in het verleden ook op gewezen,en terecht
schoon en kleinzoon blijven er zeker een halfuur onder kan ik ook niet verbieden ,maar ik kan wel zeggen dat het millieeu vervuilend is

Zelf water en energie besparen

* Douchen met besparende douchkop kost veel minder (warm) water dan een bad. Gemiddeld duurt het douchen 8,5 minuut. Met een normale douchekop kost dat 85 liter water; met een waterbesparende kop 47 liter. Een warm bad kost 120 liter.

en als men aan het millieeu denkt houd men rekening met warm water verbruik,en blijft men niet langer onder de douche dan nodig is,is hier een millieeu forum ,werd mij in het verleden ook op gewezen,en terecht
schoon en kleinzoon blijven er zeker een halfuur onder kan ik ook niet verbieden ,maar ik kan wel zeggen dat het millieeu vervuilend is

Wij hebben een bad met beperkte, maar toch voldoende afmeting, waardoor de waterinhoud beperkt blijft. (70 liter en toch genoeg gevuld), welliswaar meer dan douche met spaarknop.

hoeveel een bad nou kost weet ik nog steeds niet... kon eneco me ook niet vertellen

maar ik bedacht voordat ik eneco belde wel ineens waarom m'n rekening zo hoog geworden is... ik heb behalve een bad ook een wasdroger genomen. en gebruik de wasmachine vele malen vaker dan vroeger. en dat tikt natuurlijk aan...

volgens eneco is zo'n 70 euro erbij per maand als je kinderen krijgt volstrekt normaal en een termijnbedrag van 200/maand ook niets bijzonders... dus 't zal wel kloppen allemaal

zou evengoed nog wel es willen weten hoeveel het nou kost om een bad te nemen...

U kunt toch heel eenvoudig de meterstand van uw gasteller noteren, dan uw bad vullen zoals u anders zou doen en voor u erin springt terug even de meter van uw gas opschrijven. Wel zorgen dat u in de tijd dat het bad volloopt geen ander gasgebruikt hebt.

het verschil tussen de twee tellerstanden geeft hoeveel m³ u nodig hebt voor een bad hou wel rekening met afrondingen omdat het een kleine meting is!

als u dat vermenigvuldigt met het aantal keer dat u in bad gaat per jaar (u sprak over 2 keer per week, is dus 104 keer per jaar) dan weet u ongeveer hoeveel gas per jaar in uw warm badwater verdwijnt.

Even had ik hetzelfde idee mmar indien je met een grote boiler werkt dan is dit niet correct: je zal pas gas verbruiken op het ogenblik dat de boiler moet bijverwarmd worden, en dat kan later zijn.
Enkele baden na elkaar nemen kan al een beter cijfer geven in dit geval.
Zoals Pascal zegt: met je gasmeter heb je in alle geval reeds de nodige meetapparatuur voorhanden.

enkel als je een doorstroom-geiser hebt, pascal

een ruwe schatting:
100 liter water opwarmen van 10 -> 35 graden = 10 500 kJ = 3 kWh

kostprijs van 3 kWh energie:
- elektrisch: 0.45 .. 0.60 euro
- gas: +- 0.21 euro
- zon: gratis ;o)

w

PS prijs van 100 l (drink)water: +- 0.30 euro ...

inderdaad, even vergeten dat er een boiler tussen kan zitten, sorry !

rendement? 40 tot 60% oude of 80% voor een nieuwe ketel.

Die komt nog boven het uitgerekende bedrag.
Zo kom je op een redelijke schatting.