expantie vat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

laatst een expantie vat geplaatst bij het plaatsen van de boiler
in het santair bedrijf zei men dat die aan de uitgang van het sanitairwater moest,warwater dus
nu komt mijn vriend en hij moest hem aan de ingang van den boiler plaatsen koud water dus
nu ben ik aan het twijfelen want als ik smorgens warm water pak zit er nogal druk op en dat is niet goed voor de boiler
wie heeftr er nu gelijk

Reacties

Moet aan de koude kant om geen risico op legionellavergiftiging te krijgen. In een expansievat is geen doorstroming gegarandeerd.

daar heeft u gelijk in denk ik,ga het morgen al op koudwater zetten
bedankt
maar ik ben er niet gerust in dat het eerste water smorgen of na langer stilstaan er zoveel druk op zit
want daar kan de ketel kapot van gaan

Normaal gezien worden voor sanitair water speciaal daarvoor voorziene expantievaten gebruikt (worden doorspoeld telkens er water genomen wordt).
Duidelijk aan de koude kant te plaatsen.

Zit er geen overstort op je boiler?
Bij een standaard inlaatcombinatie zit een 8 bar overstort die de overdruk aflaat met opwarmen.
In Nederland is dit een verplichting.

Heb je geen keerklep in de anvoer zitten kan een overstort of expansievat achterwegen blijven. (niet aan te bevelen en niet toegestaan)

Aan de koude of warme zijde, een expansievat blijft een risico die vermeden kan worden door een inlaatcombinatie.

dit is juist voordeel van expansievat t.o.v. overstort die iedere keer dat boiler warmt een kleine hoeveelheid water laat lopen

Stefan

Wat denk jij bij een kleine hoeveelheid?

Ik denk dat er namelijk geen water afgelaten hoeft te worden als men voor een goede boiler gekozen heeft en de temperatuur op een normale waarde van zo`n 60 graden houd.

Mischien zit ik mis?

een expantievat dient enkel om de meerdruk op te vangen bij het opwarmen, dit kun je best plaatsen op de koude kant, meer moet je er niet achter zoeken

Ik zoek er wel meer achter, een normale boiler is nooit tot aan de top van het vat gevuld. Er is altijd een luchtkolom aanwezig, dit om het expanderen van water op te vangen.

Als je een boiler verwarmd van 10 naar 60 graden zet het water 1.68% uit. Voor een boiler van 100 liter is dat 1.68 liter. Als er een normale overstort gemonteerd is van 8 bar is een luchtbel van 2 liter voldoende om de expansie op te vangen zonder dat de 8 bar overschreden wordt.
Dan is een expansievat overbodig en zo een slecht verzonnen waterbesparings oplossing.

Kijk eens hoe een boiler is opgebouwd en je zal zien dat de uitloop niet in de top zit maar net een stukje onder het hoogste punt.
Je zal normaal nauwelijks een overstort zien druppelen, enkel bij een nieuwe installatie, oververhitting of een defecte prescor zal er water geloost worden.

De installateur verkoopt u graag zo`n expansievat, mischien zelfs met de melding dat het u vele liters water bespaart. Er zullen ook installateurs zijn die niet weten hoe de boiler is opgebouwd.

Het plaatsen van een inlaatcombinatie is meer dan voldoende
Hoe lossen jullie het eventueel koken van een boiler op? Toch zeker met een prescor hoop ik, een expansievat is geen kookbeveiliging.

Chathanky, raakt die lucht niet binnen de kortste keren opgelost in het water? (daar is toch geen membraan die die twee gescheiden houdt?)
Een inlaatcombinatie is natuurlijk een must!
inlaatcombinatie->(eventueel doorstroomexpantievat)->boiler

Hoe wil je lucht oplossen in water?
Door de aanvoer van zuurstofrijk water onstaat er juist lucht in een gesloten vat.
Neem een cv installatie die net gevuld is, die moet na enkele dagen wederom ontlucht worden als er geen zelfontluchter gemonteerd is.
Warm water kan minder zuurstof bevatten zodat deze als gas vrij komt.

Kortom dat kolommetje lucht blijft gehandhaafd. En er zal heus wel eens wat water ontsnappen uit een prescor maar geen kapitale hoeveelheden.
Het vorig genoemde voorbeeld is van een koud gevuld boilervat, in de praktijk gebruik je zelden elke tapbeurt de volledige inhoud. Dan is de drukopbouw vanaf de temperatuur die nog in het vat aanwezig is en een deel koude supletie. die combinatie wordt weer opgewarmd en zal een stuk minder gaan expanderen.

Heeft iemand er wel eens bij stilgestaan bij een situatie met een expansievat als je bv bij vakantie het water en de boiler afsluit?
Het gevaar bestaat dat je boilervat implodeert, je neemt nog even wat warm water af, dit laat het restje expansie uit je vat weg lopen. vervolgens zit alles dicht en je stapt in je auto om op vakantie te gaan vervolgens koelt je boiler af die de inhoud van je water diet krimpen.

