boiler of doorstromer ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat is het energievriendelijkst ? Een boilervat dat constant op dezelfde temperatuur gehouden dient te worden of een gasketel die warm water levert wanneer je vraagt, een zogenaamde doorstromer ?
Alvast bedankt
Steven

Reacties

een doorstromer is volgens mij het rendabelst, bij een boiler hou je constant 80; 100; 150; 200 liter water afhakelijk van je situatie, op is op,als er dan overwachts iets tussen komt zoals onvoorziene gasten die een extra bad willen en je heb al met drie een bad genomen sta je daaral vlug, met een doorstromer heb je dat probleem niet, daarbij hou je niet onnodig een grote hoeveelheid water warm die je pas heel laat of slechts een beetje van gaat nuttigen.

Bij een doorstromer moet de ketel wel iedere keer aanslaan bij warm water verbruik, bij een boiler heb je dat probleem niet. Ik heb zelf een Daalderop Combifort met 80 liter boiler met ingebouwde doorstromer, werkt zeer goed, warm water krijg je gewoon niet op. Via mijn modulerende thermostaat kan ik de nachtverlaging van de boiler bepalen. En als je tijdens de nachtverlaging toch een hele hoeveelheid warm water verbruikt, gaat de boiler automatisch geladen worden als het water onder een bepaalde temperatuur komt.

een doorstromer is het minst milieuvriendelijk. Een ketel verbruikt veel brandstof iedere keer hij aanslaat.
Een Nederlandse studie heeft uitgewezen dat bij een doorstroom de ketel gemiddeld 23 keer per dag aanslaat dit vergeleken met de energie die nodig is om een bepaalde hoeveelheid water op constante temp te houden kwam de doorstroom er veel slechter uit.

bovendien is een boiler qua comfort ook beter, je hebt meteen water op temp, bij een doorstroom heb je altijd eerst koud water dat langzaam warmer wordt.

Dus samenvattend:
-) een doorstromer is het milieuvriendelijst indien er grotere volumes water worden afgenomen. Enkel verbruik op het ogenblik zelf, geen energie voor het warmhouden;
-) een (kleine) boiler kan het nadeel opvangen van het kortstondige warmwaterverbruik.

Dus een ketel met (kleine) boiler is dus het ideaalst. En een tekort aan warm water zal er niet zijn. Immers die ketels met ingebouwde boiler werken meestal als doorstromer éénmaal de boiler niet meer op temperatuur is.
Daaldrop heeft een type met boiler van 30 l. denk ik.

Een klein nadeel voor de doorstromer, op het ogenblik dat er warm waterverbruik is is er geen warmte beschikbaar voor verwarming. Bij een externe boiler kan de warmtevraag even uitgesteld worden.

Zie ook:

http://www.hubo.be/nl/debat/show.cfm?thread_id=6208
http://www.greenpeace.org/belgium/nl/energiegids/bouwen-en-verbouwen/warm-water/boiler-doorstromer

Maar zelf ben ik er ook nog niet uit wat het beste is. Momenteel hebben we een grote (badkamer) en kleine (keuken) boiler op elektriciteit.

Tom,
23 keer aanslaan op 24 uur??? dat moet dan wel een zeer slecht geisoleerde woning zijn. zonder vloerverwarming. en niet modulerend. ik kan me niet voorstellen dat een VV 23x aanspringt. altijd oppassen met studies wat de randvoorwaarden zijn. ik heb hier eens een bericht van iemand gelezen en die zijn doorstroomketel sprong 4-5 keer aan per 24uur. dus dan is het verhaal al heel anders.
ik had begrepen dat een doorstromer het minst energie verbruikt, boiler kies je voor je comfort. met een boiler zal je iets sneller ww hebben aan je tappunt, maar het warme water moet toch eerst de weg afleggen van de ketel/boiler naar je kraan, dus veel zal dat niet schillen.

mvg,
thomas

Hallo Steven,

Een ander nadeel van een doorstromer kan zijn:

1. minimum tapdebiet benodigd voor aanspringen
2. maximum tapdebiet afhankelijk van vermogen brander

Dit betekend bij een goed geisoleerd huis dat als je met een ketel van 10-15 kw makkelijk zou toekomen dat ivm de ingebouwde doorstromer en sww comfort een 24-35 kw ketel wordt geinstalleerd.

