vloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zoals in mijn mail ivm de zonneboiler en overdimensionering van de radiatoren gezegd, ben ik dus een huis aan het renoveren. Ik ben nu bezig met het uitdenken van de isolatie en zit met volgend probleem:
het gaat om een halfopen bebouwing en alle muren zijn niet geisoleerd. Ik zou ze alle buitenmuren isoleren met 10 cm rotswol (dmv gyproc voorzetwanden, 40 mm in de profielen en 60 mm erachter) en de muur die grenst aan de buren met 4 cm rotswol (enkel in de profielen). Ook verlaagde plafonds zullen geisoleerd worden met 40 cm rotswol. Nu het probleem: de vloeren van het gelijkvloers (op volle grond)blijven normaal gezien behouden en zullen dus niet geisoleerd worden. Betekent dit een serieus warmteverlies? Maakt dat de investering in de plafond en muurisolatie een beetje "nutteloos"? Het uitbreken van de vloeren, plaatsen van isolatie en opnieuw chappen zit normaal gezien niet in het budget (want het slaat nu al vrij rood uit), maar als blijkt dat het toch echt essentieel blijkt te zijn moeten we mss eens kijken of er toch niet iets is wat we kunnen doen. Op de vloer opbouwen is niet mogelijk door ramen die tot aan de vloerpas komen in de ene ruimte (daar hebben we nog vier cm voor OSB platen nu en parket ergens in de toekomst) en een keuken in de andere ruimte (door opbouwen van isolatielaag zou het werkblad te laag komen te staan, hoger kan het niet door weeral een venster).

Bedankt voor alle reacties en tips!

Nele

Reacties

Na nog wat verder opzoeken op het internet lees ik ook dat er bij muurisolatie zonder vloerisolatie een hogere kans is op condensatie aan de onderkant van de muren. Dit doordat vochtige, warme lucht in contact komt met de koude van de vloer. Dit is iets wat wij echter zeker willen vermijden, daar wij overal voorzetwanden in gyproc voorzien.
Is dit risico reëel? Wat kunnen we er aan doen?

OK, ik redeneer volop verder met mezelf...

Ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van vloerisolatie en heb al eens een stukje vloer opengebroken om de situatie beter te kunnen inschatten. Resultaat: 5 a 7 cm chape op een betonplaat. Bovenop die 5 a 7 cm heb ik nog 4 cm voor ik de vloerpas bereik (bepaald door de dorpels en dus vastliggend). Is het volgende een goede optie?

houten keepers plaatsen op de betonplaat, isoleren tussen de kepers (ongeveer 6 cm dus)en dan afwerken met in eerste instantie OSB platen en ergens in de toekomst, als er ooit nog eens budget is, daarop parket (totaal 4 cm)

en welk soort isolatie plaats ik het best tussen de kepers?

Ik blijf verder zoeken maar reacties zijn zeer welkom!!

Tussen de kepers kan je cellulosevlokken (Isofloc/Thermofloc/...) strooien ;
bij mijn weten worden die in vloeren niet ingeblazen.
Goed isolerend (lambda ca. 0,038), goed vochtregulerend (maar je moet eens
juist navragen waar er een damprem of dampscherm moet komen) en ook
qua geluidsisolatie zeker niet slecht, maar daarvoor kan je best ook stroken
kokosvezel gebruiken (ik denk bovenop de kepers en dan daarop de OSB).
Wel oppassen voor je (bestaande) binnenmuren : als die in contact staan met
de volle grond krijg je daar wel steeds een koudebrug. Als je er nieuwe zou
gaan zetten, best eerst een Ytong-blok (of perinsul/foamglas als je heel veel
centen hebt...) gebruiken.

Klein vraagje : als je toch grondig aan het renoveren bent, ga je dan ook het
buitenschrijnwerk en de beglazing niet vervangen ? Dit zou je probleem qua
vloerhoogte/hoogte werkblad kunnen oplossen als je na het uitbreken van de
oude vensters/deuren het gat verkleint (1 steen bijmetsen of zo ?)

Succes ermee !

Warmteverlies via vloer zou een 20% bedragen van het ganse verlies dus niet te onderschatten.
Maar inderdaad een kwestie van budget.
vloer tot op beton uitbreken, isolatieschuim van pluimers.be (of isotrie.be) erop, uitvulchape en een afwerking tegel/parket.

Indien het buitenschrijnwerk toch vervangen zou worden in de komene jaren is het misschien goedkoper 2x4cm isolatieplaten te leggen op je huidige vloer met daarop een parket/laminaat afwerking.

Fermacell heeft eveneens vloerplaten die dienst doen als "droge chape" en waarop je kan tegelen of parket lijmen en die dus veel minder dikte innemen dan chape. In de gewonnen dikte kan je dan isoleren.

Verder nog het volgend: ik acht het risico reëel dat je, zeker in nattere ruimtes met relatief veel verdamping, sowieso condensatie zal krijgen op de binnenzijde van je muren als je 10cm aan de binnenkant gaat isoleren, niet?

Die condensatie, dat weet ik niet... maar wat stel je dan voor? Minder isoleren dan? Of gewoon met een extra debiet mechanisch ventileren, we gaan ventilatiesysteem C gebruiken...