Pelletkachel of warmtepomp of toch op gas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik twijfel nog steeds om te werken met een pelletkachel of met een warmtepomp. We gaan een LEW K30 woning bouwen in HSB, maar we twijfelen nog steeds tss een pelletkachel of een warmtepomp.
De gas loopt voorbij ons deur, maar mijn vrouwtje heeft niet graag gas. Want de aansluiting op gas zou wel het goedkoopste zijn.

Wat zouden jullie installeren?

Zelf vind ik een kachel in de living met pellets wel leuk, want je hebt altijd een 'vlammetje' in de living. Maar je moet wel altijd pellets kopen. En, als je niet met een automatische ketel wilt werken, dan moet je ze manueel bijvullen... Bestaat er trouwen een boiler die zowel op de pelletkachel als op de elektriciteit kan werken?
Bij een warmtepomp ben je dan weer meer afhankelijk van de prijzen van de elektriciteit.

Wat is eigenlijk de goedkoopste installatie en na hoeveel jaren heb je de investering min of meer terugverdiend?

Zonnepanelen, zouden we pas na enkele jaren willen voorzien...

Een degelijk isolatie en beglazing gaan we direct voorzien en dan ofwel een pelletkachel ofwel een warmtepomp...

Groetjes,
Tom.

Reacties

U kunt nuttige inormatie krijgen bij ODE Vlaanderen
en het VEA,e.a.

Centrale verwarming op pellets heeft een terugwintijd van
8 tot 10 jaar.

U kunt ook een kachel of inbouwhaard laten draaien op
houtblokken.

enz.

of warmtepomp op gas... daarmee haal je een hoog rendement:
- voor vloerverwarming van 30° aanvoer: 136% rendement bij -7° buiten en 161% rendement bij 20° buiten
- om water van 60° op te warmen: 112% rendement bij -7° buiten en 149% rendement bij 25° buiten (dat was de verliespost bij een elektrische warmtepomp: naar 60° verwarmen was heel duur omdat elektriciteit 3 keer zo veel kost dan gas, maar hier haal je dus uit je goedkope gas nog eens een zeer hoog rendement).

maar ik ben nog altijd aan het wachten op de prijs van het toestel want ik vrees dat het niet goedkoop is, heb een prijslijst opgevraagd.

groeten,
christophe

Tom,

als je vraagt wat het goedkoopste is, kan je best gewoon offertes vragen.
Maak voor jezelf het lijstje van de mogelijke opties en combinaties (gasketel, warmtepomp, pelletketel, pelletkachel, vloerverwarming, radiators, wandverwarming, automatische aanvoer pellets etc...) en vraag offertes aan. Dan kan je al heel wat beter oordelen over goedkoop.

Uitspraken als een pelletkachel is op zoveel jaar terugverdienen zijn een beetje gratuit als je dat niet in een bepaalde context plaats (bv voor een woning met jaarlijks 12.000 kWh verwarmingsbehoefte is een pelletkachel zo snel terug verdienbaar al veel correcter).

Walter

Allen bedankt voor de reacties!!

Ik wist niet dat een wamtepomp op gas bestond... Ik dacht altijd dat een warmtepomp op elektriciteit werkt.

We zullen er nog uitgebreid eens over nadenken en Christophe over de verwarming kunnen we het binnenkort nog eens over hebben...

Groetjes,
Tom.

Beste Tom,

Indien je een lage energiewoning wil dan moet je verwarmen op lage temperaturen.
Vloer en wandverwarming zijn hiervoor ideaal.
Je werkt op zodanig lage temperatuurregimes dat warmtepompen (op Elek of Gas) en condenserende gasketels de ideale oplossing zijn, liefst in combinatie met zonnepanelen.
Houtpellets zijn uit den boze, behalve als je deze zelf aanmaakt. Bovendien zijn deze kachels energetisch te slecht. De temperatuur van de rookgassen zijn niet laag genoeg. Deze zijn CO2 neutraal maar produceren ook zwavel, stikstof en andere stoffen in de rook. Indien ze een kachel kunnen maken die condenseert dan is dit een alternatief maar ze zitten nog met het probleem dat de warmtwisselaar verstopt met roet.

Een pellet kachel is geschikt voor oude woningen met verwarmingssystemen met hoge temperatuursregimes en een gemetste schouw die door de woning loopt en zo als thermische massa de woning verwarmt.
Bij LEWoningen zijn warmtepompen en condensatieketels beter geschikt door de lage temperaturen. Het enige probleem is nog het sanitair warm water maar hiervoor kan je een warmtepompboiler gebruiken.