Beter is dan een kleinere ketel te pakken met een indirect gestookte boiler(met afgestemd volume) welke goed geisoleerd is.

Op deze manier kan je ook met hotfill gaan werken op vaatwasser en wasmachine.

Een ander nadeel van de doorstromer is de gevoeligheid voor kalkaanslag(kan dus in uw gebied een probleem zijn met veel storingen tot gevolg)

Een groot voordeel is de aanschaf prijs en de brandstofkosten.

Ik weet niet wat u reden is geweest op voor de elektrische kleine boiler te kiezen ?(afstand ?), maar probeer deze zo snel mogelijk weg te doen. Dit zijn echte energievreters !

Haalo Steven,

Dit laatste verhaal slaat op mTTS, niet op uw vraag.
~

Ik weet niet wat u reden is geweest op voor de elektrische kleine boiler te kiezen ?(afstand ?), maar probeer deze zo snel mogelijk weg te doen. Dit zijn echte energievreters !

Volgens mij is de belangrijkse overweging (zonder me voor of tegen uit te spreken) dat je inderdaad voor een doorstromer een bepaald geïnstalleerd vermogen nodig hebt (verwarmen van water, groot debiet voor bad/douche etc. heeft vermogen van 25-30 kW nodig)(gemiddelde cv/gemiddeld huis, etc. etc. etc.)
Bij een goed geisoleerde woning, is soms maar een max. 10kW verwarming nodig - of modulerend van 2-10kW).

Voorts misschien ook toekomstig gericht denken: thermische zonnepanelen en/of pelletkachel met CV (warmwater), ... .

Doorstromer altijd met waterverzachter als hardheid lokaal een probleem is.
Vroeger stond er bij ons een primitieve gasboiler van 140 l. Sinds kort hebben wij een vaillant 296. het verbruik voor warmwater ligt zo een 40% lager. Onze boiler springt pas af bij minder dan 1,5 l/min. Voorts nog geen nadelen ondervonden van zogezegde nadelen van een doorstromer. Debiet is 16 l/min, met een spaardouchekop heb je dus nog ruim over.

Hallo Rene

Bij de aanschaf van het huis was de grote elektrische boiler reeds aanwezig. In de keuken waren er niet direct voorzieningen voor warm water, waardoor een kleine elektrische boiler de snelste en makkelijkste oplossing was. Deze oplossing is echter ook de meest energievretende oplossing.

Momenteel zijn we sterk aan het twijfelen of we ons huis van 1931 zouden verbouwen of uitkijken voor een andere woning. Als we zouden verbouwen gaan die elektrische boilers er wel zeker uitvliegen en vervangen worden door een véél zuiniger oplossing.

Rene, het valt inderdaad niet mee . Stel dat we zouden verbouwen is het natuurlijk de bedoeling om alles in één keer te vernieuwen (elektrische boilers, enkel glas, dakisolatie,...), maar dat gaat inderdaad met een kostenplaatje gepaard.

Verder heb ik nog twee vragen:

1. Stel dat je een doorstromer combineert met zonnepanelen, dan is dit waarschijnlijk in de volgorde zon -> zonnepanelen -> boiler -> doorstromer. Dit lijkt me geen probleem als er voldoende zon is, maar wat in het geval dat de zon enkele dagen niet schijnt... Dan zit er water in die boiler die niet boven 60°C uitkomt, daar het pas achteraf in de doorstromer verwarmd wordt. Kan zich in deze boiler dan geen legionella ontwikkelen?

2. Stel dat je een doorstromer naast sanitair warm water ook gebruikt voor de vloerverwarming, dan betekent dit wellicht dat je moet uitkijken voor een doorstromer met voldoende groot vermogen, daar deze de winter moet aankunnen. In de zomer wordt deze dan echter onderbenut. Is het dan beter om twee doorstromers te installeren (één voor vv en één voor sww) of maakt het bitter weinig verschil of er bij een doorstromer nu meer of minder vraag naar warm water is?

Je zegt dat een doorstromer niet echt ontwikkeld is voor het maken van cv water, maar als ik je goed begrijp is een doorstromer ook niet echt ontwikkeld om in samenwerking met een zonneboiler te voorzien in sww, omdat je op de een of andere manier de zonneboiler moet bijverwarmen om legionella te vermijden. Hierdoor kan je evenwel direct kiezen voor een boiler die bijverwarmd wordt door een verwarmingsketel ipv water dat achteraf (bij verbruik) wordt bijverwarmd door een dooorstromer.

