Processierups

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De processierupsen zijn op dit ogenblik in de ontwikkelingsfase waarin ze massaal haartjes produceren. Hier in Noord-Oost Limburg is de toestand op sommige plaatsen catastrofaal en is het onverantwoord om nog in het bos te fietsen of te wandelen. Dit is echt niet meer plezant.

vr gr
Pluto

Reacties

Tja, we oogsten wat we gezaaid hebben zeker...

Vraag mij af hoe het komt dat geen sluipwespen,sluipvliegen of andere natuurlijke vijanden aanwezig zijn...

als ze de producent van de rups, de vlinder, ook niet aanpakken hebben ze volgend jaar weer problemen, als de rupsen niet grondig genoeg verbrand zijn en verder vernietigd kunnen deze zich nog wel eens terug ontwikkelen tot de vlinder en zijn we terug bij af.

als de groenen wat beter hadden nagdacht en het preventief sproeien hadden toegelaten, dan waren er nu geen problemen geweest; maar nee, de groenen wisten het natuurlijk weer beter,...

Tom,

Het sproeien is net het probleem van te weinig natuurlijke vijanden.

Mvg

JB

Het is de minister van leefmilieu die moet beslissen over wel of niet sproeien en niet 'de groenen'en over die minister zijn bekwaamheid is nog niet alles gezegd

dat is dus echt niet voor te lachen hé als je daar woont.
Ik diende verleden weekend in Lommel te zijn en bij het binnenrijden in de omgeving van Lommel, krijg je ineens zo'n lichte irritatie op Uw armen (enfin alles wat ontbloot is).

Hebben ze in Duitsland niet preventief gesproeid en is daar het probleem niet van de baan. Soms kun je gewoon niet anders, nu is het dweilen met de kraan open.

Je zal er maar wonen.

@Jeroen: had men gesproeid dan waren er geen natuurlijke vijanden nodig geweest! ik woon ook in een kerngebeid in Limburg, maar heb er gelukkig geen last van...Goed dat men vanuit de provincie heeft bepaald dat de kosten voor verwijdering gedragen dienen te worden door de gemeente en niet door de inwoners (alhoewel dat via via natuurlijk weer zal teruggenomen worden)

tom,

en wanneer men die rupsen gesproeid had, en men dood toevallig er ook nog een andere soort mee waardoor er nog een andere soort zonder natuurlijke vijanden valt, wat wilt ge dan doen??? nog meer sproeien????!!!!

Ik vind de hele heisa gewoon ronduit belachelijk
Wij mensen roeien de insecten gewoon uit ,en dit is niet enkel het probleem van de intensieve landbouw of monocultuur. Kijk maar naar de "dode tuinen" bij heel veel mensen. Ziet er "prachtig" uit,maar leven is nergens te bespeuren....

Dat er dan een onevenwicht tot stand komt daar denken we niet aan natuurlijk. Maar als dat onevenwicht zich dan tegen ons uit gaan we het weer bestrijden met dezelfde wapens ,namelijk weerom massaal vernietigen.
In plaats van gewoon te wachten tot de natuurlijke vijanden hun werk doen....

Maarja die hadden we al uitgeroeid, sorry even vergeten.

Ik ben zelf leerling imker en ik kan jullie vertellen dat de situatie voor onze insecten toch wel dramatisch begint te worden.
Onze honing word geleverd door dieren die massaal bestreden worden (honingbij is beschermd, maar insecticide is insecticide hé).

@ ronnyr: men sproeit niet wanneer de rupsen er zijn, maar voordat ze er zijn: preventief sproeien,...

Volgens Peter Roskams van het Instituut voor natuur- en bosonderzoek
gebeurt de bestrijding van de rupsen op een goede manier.

In Limburg is een helikopter ingezet om bacteriën te verspreiden die de rups
aantasten en voorts past men vooral de techniek van het branden van de
nesten toe. Die is goed, maar zeer tijdrovend en arbeidsintensief.
Wel denkt Roskams dat ook volgend jaar er nog opvolging nodig zal zijn en
dat ook dan de rupsen nog bestreden zullen moeten worden.

