gloeilampen in de ban.....

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

vanmorgen in de krant: het nederlandse buro voor de statistiek, heeft becijferd dat 0,3 procent van het totale energieverbruik in nederland opgaat aan gloeilampen.

De conclusie mag duidelijk zijn, nederland wil de gloeilamp verbieden, een druppel op een gloeiende plaat dus.

Men zou zich zo afvragen waar onze politikers hun kennis en wijsheid vandaan halen, kan niet bijzonder zijn.

Ik kan me wel betere maatregelen bedenken die effectiever zijn, te beginnen met de co2 uitstoot van de energiecentrales.

Reacties

En toch...
Die gleoilampen kunnen gerust vergeleken worden met de cfk's die in de jaren '80 en '90 het gat in de ozonlagen veroorzaakten.
Als de techniek er is...
Een verbod zou trouwens de mensen ook nog misschien bewuster maken.

Wanneer ik binnen een maand verhuis komen in mijn nieuw huis geen enkele gloeilamp! (ook geen halogeen) Spaarlampen zijn tegenwoordig in alle kleuren en maten verkrijgbaar, waarom dan links laten liggen?

En hoe wil je de co2 uitstoot van conventionele centrales beperken als je niet eens achter één van de simpelste energiebesparingen staat? Het is misschien in jouw ogen een kleine verandering, maar het is er wel één die meer impact op mentaliteit van de gewone mens kan hebben dan een paar nieuwe windmolenparken in zee waar niemand rechtstreeks iets van merkt.
En vele druppels maken een emmer; beter dan niets.

Als je over gloeilampen praat dan moet je ook halogeenlampen vermelden. Lichtopbrengst is groter maar het blijven lampen met een gloeidraad en dus inefficient.
Het verbruik ervan ontmoedigen is een goeie zaak: alle beetjes helpen.
Daarnaast zijn er natuurlijk een boel andere elektrische apparaten die maken dat het verbruik blijft stijgen...

Danny

@allen,

Waar t mij om gaat is dat de publieke opinie, dat wat in de kranten staat en van de daken geschreeuwd wordt, dat is wet, en dat moet dan maar opeens.

De argumentatie deugt gewoon niet!
Verwarming van woningen kost jou driekwart van al je energieverbruik, en de helft van alle energieverbruik, als je daarop bespaart ben je tenminste fatsoenlijk bezig, het vervangen van je gloeilampen is toch volksverlakkerij.

Als je wilt besparen dan bouw je NU GEEN WONING MEER VOLGENS DE ISOLATIENORM. Wat mij betreft wordt de spouwmuur verboden.

Oei, wat is er mis met een spouwmuur ???

euhm, de spouwmuur. beejte mijn stokpaardje

1. is een domme uitvinding van meer dan een eeuw geleden, bedoelt om regenwater buiten te houden. Dat je daarvoor een ondichte buitenmuur, voor een tweede ondichte binnenmuur, zet, om de binnenmuur tegen regenwater te beschermen. Want de ondichte buitenmuur daar loopt het dan maar aan de binnenkant naar beneden en wordt door een folie naar buiten gedwongen. Rare snuiter die dat bedacht heeft.

2. fundering is traditioneel 30 cm breed, doen vrijwel alle bouwfirmas. Met 30 cm kan je een maximale spouw krijgen van 6-10 cm, en daar wil je dan nog isolatie in kwijt...... dat wordt krap, moet je haast wel pur-platen gebruiken van 5-8 cm dik.

3. En dat zie je nou net overal op vrijwel alle verkavelingen, die 5-8 cm pur-platen. Ecoligisch zijn ze al twijfelachtig omdat het schijnt dat er tamelijk giftige stoffen nodig zijn voor de productie, en de productie zelf is ook tamelijk energieonvriendelijk, er zijn veel energievriendelijkere materialen als glaswol en steenwol, en ecologische materialen als papiervlokken en schapewol, bijvoorbeeld.

4. met de huidige situatie in de bouwwereld wordt het moeilijk om beter te isoleren, en das gewoon jammer. De spouwmuur komt overwegend voor in noord en midden duitsland, belgie en nederland. zuid duitsland, frankrijk en oostenrijk, zwitserland bouwen veel meer volgens een systeem met binnenmuur en isolatie, het WDVS systeem. als je de spouwmuur zou uitsluiten, dan zou je kunnen kiezen voor de systemen die ze in anderen landen meer toepassen, dus houtskelet of WDVS systeem.

Ikzelf kies voor het WDVS systeem, een muur van 20 cm ytong blokken en 30 cm isomo.

Je hebt deels gelijk. het is een typisch Belgische bouwmethode.
Maar in Stabroek worden er nu 2 gehandicaptenhome in passiefhuistandaard gebouwd met ytong als binnenspouwblad en 15 cm resol als isolatie.
Voordeel? Kan uitgevoerd worden door een klassieke aannemer.
(mits wat begeleiding

Geert

Energiebespaartip van de week

Energie besparen is eigenlijk heel makkelijk, als u weet waar u op moet letten. Energie besparen wie wil dat niet? De kosten voor energie lopen steeds verder op. Besparen is de oplossing. Met de wekelijkse energietips kunt u uw energieverbruik al snel verminderen en dat levert direct geld op. Bovendien levert energiebesparing directe winst op voor het klimaat. De CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk.

