regenwater voor bad/douche

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In onze nieuwbouw gaan we het regenwater gebruiken voor douche en bad.
Momenteel zijn er 2 koolstof filters voorzien, en een grofvuilfilter op de aanzuigslang.
bladvangers op de regenpijpen, een extra metalen filter (1mm openingen) op de ingang regenput).
Wat zijn de andere opties om het kwaliteit van het regenwater zoveel mogelijk op te krikken.
Ooit iets gehoord van "lavastenen" aan je invoer ?
Heb nog een controleputje waar wel wat mogelijk is aan inbouw.

Reacties

Frederik
Bij ons bestaat het dak uit betonnen dakpannen, zinken goten en afvoerbuizen, plastieken ondergrondse buizen, bladvangers en een 10.000 L. regenput (150m2 geprojecteerde dakopp).
Socarex aansluiting tot pomp met grofvuilfilter in put, fijnfilter vóór de pomp en elektronisch gestuurde pomp.
Verder gebruiken we reeds sinds '89 regenwater voor alle toepassingen waar het kan, warm water en koud water.
Wat ik zou wijzigen aan mijn installatie is:
-) een koperen draad verwerkt met de nok van het dak ter voorkoming van mosgroei;
-) één of andere mogelijkheid om het zand gemakkelijker uit het regenwater te halen;
-) flexibele aanzuigleiding ipv vaste

3 cm bezinksel + zand uit de regenput gehaald in april (lege put) en dit na meer dan 10 jaar (jaarlijks wel gecontroleerd)
kwaliteit water prima, ooit 1 maal 1 week geurhinder in het begin van de installatie.

zorg wel dat de put ooit wel eens kan overlopen (grootte, verbruik en dakoppervlakte)

Marc,

zand uit put halen = goede filter voor de put plaatsen

Stefan

Beste

Alles staat al meermaals op forum...

GEEN fijn filter voor de pomp> drukverlies en extra pomp energie, wél erachter én alleen op binnen circuits...

zachte inloop in put en flexibele aanzuig met bal.

zo mag er zand in put liggen...

Dus lavastenen en zanduitfilteren is niet nodig.

IK douche nog niet op regenwter maar overweeg het wel.

Mijn water is niet te onderscheiden qua klaur van drinkwater.

JB

"Mijn water is niet te onderscheiden qua klaur van drinkwater"

Dat betekent nog niet dat dat water geschikt is voor bad of douche.

Ieder jaar sterven er mensen aan legionellabesmetting (bacterien), die haal je niet uit het water met bladvangers of groffilters. Vooral gevaarlijk bij inademing van verneveld water = douche !
Is hier ook al bij herhaling gezegd.

Effectieve afdoding kan wel met een UV lamp, maar dat verbruikt dan weer extra stroom, dus waar ben je dan eigenlijk mee bezig ?

Luc,

Legionella is een heel ander verhaal, vooral te maken met boilers op te lage Tp. Mij lijkt het sowieso niet wenselijk van regenwater te gebruiken in ee boiler, wél in doorstroom.

De watermaatschappijen overdrijven graag de risico's regenwater.

Volgens mij is het trouwens veel veiliger te douchen op regenwater in doorstroom opgewarmd, dan met drinkwater dat op een te lage Tp wordt gestockeerd in een boiler.

De kans dat je een legionelle besmetting oploopt is dus veel groter dan een bacteriële besmetting van regenwater.

Trouwens beter voor de huid én uw weerstand.

Mvg

JB

ligionella vermeerdert alleen in stilstaand water,dus niet in huis waar alles regelmatig gebruikt word
controle geweest bij mijn schoonzoon waar ik die mensen heb rond geleid,die hebben dat zelf gezegd,alleen stukken buis die er zaten en waar water doodloopt moest ik verwijderen
en ik denk nu toch wel dat zij van iets weten,is hun job

Meer informatie
Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die zich in lage concentraties in de grond en in het (leiding)water bevindt. In water met een temperatuur tussen 20 en 55 graden, kan de bacterie zich vermenigvuldigen. Er zijn meer soorten legionella. De ene soort is ziekmakender dan de andere.