In de natuur komt een explosieve groei, zoals van het aantal rupsen nu,
meestal vanzelf weer tot staan zodra zich genoeg vijanden van de rups
ontwikkeld hebben. Ook bij andere rupsen nemen de aantallen soms enkele
jaren na elkaar toe, om dan plots heel sterk af te nemen.
Bij de processierups heeft zich dat ook al vroeger voorgedaan; in het begin
van de jaren 90 waren ze vrij algemeen, halfweg de jaren 90 namen hun
aantallen dan weer af.

De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn parasieten zoals de
sluipvlieg en sluipwesp, die eitjes leggen op de rupsen waarna hun larves de
rupsen opeten, en bepaalde vogels, kevers en roofwantsen die de rupsen
eten. Als er te veel rupsen komen, dan zorgen ook ziekten en voedselgebrek
voor een spontane vermindering.

De oorzaak van het grote aantal rupsen moet gezocht worden in de zachtere
winters. In tegenstelling met wat vaak gedacht wordt, kunnen insecten ook
een strenge winter overleven. Het dodelijkst is een kwakkelwinter waarin het
eerst koud is, vervolgens warmer en dan opnieuw flink koud. De laatste jaren
steeg de temperatuur in de winter echter over de hele lijn.

(Bron: VRT-nieuws)

david,

ik woon in lommel! Ik heb nog niet moeten krabben!

ben

Dag Ben,

zelf diende ik ook niet te krabben, maar ik merkte wel een verschil met waar ik woon.

Mooie omgeving trouwens, wel veel eiken

Ivm rupsen: wel ik probeer in mijn eigen tuin sproeistoffen zoveel mogelijk te vermijden. Verleden jaar heb ik niks opbrengst gehad van mijn kolen, zaten zowel grote als kleine rupsen op van de koolvlinder. Dit jaar opnieuw van hetzelfde, sorry maar ik heb even mijn planten behandeld.
Vorig jaar ving ik de rupsen eraf maar dat is onbegonnen werk vooral voor de rupsen van de kleine koolvlinder.

ps: weet er iemand wat er op mijn populieren zit, zijn allemaal knobbeltjes op die twijgen. Zit precies 1 of ander insectje in.

En verder: ik probeer mijn tuin zo'n groot mogelijke diversiteit te geven

David,

Het is inderdaad frustrerend om te zien dat rupsen je hele potentiële oogst tussen de kaakjes nemen .
Probleem is dat de particulier alles mag platspuiten. Mensen spreken zelf letterlijk van "we gaan eens alles doodspuiten "

Die troep werkt niet alleen onmiddelijk maar ook lang daarna door in het hele systeem. In Frankrijk zijn er testen gebeurd op foetussen, er werden niet minder dan 400 verschillende residuen van pesticiden gevonden op een kind dat niet eens geboren is!!! Mooi levensbegin.

Om maar te zwijgen over al het lobby werk. In Frankrijk bv zijn er maar een 2-3 toxicologen! Voor een land zoveel keer groter dan België?!?
Onderzoek de dag vandaag is gewoon platte sponsering (zie ook Pax Electrabel) wat niet opbrengt wordt niet onderzocht, zo simpel is het.

David,

Het is inderdaad frustrerend om te zien dat rupsen je hele potentiële oogst tussen de kaakjes nemen .
Probleem is dat de particulier alles mag platspuiten. Mensen spreken zelf letterlijk van "we gaan eens alles doodspuiten "

Die troep werkt niet alleen onmiddelijk maar ook lang daarna door in het hele systeem. In Frankrijk zijn er testen gebeurd op foetussen, er werden niet minder dan 400 verschillende residuen van pesticiden gevonden op een kind dat niet eens geboren is!!! Mooi levensbegin.

Om maar te zwijgen over al het lobby werk. In Frankrijk bv zijn er maar een 2-3 toxicologen! Voor een land zoveel keer groter dan België?!?
Onderzoek de dag vandaag is gewoon platte sponsering (zie ook Pax Electrabel) wat niet opbrengt wordt niet onderzocht, zo simpel is het.

vrees niet geert,

ik probeer zo weinig mogelijk te doen, want mijn gezin eet daarvan. Dus ik haal zeker niet continue die bus boven. Soms kun je echter gewoon niet anders.

