ecologiesteun afgeschaft

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Actueel

01/06/07 Ecologiesteun afgeschaft

Ecopower stelt vast dat de Vlaamse regering in haar maatregelen voor ecologie-investeringen de sector tegenwerkt, in plaats van te ondersteunen. Twee zaken vallen op in de aanpassing van het besluit. De ondersteuning wordt afgeschaft met terugwerkende kracht en investeringen in hernieuwbare energie via een recht van opstal worden uitgesloten. Op die manier is er geen enkele bedrijfszekerheid en creëert de Vlaamse Overheid een ongunstig klimaat voor investeringen in hernieuwbare energie. Dit is géén goed bestuur.

Ecopower vraagt dat de aanpassing met terugwerkende kracht meteen wordt ingetrokken en dat de uitsluiting van het recht van opstal wordt afgeschaft. Zo nodig zal Ecopower dit besluit aanvechten bij de Raad van State.

Zie ook perstekst (pdf).

Voor de mensen die deelnemen aan het project PV-privé en waarbij Ecopower financiert, zijn de installaties voorlopig geschorst. Dit wil niet zeggen dat ze niet uitgevoerd gaan worden. Ecopower zal, in tegenstelling met de Vlaamse Regering, haar beloftes wel nakomen. We zoeken een oplossing en laten die zo snel mogelijk weten aan de mensen.

Bron: website Ecopower

Reacties

Denk aan dit bericht op 10 juni bij de verkiezingen

Wat is hier van aan? Als dit werkelijkheid is, betekent dit het faillissement van Ecopower en van vele firma’s dewelke investeren via recht van opstal en tevens een behoorlijke vernedering voor particulieren die investeren in 100 % groene elektriciteitsproductie via netgekoppeld PV-systeem.

Kan men zomaar financiële stimulansen afschaffen met terugwerkende kracht?

Betekent dit concreet dat de iets meer dan 1000 aanvaarde dossiers voor PV geen 10 % investeringssteun krijgen uitbetaald?

voor de volledige perstekst:

http://www.ecopower.be/actueel.htm

Klik op : 'zie ook perstekst'

Jan,

voor ecopower, inzoverre ik dit begrijp, betekent dit niet zo het failliet. Wel dat ze 1 miljoen Euro steun mislopen op een totale investering van een 5 miljoen Euro (PV privee, 300 huizen , en dan nog 2 andere projecten (zie perstekst).
Ik vermoed dat een paar andere firma's nog in grotere problemen komen door dit besluit. Als ik me niet vergis zijn er zo een paar die (toegegeven vrij oportunistisch), zelf daken zochten om PV op te plaatsen.
Blijft het gegeven dat de Vlaamse overheid gemaakte afspraken niet meer wenst na te komen, door wetten met terugwerkende kracht aan te passen.

Walter

Er zijn krachten aan het werk die alles doen om alternatieve energie te dwarsbomen en zodat zij kunnen zeggen "zie wel dat we niet zonder kernenergie kunnen?"

Ik emails met een vraag om verantwoording verstuurd naar CD&V
Open VLD, SPA, Vlaamse regering
en ter info naar Groen!, Het Gents Milieufront, Mo

Misschine moeten jullie dat ook doen?!

Dirk

Wanneer zijn ze van plan om de groene stroom certificaten een forse deuk te geven ?
Dit zou pas een streep door de rekening zijn van vele investeerders uit het verleden !

Dirk schreef:
"Ik emails met een vraag om verantwoording verstuurd naar CD&V
Open VLD, SPA, Vlaamse regering
en ter info naar Groen!, Het Gents Milieufront, Mo

Misschine moeten jullie dat ook doen?!
"

Goed idee, kan je het ons misschien iets gemakkelijker maken door een voorbeeld mailtje met adressen hier te plaatsen (of een soort petitie op te starten...) ?