Goed, stel dan dat gekozen wordt voor een zonneboiler. Deze kies je dan waarschijnlijk best zo groot mogelijk om koude periodes tijdens de zomer te kunnen overbruggen. Als ik er dit forum op nalees is een inhoud van 1000 liter geen uitzondering. Dan vraag ik me echter af hoe dat dan zit in de winter, want dan lijkt het op temperatuur brengen van 1000 l me een grote verspilling (nu hebben we een elektrische boiler die slechts honderd liter bevat en dit voor 1 douche en 1 bad; twee personen).

mTTs, even heel kort:

Je gaat nooit de volledige 1000L opwarmen, alleen de bovenste stratiferische laag. De rest is voor de zonneboiler. En die bovenste laag wordt gebruikt om het sanitair ook op te warmen. Legionella is daarbij ook niet van toepassing. Kan de zon niet voldoende geven, dan springt de CV ketel bij.

Greetz
Lambert.

Oplossing tegen legionella in een grote boiler (bv. 1000 liter) die eerst door
de zon wordt opgewarmd = buffervat met friswaterstation.
Hierbij ga je warmte stockeren in het "dode" water in je buffervat ; het
sanitaire ww wordt opgewarmd in doorstroom door een warmtewisselaar
helemaal van boven (het stuk dat het snelst opgewarmd wordt door de zon)
en staat dus nooit uren/dagen stil met risico op kalk, legionella & co.
Als het echt nodig is wordt het buffervat bijverwarmd door een bijkomende
bron : mazoutbrander/gasketel/pelletketel/pelletkachel/... (in de winter
uiteraard, maar ook in Belgische zomers soms nodig, remember 08/2006...)
Dit is een vrij performant systeem op voorwaarde dat je zonnepanelen groot
genoeg gedimensioneerd worden (bij voorkeur vacuumbuizen) en dat je
systeem overal op lage temperatuur werkt (max ca. 45 graden).

Rene en Roover, alvast bedankt voor de feedback. Alleen is het principe van het friswaterstation me niet helemaal duidelijk. Ik heb al informatie opgezocht, maar vond dit enkel in het Duits (bv. http://www.wagner-solar.com/wagnerDE/SW/04/P10.php) en 'Fresh Water Station' blijkt niet echt een goede Engelse vertaling te zijn.

Als ik het echter goed begrijp komt het sww nooit rechtstreeks in contact met het water dat werd opgewarmd in de boiler, maar dus via een warmte wisselaar. Alleen lijkt het me eigenaardig dat als er sww door deze warmtewisselaar stroomt het voldoende opgewarmd kan geraken, want uiteindelijk is er toch maar heel kortstondig contact?

Wagner werkt met een extra pomp die het water door de aparte doorstromer stuurt. Tisun daarentegen heeft een anti-leigionella buis die fungeert als warmtewisselaar en door loopt de volledige hoogte van het buffer. Aangezien de warmste laat boven zit, wordt daar verwarmd. De druk van het water zorgt voor de doorloop.

Mooie systeempjes allemaal, maar zeker niet goedkoop.

Lambert.

Waarom is een kleine electrische boiler zo energieverslindend. Ik heb zo eentje in mijn keuken, 10 liter. Ik laat die 's nachts één uurtje opwarmen (via timer) en heb die een "jasje" van glaswol gegeven. 'S avonds is het water nog goed heet als ik de afwas doe.
Ok, als die 10 liter op is dan zit ik zonder, maar dat is nog niet veel voorgevallen de laatste 2 jaar.

Of ben ik nu verkeerd aan het denken?

Hallo Ieneke,

Sluit maar een eens Kwh meter aan op uw boilertje. Ik schat dat deze uitkomt tussen de 350 en 500 kwh per jaar.

Hallo rene en Ieneke, onze boiler van 10 liter verbruikt op jaarbasis 190,75 kWh. De grote boiler verbruikt 2389,70 kWh. Beide zijn boilers van 2000 W.