Stichting Milieunet biedt u elke week een leuke, informatieve cartoon over een specifiek onderwerp met daarnaast enkele ondersteunende bespaartips. Volgt u alle tips op dan levert dat al snel een besparing op van zo'n 15 tot 20% op uw energierekening. Dat is gauw verdiend. Zowel thuis als op het werk zijn er veel dingen die we zelf kunnen veranderen. Daar zijn geen grote investeringen voor nodig.

Energiebesparing is vaak een kleine moeite. Het is een kwestie van gedrag. Wat moet je doen, waar kun je op letten, waar wordt onnodig energie verbruikt ? De wekelijkse energiebespaartips op www.stichtingmilieunet.nl/energiebespaartip.php geven daar het antwoord op.
paul schrijft:
> vanmorgen in de krant: het nederlandse buro voor de statistiek, heeft becijferd dat 0,3 procent van het totale energieverbruik in nederland opgaat aan gloeilampen.
>
> De conclusie mag duidelijk zijn, nederland wil de gloeilamp verbieden, een druppel op een gloeiende plaat dus.
>
> Men zou zich zo afvragen waar onze politikers hun kennis en wijsheid vandaan halen, kan niet bijzonder zijn.
>
> Ik kan me wel betere maatregelen bedenken die effectiever zijn, te beginnen met de co2 uitstoot van de energiecentrales.

het oorspronkelijk idee is de gloeilamp bannen, omdat het energievreters zijn, zo vervuilend zijn ok, als je een spaarlamp veel aan & uit schakeld verlijt deze vlugger dan een gewone gloeilamp, heb dit zelf ondervonden en ook in groepsverband kwamen we daar achter, een plaats waar je zeker geen spaarlamp plaatst is het wc, je bent er maar even, de spaarlamp is maar amper opgewarmt en begint pas haar volle klaarte te geven tegen dat je terug weg bent, in een koele berging is het bijna het zelfde, daar ben je ook maar even binnen, dus het zinloos daar spaarlampen te plaatsen, oplossing zou kunnen zijn : led verlichting, is nog zuiniger dan de spaarlamp & en worden ook nog verder ontwikkeld kwa levens duur, wat ook bij sommige merken al heel uitnemend is.

Hallo

Hier worden toch wel zaken door elkaar gehaald.
Verbruik voor verlichting is inderdaad slechts verantwoordelijk voor een klein gedeelte van het totale energieverbruik in een land (dit is alle energie van alle sectoren).
Het aandeel van verlichting in het huishoudelijke elektriciteitsverbruik is al heel wat hoger ...

Spaarlampen plaatsen is zowat de meest eenvoudige en rendabele (= in verhouding tot de investering) manier om elektriciteit te sparen. Behalve inderdaad op plaatsen waar het licht per definitie slechts kort aanstaat.

Probleem met bestaande armaturen is soms wel dat de grootte van de lampvoet van een spaarlamp niet overeenstemt met de grootte van de lampvoet van de corresponderende gloeilamp.
Dan moet je een nieuwe armatuur kopen en dat is natuurlijk wel een ander financieel plaatje.
Daarom moet je bij de aankoop van armaturen goed uitkijken.

Op de site van groenlichtvlaanderen vindt je meer.

groeten
rik

Wat je niet mag vergeten bij bergruimtes, wc ed. dat je daar ook wel eens kan vergeten om het licht uit te doen, dan slaat dat verbruik wel door.
Ik gebruik overal spaarlampen, en heb nog niet ondervonden dat ze in zulke ruimtes sneller zouden stukgaan.
Ik gebruik wel enkel Phillips en Osramspaarlampen, en geen ikea-gamma-Bricobrol.

@ guido:

Er bestaan vele soorten spaarlampen, doch we hebben het hier enkel over de in residentiële omgeving toegepaste "compacte fluorescentielamp", waarin vele verschillen en dus ook kwaliteiten bestaan. Net zoals Markie heb ik OVERAL spaarlampen en, ja, op 12 jaar al 2 vervangen, en laat dat nu net niet in de WC of kelder zijn, waar trouwens modellen gebruikt worden die vrijwel onmiddellijk op 90 % lichtsterkte zijn, wat voor een spaarlap van 12 Watt betekent dat ze reeds 80 Watt-gloeilamp-equivalent geeft.

Markie,

Helaas kan ik je niet bijtreden in de levensduur van de spaarlamp. Ik gebruik ook enkel de lampen van P...... ( ik werk er namelijk, zij het in een andere divisie) maar na een drietal jaar is al 75% van mijn spaarlampen defect. Ik kocht speciaal de Pro-serie omdat die nog langer zouden gaan.
Da's dus een dikke tegenvaller, en ik ben alles behalve goedkoper af.
Ik vermoed dat de lamp zelf in de meeste gevallen OK is, maar de ingebouwde starter geeft de geest.
Ben nu massaal aan het overstappen op LED. Je heb meer lichtpunten nodig dat wel, maar je kan ze perfect voeden vanuit een 12V voeding (type PC). De led's gaan NIET kapot. En zo'n pc-voeding (verouderd type) kost tegenwoordig minder dan een spaarlamp.

WJ

Heb er een 20-tal van Megaman. De dimbare inbouwspots en de dimbare bollamp flikkeren in de laagste stand en van de kaarsvormige had er al eentje na minder dan 50 branduren de geest gegeven. Ik heb misschien de opgegeven 15000 branduren verkeerd begrepen: voor de 20 samen ipv per lamp?

Spaarlampen Zijn inderdaad leuk, maar wat te denken van het lampje in bijv. koelkast, naaimachine etc niemand die hier aan denkt.