Eric,

De e-mail adressen kan je vinden op de sites(en hieronder).
Ondertuseen heb ik ook nog gemaild naar Greenpeace, De Morgen, Humo (Open venster) en de standaard.
Ben benieuwd naar de reacties.

info@cdenv.be
reageer@openvld.be
info@s-p-a.be
bruno@s-p-a.be
vl.parlm@groen.be

info@demorgen.be
binnenland@standaard.be
openvenster@humo.be
john.vandaele@mo.be

info@be.greenpeace.org
info@gentsmilieufront.be

Dirk

Dirk, Heb er zelf al een aantal mogen ontvangen. hieruit blijkt dat in eerste instantie NV-A en Groen hieromtrent wensen te interpelleren-hadden zij dit ook gedaan zonder onze bekommernis?-, maar publiceer vooral de reacties op uw gemail, dan schept dit duidelijkheid voor allen. Ben wel benieuw hoever ze hiervoor willen gaan in de laatste dagen voor 6/10.

Heb dus 12 emails verstuurd met vraag om uitleg op ter info.
Hier een ontvangen reactie 1/12.
Dirk
-----------------------------------------------

Antwoord 1 op 12 emails
Vraag om uitleg naar info@s-p-a.be
Antwoord SPA op 1/06/07:

Geachte heer, mevrouw,
U stuurde ons vandaag een vraag/opmerking door. Dank u voor uw inbreng. Dat geeft ons nieuwe zuurstof. Zelfs al vertolkt u een andere mening - want dat brengt steeds een waardevolle discussie op gang.
En u vraagt zich nu misschien af - en terecht - wat we met uw vraag/opmerking gaan doen. We gaan het grondig bekijken en bezorgen u een uitgebreid antwoord. U hoort dus zeker nog van ons.
Voor dringende zaken kan u ons telefonisch contacteren op 02/5520200.
Met vriendelijke groeten
Johan Vande Lanotte
Voorzitter
i.o.
Directie Communicatie

Heb dus 12 emails verstuurd met vraag om uitleg op ter info.
Hier een ontvangen reactie 2/12.
Dirk
-----------------------------------------------

Antwoord 2 op 12 emails
Vraag om uitleg via http://www.vlaanderen.be/
Antwoord Vlaamse regering op 4/06/07:

Beste Dirk Van Hoecke,

U hebt bekommernissen over de Vlaamse maatregelegen inzake investeringen in hernieuwbare energie.

Hierbij raden wij u aan om uw bedenkingen eventueel mee te delen aan de kabinetten van de ministers vermeld in het Ecopower-persbericht.

Dit zijn de contactgegevens:

1. Kabinet viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel Martelaarsplein 7 1000 Brussel
Telefoonnummer: 02 552 61 00
Faxnummer: 02 552 61 01
EMail: kabinet.moerman@vlaanderen.be

2. Kabinet Minister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid Martelaarsplein 19 1000 Brussel
Telefoonnummer: 02 552 60 00
Faxnummer: 02 552 60 01
EMail: kabinet.leterme@vlaanderen.be

Graag tot een volgende keer.
Met vriendelijke groeten,
Team 1700

Heb dus 12 emails verstuurd met vraag om uitleg op ter info.
Hier een ontvangen reactie 3/12.
Dirk
-----------------------------------------------

Antwoord 3 op 12 emails
Vraag om uitleg via info@cdenv.be
Antwoord CD&v op 5/06/07:

Geachte heer Van Hoecke,
Ik meld u hierbij ontvangst van uw mail naar aanleiding van het persbericht van de vzw Ecopower.
Ik heb uw bedenkingen hierover met aandacht gelezen. Ik stuur ze door naar het kabinet van minister Peeters voor een correct antwoord.
Met vriendelijke groeten,
Jo Vandeurzen
Algemeen voorzitter CD&V

Ondertussen ook een boze email verstuurd met vraag om uitleg naar
kabinet.moerman@vlaanderen.be
en
kabinet.leterme@vlaanderen.be

Wordt vervolgd. Hopelijk positief.