Je hebt geluk als je een wasmachinekraan hebt met een beluchter zo niet dan kom je thuis met mogelijk een grote schade.

Een luchtkolom in je boiler kan dit eenvoudig voorkomen worden, en gelukkig zit zo`n kolommetje dan ook op een gekeurde boiler.

Altijd eerst de inlaatcombinatie, daarna pas het expansievat ! Dit kan dan aan de koude zijde of aan de warme zijde. Reden : de inlaatcombinatie heeft altijd een terugslagklep, daarom moet het expansievat achter de inlaatcombinatie. De terugslagklep verhindert immers dat de overdruk in de boiler zich verderzet in de aanvoer.
Het expansievat moet inderdaad een geschikt type zijn : max druk minimaal 10 bar, membraam voorgevuld met minimaal 3 bar, geschikt voor drinkwater.
Dat er een luchtkolom achterblijft in de boiler betwijfel ik ten zeerste !
Bijna alle boilers die ik ken lekken tijdens het opwarmen aan de inlaatcombinatie. Degene die niet meer lekken zijn verdacht : ofwel is de overdrukklep dichtgekalkt, of de terugslagklep sluit niet meer (druk gaat naar aanvoer), of de tapkraan lekt.

Chathanky,
>Door de aanvoer van zuurstofrijk water onstaat er juist lucht in een gesloten vat.

lijkt wel logisch als uitleg. Zou het daarom zijn dat het warm water durft sputteren? ( zie http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1181328384&replies=3 )

het idee van die luchtkolom als beveiliging tegen imploderen is interessant. Maar ik ken boilers met al hun aansluitingen bovenaan (en dus zonder zo een luchtkolom), en van een zeer gerenomeerd merk. Ik geloof dus niet dat dat een voorwaarde is om goedgekeurd te worden.

De uitloop zit aan de top maar hoe zit het inwendig, loopt er een buis naar binnen om zo een kolom lucht te laten staan.

kan het kwaad als het vat te groot is 20 in plaats van 10l

chathanky, ik blijf dat verhaal van imploderende boilers toch héél raar vinden...

Marcel, in theorie: hoe groter hoe beter. Maar dan wel als uw expantievat van het sanitaire type is, zoniet kun je beter gaan omruilen.

Marcel,
en oh ja, je bent toch zeker dat je boiler geen eigen inlaatcombinatie heeft ?? Want, tussen het eigenlijke boilervat en je expantievat aan koude zijde, mag natuurlijk NIETS zitten.

Willy schreef: chathanky, ik blijf dat verhaal van imploderende boilers toch héél raar vinden...

Je kunt het natuurlijk uitproberen als je twijfelt.

Wat moet ik uitproberen?
een cilindrisch vat , getest om om minstens 14 atm te verdragen ? En dat vat zou niet eens - 1 atm verdragen ? Dat vat is niet eens vacuum , maar voor minstens 98% gevuld met een vloeistof en de rest eventueel met een gasvormige toestand van deze vloeistof. Waarominwiensnaam zou dit vat imploderen ? Heb je voorbeelden ?

Nee geen voorbeelden, dit omdat er normaal een luchtkolom in het boilervat zelf bevind.

Je snapt zelf toch wel dat water wat opwarmd uitzet Willy?
Het idee weet iedereen er over heeft is om er een expansievat er achter te plaatsen want anders ploft als gevolg van het water dat uitzet. Men vergeet dat er een luchtkolom boven je boilervat zit die dit opvangt

Draai (heet water afkoelen) het proces eens om het water krimpt een x aantal liters (afhankelijk van de inhoud van de boiler)
Als er enkel water aanwezig is in het afgesloten vat, hoe vangt het vat zijn krimp op.

Zo moeilijk is dit toch niet Willy om te begrijpen wat er gebeurt?

Om op de vraag van het expansievat terug te komen, laat deze gewoon achterwegen, niet noodzakelijk, goed voor de handel en als je al gaat twijfelen of het voor je gezondheid geen kwaad kan......

Wat ook kan helpen,is een sanitaire drukregelaar te plaatsen op je inkomend leidingwater.bij mij was er 7bar inkomend water en heben drukregelaar geplaatst die ik afgesteld heb op 3bar.Ik hen geen sanitair exp.vat en toch lekt mijn veiligheidsgroep beduidend minder.

@ chathanky

en hoe zit dat met een doorstroomboiler - type gelaagd model met CV kring, kring zonneboiler, kring drinkwater in stilstaand boiler water

Ik neem aan dat je daar moelijk over een luchtkolom kan spreken ? is een sanitair  expansievat dan een must ?  in de zomer warmt de boiler door de zon makkelijk tot 95°C, dus krijg je toch wel wat uitzetting in je drinkwater circuit ?

Hoe bepaal je dit bv voor een doorstroomspiraal van 200l wat het vereiste expansievat zou zijn ?