Bij onze huidige formule en elektriciteitsleverancier kost ons dit 0,20 EUR/kWh (gerekend met alle kosten - zoals abonnement, heffingen,... - erin), waardoor onze boilers ons respectievelijk 38,15 EUR en 477,94 EUR kosten aan verbruik. Waarbij ons = 2 volwassen personen (voorlopig).

Ik heb echter al een aanvraag ingediend bij Ecopower en zit nu nog in mijn wachttijd. Van zodra ik effectief kan veranderen wordt het tarief 0,16 EUR/kWh.

Als ik beide boilers buitengooi zal dit een elektriciteitsbesparing van 60% betekenen t.o.v. het huidige totale verbruik (waarbij het verbruik in gas dan wel zal toenemen). Mij lijkt het (heel) gek dat vaak warmte gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken, om dan vervolgens met die elektriciteit terug warmte te gaan opwekken... sowieso heb je daar verlies op. Dus als de verbouwingen dit toelaten ga ik zonder enige pijn in het hart die boilers laten 'afvloeien'.

Klein vraagje aan rené :

Blijft een klein en goed geïsoleerd electrisch boilertje volgens jou niet te
verantwoorden op de enige plek waar je m.i. soms echt héét water nodig hebt
- de keuken dus ?
Ik zou namelijk graag mijn buffervat niet hoeven bijverwarmen zolang de
temperatuur niet onder de ca. 45 graden zakt (en dat is voor sanitair gebruik
- handen wassen en douchen - al meer dan warm genoeg, maar om te kuisen
of af te wassen soms een beetje nipt...).
Ideaal zou zijn om een kleine elektrische doorstromer te gebruiken in de
keuken, enkel op momenten dat je echt heet water gebruikt, maar dat bestaat
blijkbaar niet onder de 18 kW wat een beetje zwaar is voor een standaard
elektrische installatie in een woning...

hallo,

Maar hoe kan ik dan energievriendelijker warm water krijgen in mijn keuken? Ik heb geen aardgasaansluiting (ligt niet in de straat bij ons)! En mijn CV-ketel staat zeker 10 meter verder in de garage! Is in mijn geval dat electrische boilertje van 10 liter niet de beste oplossing. Of bestaan er andere mogelijkheden, dan had ik dat heel graag geweten!!!
Bedankt bij voorbaat!

electrisch je water verwarmen: snelst en milieuvriendelijkts.
boiler van 10liter is veel te veel. Ik warm water op in de waterkoker van 2liter,...is meer dan genoeg om de afwas mee te doen en om snel warm water mee te hebben om aardappelen en dergelijke te koken...

@ ieneke

Zoals bij m'n ouders bv

een fles propaan en een doorstromer van vaillant voor warmwater voor keuken en douche.

mvg

benny

bedankt voor de snelle antwoorden,

Tom, dat lijkt inderdaad haalbaar ...

Benny: ook bedankt maar dat sleuren met die flessen zie ik niet zo goed zitten. Mijn keuken bevindt zich achteraan het huis, dus moet ik door de inkom, living, berging, eer ik in de keuken ben .... niet zo handig hé.

Nu proberen mijn man te overtuigen dat kleine boilertje uit te schakelen.

Heeft iemand eigenlijk een idee of die electrische boilertjes niet in een kleiner formaat bestaan? 5 liter ofzo? Aan 2000 watt, hoelang duurt dat om 5 liter op te warmen, heeft iemand daar een formule voor?

die boilers moeten bestaan in 5l formaat. In mijn oud kot hing een boiler van 4L...

Beste Roover/Ieneke,

Het leven is niet zwart/wit. Uiteraard kan je soms er niet onderuit zo'n boilertje te plaatsen. En inderdaad 10 ltr is dan eigenlijk al te veel dus als er van 5 ltr bestaan is dit al beter. Ook een klokje gebruiken om het boilertje dan op te warmen wanneer je het water nodig hebt. Bijv een half uur per dag.

Als je afstand naar de grote boiler 10 mtr is of meer ga je ook een heleboel water wegspoelen als je warm water nodig hebt. Een alternatief kan een ringleiding zijn, maar daar heb je dan weer een pomp voor nodig. Een dunnere leiding trekken kan ook een oplossing zijn.

Boodschap is eigenlijk, probeer elektrisch water verwarmen te bannen. Het is de duurste manier om water te verwarmen.