Groeten,

Martijn

warmtepomp op gas?

Vanaf welke vermogens bestaan zulke warmtepompen. Ik kan mij voorstellen dat ze een te groot vermogen hebben voor een LEW.
Zoniet ben ik ook zeer geïnteresseerd.

Hoe kan ik te weten komen of de warmteverliesberekening goed is uitgevoerd? maw dat men niet zomaar een te groot vermogen aanbeveeld om het zeker nooit koud te hebben?

beste tom vets,

voorlopig ken ik enkel http://www.robur.com als warmtepomp op gas, maar inderdaad met zeer hoge vermogens. ben dit nog volop aan het onderzoeken, binnenkort ga ik toch eens een afspraken maken met een vertegenwoordiger.

of een warmteverliesberekening correct is kan je alleen maar weten door deze na te kijken (of een te laten maken door een onafhankelijk buro dat vraagt én LUISTERT naar al je isolatie én ventilatie voorzieningen en zo de JUISTE berekeningen kan maken, zo ken ik er maar weinig maar er zijn er)

groeten,
christophe

PS: martijn, er BESTAAN goed werkende CONDENSERENDE pelletketels!

Beste Christophe

Heb je nog meer gehoord over een warmtepomp op gas? Of toch niet geschikt voor LEW's. 't is maar dat ik zeer binnekort een keuze zal moeten maken.

groeten

Tom

Ik vrees dat een warmtepomp op gas nu nog niet toepasbaar is in woningen,
net zoals warmtekrachtkoppeling. Waarschijnlijk zijn dit wel interessante
technologieën voor de toekomst.

Zie de discussie over ‘gaswarmtepomp’ op dit forum:
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1176487191

Ik raad jullie aan om naast de -niet geringe- aankoopprijs ook het grote energieverbruik van je warmtepomp in rekening te brengen. Zelfde verhaal maar in mindere mate voor de pompen die op je vloerverwarming zitten... Als we naar primaire energie omrekenen, is verwarming op elektriciteit hoe dan ook onverantwoord. Laat niemand je trouwens wijsmaken dat een toestel meer dan 100% rendement kan hebben...da's een verkoopstruc, geen wetenschap.

Een pelletkachel heeft een vermogen van 8kW; dit wil zeggen dat ze enkel kunnen worden toegepast in goed geïsoleerde, luchtdichte woningen. Haal dus gerust dat vlammetje in huis Een open verbrandingssysteem met houtblokken/... is uit den boze wegens de CO-problematiek. Zeker in combinatie met balansventilatie is dit een dodelijk recept.

Een (goedkoper) alternatief, maar zonder gezellige vlam is een modulerende (bij LEW 10kW-1kW)condenserende gasketel met buitenvoeler, gekoppeld aan overgedimensioneerde radiatoren.

Investeer ook in balansventilatie met tegenstroom warmtewisselaar en grondbuis. Anders verlies je veel van je spaarzaam opgewekte warmte via ventilatie.

Stroomop bvba kan jullie een eind op weg helpen met het pelletverhaal en de balansventilatie.

Geniet van jullie bouwavontuur!

jeroen.

Jeroen,

over welk groot energieverbruik van de warmtepomp praat je? Deze winter is de warmtepomp hier toegekomen met iets minder dan 2.000 kWh.

Walter

Eeuuhh Walter,

Over welke winter praat je ?

Het grote energieverbruik waaraan ik refereer,heeft alles te maken met het feit dat voor elke kWh elektriciteit je afneemt van het stopcontact er 3 geproduceerd werden in de energiecentrale. Teruggerekend naar primaire energie geeft dat een factor 3; in jouw geval heb je dus 6.000kWh verbruikt... Dit is de reden waarom airco's ongelofelijke ondingen zijn. Warmtepompen zijn in hetzelfde bedje ziek.

Ook bij de Epb-berekeningen bijvoorbeeld wordt terguggerekend naar primaire energie en dan zie je al gauw dat elektrische verwarming zwaar wordt afgestraft. Deelektriciteitsprijzen zijn tot op vandaag eigenlijk buitenmaats laag in verhouding tot andere energiedragers, maar we mogen verwachten dat dit de komende meer en meer zal worden rechtgezet...

jeroen.

Jeroen
Je gaat ervan uit dat het rendement van een elektriciteitscentrale 30% (even de stegs buiten beschouwing gelaten vermoed ik, maar is niet belangrijk in mijn redenering).
1*4,4*0,3=1,32 oftewel 132%.
Mag ik u dan vriendelijk verzoeken om alle mensen met een gasketel met een lager rendement af te schieten als te grote gebruikers. TIA

mijn warmtepomp heeft een COP van 4,4 dus voor elke KW elektriciteit die ik verbruik krijg ik 4,4 KW aan warmte terwijl de elektrciteitscentrale er slechts 3,3 primaire energie moet verbruiken.

