overdimensionering radiatoren voor zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben een huis aan het renoveren en heb onlangs besloten een zonnegascombi condensatie ketel te gebruiken voor CV en sanitair water. Nu heb ik al eens gehoord dat zowel het condensatie principe als het zonneboiler principe meer rendement hebben naarmate het CV water dat naar de radiatoren stroomt kouder is. Het ideale zou vloerverwarming geweest zijn, maar dat was voor ons niet haalbaar. Radiatoren dus. Hoe meer vermogen deze hebben tov de ruimte die moet verwarmd worden, hoe kouder het CV water mag zijn. Twee vragen hierover echter:
1. Is er een limiet aan dit overdimensioneren of een ideale waarde? 2de hands kan ik nl. aan een radiator geraken voor een bepaalde ruimte die het dubbele vermogen heeft.
2. Moet er in elke ruimte evenveel geoverdimensioneerd (of is het overgedimensioneerd?) worden of kan dit opgevangen worden door de thermostatische kranen.

En om nog iets hier aan toe te voegen: hoe bereken je eigenlijk het vermogen dat je nodig hebt? Ik heb op 4 verschillende sites evenveel verschillende resultaten verkregen. Gaande voor de zithoek (opp 29 m2, volume 73 m3, wanden met U=0,42 W/m2K en (voorlopig) geen vloerisolatie op volle grond) bv. van 3700 watt tot 6000.

Over die isolatie maak ik nog wel eens een andere post... da s ook helemaal nie simpel!

Reacties

isoleren is het beste dat je kunt doen, hoe meer hoe beter, maar dan ook ventileren, verdubbeling tot 2/3 is een gebruikelijke regel om over te dimentioneren.

Bedankt voor je reactie! Mijn leverancier sprak van overal 300 watt bijdoen. Bijvoorbeeld voor de zithoek: berekende waarde voor 75/65 systeem: 3750 watt, op basis van de transmissie en ventilatie verliezen, zou opgetrokken worden tot 4100 watt. U zou dus eerder zeggen 2/3 erbij, dus 6250 watt en dat volgens een gelijke factor voor elke ruimte?

Van 75/65/20 naar 40/30/20 zit een correctiefactor van 0.21 aan vast

Voor een radiator van 1000 watt moet je dan zoeken naar een radiator van 3750/0.21= ongeveer 17900 watt. (dit zullen er dan zeker meerdere worden)

Wat je moet aangeven is met welke temperaturen je de radiatoren wilt gaan voeden.

In onze nieuwbouw zijn ze nu momenteel de zonnecombi aan het instaleren .
De 3 radiatoeren boven zitten gewoon op de kringen van de vloerverwarming.
Overgedimensioneerd. In de brochure van de radiatoren (superia) kon je gewoon aflezen welke je nodig had.
Uiteindelijk heb je een aantal KW warmte nodig (berekend door de architect) voor een bepaalde ruimte.
In de tabel van de radiatoren stond dan welk groote je nodig had om dit te halen , met de hoeveelheid warmte die je erin stopt (een 45° in geval vloerverwarming)