Dirk

Mocht een "groene" minister zo-een beslissing genomen hebben, alle kranten zouden deze minister verguizen en zijn/haar carriëre zou verleden tijd zijn.

Maak je geen illusies. Zelfs met GROEN in de regering zal er niks aan het monopolie van de grote energiebedijven veranderen.Tenzij ...

En de groenestroomcertificaten?
Ik reken er wel op ( heb zelf 3600 kWp liggen) maar ik maak me geen illusies. We leven ten slotte nog altijd in Beieren aan de Noordzee.

zal ook meteen mijn antwoorden posten:

Beste,

We ontvingen jullie reactie in verband met het feit dat de Vlaamse regering stokken in de wielen steekt van de groene stroomproducenten. Onze verontwaardiging is daaromtrent bijzonder groot en we zijn blij dat er nu ook in de pers gereageerd wordt, o.m. door Ecopower. Dat de met terugwerkende kracht een steun wordt afgeschaft en dat investeringen in hernieuwbare energie via het recht van opstal worden uitgesloten, is totaal onbegrijpelijk. En daarvoor is niet alleen minister Moerman verantwoordelijk, maar alle meerderheidspartijen in de Vlaamse regering. Ze hebben dit immers goedgekeurd op de regering van 16 mei ll.

Op het Bureau van het Vlaams parlement stelde Mieke Vogels deze middag voor om hierover volgende woensdag een actualiteitsdebat te houden om op zijn minst te bekomen dat het parlement hierover een uitspraak zou doen. De meerderheid heeft dit voorstel echter afgewezen met het argument dat ze ons deze week geen bijkomende cadeaus moeten geven...

We zoeken naar andere mogelijkheden, bijv. door hier woensdag een actuele vraag over te stellen. We houden jullie op de hoogte.

Met vriendelijke groeten,

Remi Verbeeck
fractiesecretaris

en nog

Beste,
Ik agendeer dit meteen op onze volgende fractievergadering met het voorstel om hierover te interpelleren.
Vriendelijke groeten,
Mark Demesmaeker
Vlaams volksvertegenwoordiger

en de laatste

Beste,
Ik kan u melden dat minister Moerman deze namiddag tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement ondervraagd wordt door mijn partij en door Groen!. Omdat ikzelf herstel van een heelkundige ingreep, is het mijn goede collega Jan Peumans die de vraag stelt. De tussenkomsten zijn rechtstreeks te volgen via 'Via Politica' op VRT, of via de website www.vlaamsparlement.be.

vanaf nu dus, ben benieuwd

jeroen beeckx schrijft:
>
>
> Actueel
>
> 01/06/07 Ecologiesteun afgeschaft
>
> Ecopower stelt vast dat de Vlaamse regering in haar maatregelen voor ecologie-investeringen de sector tegenwerkt, in plaats van te ondersteunen. Twee zaken vallen op in de aanpassing van het besluit. De ondersteuning wordt afgeschaft met terugwerkende kracht en investeringen in hernieuwbare energie via een recht van opstal worden uitgesloten. Op die manier is er geen enkele bedrijfszekerheid en creëert de Vlaamse Overheid een ongunstig klimaat voor investeringen in hernieuwbare energie. Dit is géén goed bestuur.
>
> Ecopower vraagt dat de aanpassing met terugwerkende kracht meteen wordt ingetrokken en dat de uitsluiting van het recht van opstal wordt afgeschaft. Zo nodig zal Ecopower dit besluit aanvechten bij de Raad van State.
>
> Zie ook perstekst (pdf).
>
> Voor de mensen die deelnemen aan het project PV-privé en waarbij Ecopower financiert, zijn de installaties voorlopig geschorst. Dit wil niet zeggen dat ze niet uitgevoerd gaan worden. Ecopower zal, in tegenstelling met de Vlaamse Regering, haar beloftes wel nakomen. We zoeken een oplossing en laten die zo snel mogelijk weten aan de mensen.
>
>
> Bron: website Ecopower