En ik vrees dat het hier in dit geval met die processierupsen net hetzelfde is. Er zijn er zoveel dat je zelfs met hun natuurlijke vijanden er niet meer gaat komen zonder daar een plaag van te krijgen.
Het is precies zoals ik, die eerst de rupsen van de kolen afving maar op het laatste moest onderkennen dat ik verloren had. Gevolg: alles de komposthoop op.

@David

Beetje off topic, maar er zijn alternatieve methoden om te verhinderen dat de rupsen van de koolvlinder uw kolen opvreten. Al eens een koolkraag geprobeerd? Bij mijn kolen blijkt dat toch te werken. Een vliegengaas over uw kolen is nog efficiënter. Zie ook hier : http://www.waterwereld.nu/koolwitje.html

Groeten,

Wouter

tja, dat vliegengaas,

done that. En toch zaten ze er onder

maar heeft er aleens echt last gehad van die rupsen
mijn verhaal dan ,
ik had een ganse dag in korte brooek bloot boven lijf een hele dag oude bladeren en van alle afval van bomen uit een speeltuin aan het opkuisen geweest
alles op hopen bij een gedaan en ge kent het wel kruiwagen er bij en veel met handen en armen alles opgepakt,toen ik naar huis red begonnen de eerst symtomen al ,aan mij bil gekrapt in mijn hals en ik werd verdomd heel moe op de fiets
ik zeg tegen mijn vrouw denk dat ik iets gegeten heb dat me niet bevalt krijg overal jeuk toch maar door gebeten en gaan slapen
om 1 uur word ik wakker en overal hevige jeuk en ik dacht last te hebben van mijn aden omdat ik astma heb
maar ik kon bijna niet praten ook
het licht aan badkamer in voor de spiegel,en zelfde moment komt mijn vrouw binnen,en ze roept ja roept wat hedde gij allemaal
ik stond vol van mijn voetzool tot mijn hals,dokter opgebeld
en die stuurde ons direct naar het gast huis,want het was geen astma aanval,waarschijnlijk had ik bij dat opruimen mijnmond open gehad en had ik een gezwolle keel
in het gasthuis dirct spuit gekregen twee dagen daar gelegen
en indie dagen in gevreven een drietal keer perdag en pilletjes tegen jeuk, die ik de eerstedag 6 mocht nemen in plaats van tot 2 perdag
thuis nog de hele week moeten invrijven en pilletjes tegen jeuk,en heel de buurt komen kijken
ik kende toen de prosessirups nu wel
zit zelf al te krabben nu,pas nu wel heeeel goed op

als je een processeirups hebt gekregen wat moet je er tegen doen

@marcel: Nederlands anyone?

@Loen: gemeente waarschuwen, brandweer bellen,...

Was het maar de processierups alleen die ons zorgen baart.

Denken we ook eens aan de oprukkende teken, dazen, ziekteverwekkende muggen, Afrikaanse bijen...

En wat met onze inheemse dieren die niet enkel geprikkeld worden door rupshaartjes, maar opgegeten worden door uitheemse dieren als de brulkikker, roodwangschildpad, Amerikaanse lieveheersbeestjes...

Misschien zijn de dieren niet het probleem maar het teveel aan mensen?

Het is trouwens niet de enige rups die irriterend is. Ik heb al enkele jaren talloze rupsen van de wapendrager (nachtvlinder) op mijn hazelaar gehad en die hun haartjes zijn ook irriterend. (De ene persoon is wel gevoeliger dan de andere.)

Ik liet ze altijd leven en dit jaar heb ik er bijna geen. Heb er helaas geen verklaring voor. Het waren trouwens mooi gekleurde rupsen.

(PS Ik heb medelijden met de kandidaat-imker op dit forum, voortgaande op de alarmberichten in HLN. Ik hoop werkelijk dat Einstein geen gelijk krijgt. De imker zal wel begrijpen wat ik bedoel. Zullen alle natuurminnende leden op dit forum hun GSM van de hand doen?)