Marc, 100% akkoord, maar je bent wel heel gematigd.Rendement Steg 57% , min verlies in distributie heel ruim en gemakshalve geschat op 7% =50 %, x 4,4 (absoluut realistisch voor goed geconcipieerde en goed uitgevoerde grondwarmmtepomp in goed geisoleerde woning) = 220% rendement.Zelfs de bruinkoolcentrales die nu gebouwd worden in Duitsland halen 45%.Eigenlijk zouden wij fossiele brandstoffen en zelfs pellets alleen maar mogen verbranden om er stroom mee te maken ,het liefst in kracht-warme -koppeling.Blijven over om zelf te verbranden: houtblokken, maar dan in treffelijke kachel in putje winter om de globale piekbelasting te verminderen (en omdat het dan aangenaam is ook natuurlijk).Daarom ben ik voor warmtepompen en toch tegen kernenergie.

Jeroen,

in de EPB worden warmtepompen enorm bevoordeelt; ze leven haast een halvering van je E-waarde op.
En 6.000 kWh primaire energie de voorbije winter(tje) is toch niet zo veel (de electriciteit was hier 100% groene stroom)?

Walter

Tom
Heb ja al beslist? Voor onze LEW hebben we ook getwijfeld tussen een warmtepomp, zonnecombiboiler en gas met vloerverwarming. Uiteindelijk gaat het de gas en vloerverwarming worden, dit was de goedkoopste oplossing. Samen met een goed modulerende ketel zeker geen slechte keuze. De verhalen die ik las over warmtepompen en de prijzen deden mij twijfel. Ik wou geen situatie van “we zullen wel zien hé ” . De meer prijs voor een zonnecombiboiler tegen over een gewone weegt niet op tegen over de besparingen volgens mij. Groeten

Hallo Tom,

Heb je metje vloerwerming op gas gekozen voor een specifiek merk?
Zo ja waar moet ik mee oppassen, want het is aanbod is zooooooo groot.

Thanks

Interessante conversatie hier.

Mijn vader is ook geinteresseerd in duurzame systemen.

IS het mogelijk om bij pellets te verwarmen met radiatoren of vloerverwarming.

Onze voorkeur gaat eigenlijk uit naar een warmtepompsysteem

Interessante site www.ecoheating.be

doch pellets zijn nog niet uitgesloten,

Het nadeel is ook dat je dat dan altijd moet aanvullen en gaan kopen e.d.

Groeten

Thomas

Tom schrijft:
> Beste,
>
> Ik twijfel nog steeds om te werken met een pelletkachel of met een warmtepomp. We gaan een LEW K30 woning bouwen in HSB, maar we twijfelen nog steeds tss een pelletkachel of een warmtepomp.
> De gas loopt voorbij ons deur, maar mijn vrouwtje heeft niet graag gas. Want de aansluiting op gas zou wel het goedkoopste zijn.
>
> Wat zouden jullie installeren?
>
> Zelf vind ik een kachel in de living met pellets wel leuk, want je hebt altijd een 'vlammetje' in de living. Maar je moet wel altijd pellets kopen. En, als je niet met een automatische ketel wilt werken, dan moet je ze manueel bijvullen... Bestaat er trouwen een boiler die zowel op de pelletkachel als op de elektriciteit kan werken?
> Bij een warmtepomp ben je dan weer meer afhankelijk van de prijzen van de elektriciteit.
>
> Wat is eigenlijk de goedkoopste installatie en na hoeveel jaren heb je de investering min of meer terugverdiend?
>
> Zonnepanelen, zouden we pas na enkele jaren willen voorzien...
>
> Een degelijk isolatie en beglazing gaan we direct voorzien en dan ofwel een pelletkachel ofwel een warmtepomp...
>
> Groetjes,
> Tom.

