zonering van vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

dag mensen!

Wij hebben een loft gekocht met flinke ramen op het noorden. We krijgen vloerverwarming en koeling. Nu vroegen we ons af of een zonering van de vloerverwarming/koeling zinvol was. Niet alleen om energie te besparen, maar ook om te voorkomen dat de slaapzone in de winter bloedjeheet wordt gestookt?

Ik ben benieuwd naar jullie meninM

Reacties

bloedheet ? 1 van de vele misopvattingen dat bij vloerverwarming de vloer warm gaat worden

Sowieso moet je met verschillende circuits werken omdat de lengte van een buis max 100/120m mag zijn. (doorstroomverliezen en beperking doorstroom ivm oa geluid)
Bigevolg gaat uw loft tal van circuits hebben.

Voila, laat uw plan zo opstellen dat je bepaalde ciruits onder het slaapgedeelte hebt. Die zou je vervolgen kunnen dichtdraaien indien gewenst.

Jan

ehm,..bij vloerverwarming wordt de vloer weldegelijk warm,....loop maar eens met je blote voeten over een vloer met en zonder vloerwerwarming,...

Zou het iets uithalen (en zo ja, hoeveel) om bvb een dubbel circuit te leggen: één aangesloten op je verwarming of zonneboiler; en een tweede op je regenwaterput. Indien het echt een lange warme periode is in de zomer, zou je via het frisse regenwater misschien een beetje warmte kunnen onttrekken uit je vloer. Hier zakt de temperatuur (misschien niet veel), maar zou je ook het gevoel krijgen van een frissere omgeving. Misschien is het zinvol om op deze manier op de gevoelstemeratuur te in spelen.
Wat denken jullie ervan?

Bruno
iskaa wrote:
> dag mensen!
>
> Wij hebben een loft gekocht met flinke ramen op het noorden. We krijgen vloerverwarming en koeling. Nu vroegen we ons af of een zonering van de vloerverwarming/koeling zinvol was. Niet alleen om energie te besparen, maar ook om te voorkomen dat de slaapzone in de winter bloedjeheet wordt gestookt?
>
> Ik ben benieuwd naar jullie meninM

iskaa wrote:
> dag mensen!
>
> Wij hebben een loft gekocht met flinke ramen op het noorden. We krijgen vloerverwarming en koeling. Nu vroegen we ons af of een zonering van de vloerverwarming/koeling zinvol was. Niet alleen om energie te besparen, maar ook om te voorkomen dat de slaapzone in de winter bloedjeheet wordt gestookt?
>
> Ik ben benieuwd naar jullie meninM

lijkt me niet zinvol,...koude lucht stijgt niet, dus krijg je het enkel fris aan je voeten, vandaar dat koeling meestal via het plafond gebeurt (bv stralingselementen)
bovendien werkt vloerverwarming te traag en dient eerst heel de chape afgekoeld te worden om echt een goed voelbaar effect te hebben.

Tom,

Neen, vloerverwarming mag niet warm worden of uw dimensionering/regeling is niet goed gedaan.
In best geval zal ze "lauw" aanvoelen, maar een tegeloppervlaktetemperatuur van > 28°C is al teveel van het goede...
Je voelt WEL uiteraard het verschil met tegels waaronder geen buizen liggen...
Uw voeten zijn wel erg gevoelig dus zelf een "lauwe" tegel zal jij mischien als "warm" ervaren maar 24-27°C voor tegeloppervlak noem ik niet warm...en nog minder bloedheet

Voor badkamers en plaatsen van kort verblijf mag de de tegeltemperatuur wel een 32°C bereiken wat ietswat "warm" kan aanvoelen. Deze grenswaarden staan in tabellen.

PS : Ik heb hier 1.5km buis steken door heel het kot en heb enige ervaring ermee

een beetje een gelijkaardige vraag als Iskaa, voor mensen die er ervaring mee hebben: wij staan op het punt een loft van 132m² aan te kopen, met (enkel) vloerverwarming (aparte circuits).
Nu lazen wij oa dat vloerverwarming een 'basisverwarming' is en dat het aan te raden is om ook nog over conventionele radiatoren te beschikken. De ramen zijn O-Z-O geörienteerd.
Hebben wij een direct probleem in de winter wanneer wij dit pand zouden kopen?

Bedankt

Andy,

Mischien toch even vragen hoe de vloerverwaming is geplaatst geweest hé. Hoeveel W/m³ afgifte volgens referentie-tabellen.
Is oa afhangkelijk hoe dicht de buisjes van elkaar liggen ...10cm ? 15cm 20cm ?

Tja, ideaal zou dan zijn om te weten te komen wat de warmteverliezen van de loft zijn ... als het een nieuwbouw is moet dat toch geweten zijn niet ?

Anders is het koffiedik kijken.

Jan

Hey Jan,

Bij deze al bedankt voor de info.

Het betreft een renovatieproject uit 2003, dus ga ik ervan uit dat er een installateur met voldoende kennis van zaken aan het werk is geweest.
Wij gaan in alle geval vragen of er een studie/plan beschikbaar is waaruit moet blijken of de capaciteit van de verwarmingsinstallatie toereikend is - dat zou al een groot deel van onze vraagtekens invullen.

Verdere tips zijn uiteraard nog altijd welkom - A.