Waar komt legionella voor? Documentindex

Wanneer doorstroming niet in het hele warmwatersysteem kan plaatsvinden, blijft het water stilstaan. Vooral op deze plekken (dode hoeken), in de slijmlaagjes aan de binnenkant van leidingen en in het bezinksel op de bodem van reservoirs, groeien legionellabacteriën aan. In leidingen en vaten kunnen slib, afzetting en biofilm voorkomen. Dit soort stoffen, maar ook materialen als rubber, leer en bepaalde kunststoffen, bevorderen de aangroei van de legionellabacteriën.

het is zoals die heer zegde alleen in stilstaand water

Uw volledig huis op regenwater, geen probleem. Het neusje van de zalm is de Grundfos pomp SQE 3-40 met constante druk, deze pomp is frequentie gestuurd ( energie besparend )en je kan dus zelf de druk op je installatie tijdelijk opdrijven ( manueel ), om bvb je auto af te spuiten. De druk is regelbaar tussen 2.5 en 5 bar. Deze pomp ligt op de bodem van de put in een koelmantel met vlottende aanzuiging met fijnfilter. Hierdoor hoor je de pomp niet in de woning. In je woning zet je een expansievat van 18 liter ( meegeleverd) en hierna plaats je filters zoals je zelf nodig vindt . Ik doe het met Atlasfiltri, eerst een grote fijnfilter( 50 cm lange filters) van 50 micron in inox die je zelf kan kuisen +/- 5 jaar levensduur en daarna een actieve koolstoffilter van 25 micron die je om de 3 maanden moet vervangen. Dit water sturen we ook aan de boiler in om te voorzien in warm water. In de keuken zetten we een speciale filter met expansievat van 18 liter en een aparte kraan om het regenwater om te zetten in drinkwater. Dit is een filter omgekeerde osmose. Deze filter levert je echter maar 12 liter drinkwater per uur maar dit volstaat meestal ruimschoots om te drinken en te koken.Om goed te werken dient deze filter een ingangsdruk van minstens 3 bar te hebben, vandaar dat ik opteer voor de pomp van grundfoss, als je druk wat laag staat zet je hem gewoon een halve bar hoger. Het systeem van omgekeerde osmose wordt niet veel gebruikt in Vlaanderen. In de Ardennen en in de bergen echter, waar een aansluiting op het waterleiding net zeer kostelijk is of totaal niet mogelijk , is dit veel voorkomend zonder enig probleem. Deze filters hebben wel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig.

Bart,

Jou verhaal interesseert me wel...

Ik heb ook een drinkwatersysteem met Reverse Osmosis...

Na mijn pomp staat een fijnfilter met aktief kool voor het binnencircuit. Dit volstaat dus om te douchen én als basis voor het drinkwatersysteem?

Heb je hier bewijzen van of prof. info?

Mvg

JB

Ik moet hier geen bewijzen van hebben, Als je regelmatig je filter met actieve koolstof vervangt, om de drie maanden en als je jaarlijks je Inverse osmose installatie laat onderhouden door je waterspecialist, dan levert deze je puur H2O. Laat maar ontleden bij de apotheek.

Een reverse osmose filter laat bij een ingangsdruk van 3 bar op je koudwaterleiding slecht 12 liter per uur door zijn membraanfilter gaan, je moet niet vragen hoe klein die mazen zijn. Zo'n filter houd bijna alles tegen behalve puur water.

Er zijn echter dozenverkopers, die niets van water kennen en toch zo installaties verkopen, maar je koopt beter zo een installatie aan een vakman/waterspecialist die zo een installatie ook jaarlijks komt reinigen.

heb zopas iemand ontmoet die bij de blauwhelmen de hygiene moet kontroleren

heb hem deze vraag gesteld en hij zou kleine dosis chloor gebruiken!

hij komt eens langs deze week voor verdere bespreking!!!
hou jullie op de hoogte

gebruikt men bij de waterleiding ook geen chloor heeft er in ieder geval dikwijls de smaak naar

Bart,
Wat doe je met het spoelwater van je osmose installatie?
En hoe kun je zulk een installatie energetisch verantwoorden? Al deze systemen kosten toch behoorlijk wat energie (zowel bij bouw, gebruik en onderhoud).

Mathieu