Laat ons toch alleszins niet vergeten dat er belangrijke voordelen (subsidies ,fiscale voordelen) zijn , en dat dat uw keuze minstens zal helpen maken . In het geval van de warmtepomp zijn die er in de meeste omstandigheden , terwijl voor de pelletachel (voorlopig ?) niet .
Als we stellen dat de electriciteitsprijs zeker zal stijgen (30a40% fossiele brandstof als bron) , dan is het wel degelijk gevaarlijk om gas e mazoutbranders als te oninteressant te bestempelen . Wie zegt dat die 30 a 40 % niet zal ingevuld worden binnen afzienbare tijd door bv. meer goedkope nucleaire energie( van de nieuwe generatie) of door andere milieuvriendelijkere bronen ! Volgens mij kan de prijs van electriciteit nooit zo sterk evolueren als de mazout en gasprijs . Anders steekt niemand nog zijn licht aan thuis .
En zal de pelletprijs niet meestijgen in prijs . Als de vraag stijgt ...
Ik meen dat wanneer je het systeem van de warmteafgifte in uw woning goed afweegt en voldoende plaats voorziet voor de ketel/pomp , je steeds weg kunt in de toekomst wanneer zich verandering opdringt . By the way , ik ben ook aan het bouwen en zit in dezelfde probleemfase als de meesten hier!
greetz

Tom schrijft:
> Beste,
>
> Ik twijfel nog steeds om te werken met een pelletkachel of met een warmtepomp. We gaan een LEW K30 woning bouwen in HSB, maar we twijfelen nog steeds tss een pelletkachel of een warmtepomp.
> De gas loopt voorbij ons deur, maar mijn vrouwtje heeft niet graag gas. Want de aansluiting op gas zou wel het goedkoopste zijn.
>
> Wat zouden jullie installeren?
>
> Zelf vind ik een kachel in de living met pellets wel leuk, want je hebt altijd een 'vlammetje' in de living. Maar je moet wel altijd pellets kopen. En, als je niet met een automatische ketel wilt werken, dan moet je ze manueel bijvullen... Bestaat er trouwen een boiler die zowel op de pelletkachel als op de elektriciteit kan werken?
> Bij een warmtepomp ben je dan weer meer afhankelijk van de prijzen van de elektriciteit.
>
> Wat is eigenlijk de goedkoopste installatie en na hoeveel jaren heb je de investering min of meer terugverdiend?
>
> Zonnepanelen, zouden we pas na enkele jaren willen voorzien...
>
> Een degelijk isolatie en beglazing gaan we direct voorzien en dan ofwel een pelletkachel ofwel een warmtepomp...
>
> Groetjes,
> Tom.

Hallo,

Ik heb een LEWoning met een warmtepomp.
Nu heeft zo'n warmtepomp ook een groot nadeel en dit dat het zo traag werkt. Daarom denk ik nu aan een extra verwarmings element om het huis sneller op te warmen.
Kan mij iemand raad geven wat ik zou kunnen gebruiken?

Groeten Erik

Erik,

wanneer moet je je huis snel opwarmen? Kan je een voorbeeld geven van een temperatuursverschil dat je moet overbruggen.

Walter

Walter,
als je kijkt naar pellet of houtkachels die aan te sluiten zijn op de cv let dan wel dat er een voldoende groot buffervat tussen de cv en de kachel staat.zodat je de voorraad energie uit het hout kunt opslaan .
voor een lew woning heeft sbs heizung goede kachels
3 kw en sfeer in de ruimte waar hij staat en 8 kw aan de cv.
vr.gr.
Han

Ben je dan zeker dat je in een LEW woont? Hier moet ik de verwarming dagen afzetten voordat het binnen 17°C is en buiten vriest. Natuurlijk speelt de massa in je woning een rol, maar een paar dagen minder goed weer (15°C buiten) overbrugt een beetje LEW toch zonder verwarming en zonder comfortproblemen.

Walter

Hoi,

Het zal waarschijnlijk een pelletkachel worden. De welke weten we nog niet... Een Bicofire heeft het voordeel dat je nog met hout kan werken, maar hij is niet mooi en vrouwtje heeft liever een automatische pelletkachel.

Dus, een pelletkachel gecombineerd met zonnepanelen zal het waarschijnlijk worden.

Tom.

Erik,

K-waardes schommelen ergens tss K15(passiefhuis) over K25-35(LEW) en K45(wettelijk minimum) en verder. Met de 0.2 weet ik niet zo goed welke waarde je bedoelt.
Ik snap ook niet zo goed waarom je warmtepomp een half uur nodig heeft om te starten.
Los daarvan is het idd zo dat als je 17°C naar 20°C moet opwarmen dat dat wel een tijdje (ergens tss 1 en 3 uren) zal duren. Maar dat ligt in de eerste plaats aan de vloerverwarming, minder aan de warmtepomp.

Walter

geachte Tom ,
ik meen te weten dat er nu nieuwe serie idro kachels op de markt komen welke je hout stookt en automatisch over gaan op pellets en perfekt in harmonie met zonnebaterijen
vele groeten ......gilbert