Misschien kan je je boiler/ketel op termijn verplaatsen naar een plek meer centraal gelegen in de woning, bijv bij een nieuwe aanaschaf van je ketel. Je zal zowel op warm water als op cv een paar % gasverbruik kunnen winnen.

45 graden is misschien wel voldoende om je handen te wassen, maar is een ideale temp om legionella te kweken. Om dit te voorkomen moet de temperatuur toch regelmatig naar 60 graden.

Als alternatief voor mazouth:

propaangasinstallatie indien dit mogelijk is ivm de plaatsing van de tank.

volgens een inspecteur die het motel van mijn schoonzoon kwam keuren,ontwikkeld legionella zich in een stilstaande buis of zo
maar niet in een buis die rechtstreeks is aangekoppeld naar douche of wastafel
alleen als er een stukbuis of zo op die leiding is aangesloten waar het water niet in weg kan
want de buis na de thermostatisekraan bevind zich altijd water dat ideaal is voor legionella

rene, ieneke vertrok van de stelling een boiler van 10l die via een timer 1 uur op(bij)warmde.
ieneke, de berekening:
(60 * hoeveelheid water in liter * (eindtemp-begintemp))/(864 * KW)
geeft u in minuten de warmtijd.
vb 2KW boiler 10 liter watertemp van 15°C tot 65°C brengen:

(60 * 10 * (65-15))/(864 * 2) = +/- 17 min

er staan teveel haakjes als strikt nodig maar het is voor de leesbaarheid (onderscheid teller en noemer).

Er bestaan boilers < 10 l maar dan denk ik dat het drukloze boilers zijn die boven de gootsteen dienen te hangen en manueel gevuld worden met water en manueel gestart. Hiermee kan je wel kokend water produceren (een oudere versie van de recentere waterkoker).

Ipv een klokje ben ik op internet ook een drukknopsysteem tegen gekomen. Je drukt op de knop indien je water nodig hebt, de boiler warmt bij en geeft een biepsignaal als het water warm is, daarna is het systeem terug stroomloos.

Alternatief voor een 10 l boiler is een hot-fill 10 l (geen kleinere versies) Deze sluit je niet aan op de koud maar warmwaterkraan, je krijgt dus voorverwarmd water in het boilertje en deze hot-fill (500W) warmt elektrisch bij.
Het hangt af van de hoeveelheid warm-water verbruik per beurt of dit rendabelder is, zowel langs de kant van de ketel als langs de kant van de boiler.

marc
ik versta het niet heeft u een gewone boilet of hotfil het gebruikt toch evenveel energie omdat op te warmen
10 litet heeft toch een aantal klwat nodig die hotfil toch ook

een gewone boiler is er een die zelfstandig water warmt.

een hot-fill is er een die warm water bijwarmt (zoals een naverwarming bij zonnepanelen). De andere verwarming kan dus zijn zonnepanelen, cv op gas/mazout, doorstromer, etc...
Deze boiler kan ook zelfstandig het water volledig zelf opwarmen maar door zijn kleiner vermogen zal dat veel alnger duren. Met dit soort toestel beschik je meteen over water op de juiste temp en heb je geen last van bvb het eerste koude dat uit een doorstromer komt.

je hebt inderdaad gelijk als je zegt dat een bepaalde hoeveelheid water opwarmen evenveel energie kost (eenheid KWh), echter de prijs per KWh is afhankelijk van de soort (elektriciteit, gas, mazout, pellets, hout, ...), het rendement en de verliezen (boiler, doorstromer, ...)

Bulex heeft een boiler evan 5 liter, goed geisoleerd en met een weerstand van slechts 1200 W verbruik
Kost wel de helft meer dan een ander merk (197 €)

Heeft er iemand ervaring met de electrische doorstromers van Bulex of Stiebel Eltron. De 9 - 13,8 l/min met een temperatuur tot 60 graden lijkt me ideaal voor een douche met spaarkop. Ben er zelf voor gewonnen en wil er een installeren voor de badkamer.
Als die echt zo goed zijn, kan dit wel een oplossing zijn voor andere mensen op dit forum.

En heb je al ervaring met het systeem ? Verbruik en comfort.

Ik zoek ook een oplossing voor in de badkamer, appartementen met elk een eigen gasmeter.
Ik wil de scheiding wel houden zodat elk zijn verbruik betaalt.

Iemand een advies/ervaring ?

Pol