tv

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen
Ik heb geen TV maar ga me er nu één kopen. Ik wil de TV die best scoort op vlak van energiezuinigheid. Sony kreeg onlangs van Europa voor zijn toestel BRAVIA de 'sustainable energy award'. Is dit het toestel dat ik zoek? Is die prijs van Europa een geode indicator, of zijn er andere toestellen?
groeten
Bruno

Reacties

Bruno,

Ik zou gewoon even naar de specificaties kijken. Een LCD met behoorlijke afmetingen gebruikt al snel 250W ofte 1kWh op 4 uur (ongeveer €0,15).
4 uur tv per avond geeft in dit geval 365kWh per jaar.

Ik geef gewoon maar een voorbeeld: misschien verbruiken ze minder maar dat moet dan duidelijk vermeld worden.

Ter vergelijking: een klassieke TV van 70cm verbruikt ongeveer 85 tot 100W.

Danny

Hallo,

Toevallig kochten we onlangs een 32 inch Sony Bravia LCD, zonder evenwel belang te hechten aan het verbruik.

Ik ging snel even kijken op sony.be, het toestel verbruikt 145 W.

Ben aangenaam verrast, de info van Danny in gedachten is dit bijna de helft van een klassieke LCD.

Evenwel, een greep uit andere 32" LCD schermen:

- Philips: 163W
- Acer: 185W
- Panasonic: 137W
- Loewe: 85W (!!)

Er blijken dus toch zuinigere toestellen te zijn...

Misschien krijgt het toestel die award voor nog andere criteria dan enkel energiezuinigheid (bv energiezuinige productie)?

Guy

Guy,

Heb het artikel gelezen: lijkt erop dat de Sony Bravia reeks goed scoort op gebied van standby verbruik: 0,3 tot 1W is inderdaad niet veel.

Ik dacht dat een LCD tv minder verbruikt dan een CRT type met dezelfde afmetingen. Ik heb nog een Philips matchline tv van 26" (85W), de 26" Sony zit met 100W toch hoger maar niet echt veel.
De problemen beginnen pas echt bij de grotere schermen die tegenwoordig zowat de trend zijn.

Danny

CRT televisies zijn een uitstervend ras. Uw volgende aankoop zal dus plasma of LCD zijn. Daarbij is het scherm zelf de grootste energieverbruiker.
Bij een plasma scherm is het verbruik steeds wisselend en afhankelijk van het beeld : minimaal bij een donker beeld en hoog bij een zeer licht beeld.
Bij LCD is het verbruik konstant, ongeacht het beeld. Maar het ene toestel geeft meer lichtsterkte dan het andere (met andere woorden, het wit is witter). Nu is meer lichtsterkte alleen interessant als je veel bij daglicht TV kijkt, 's avonds wordt het vlug vermoeiend. Voor een normale gebruiker zal het maximum opgegeven verbruik dus nauwelijks relevant zijn, want in de praktijk zal je alle toestellen ongeveer gelijkaardig afregelen en zullen ze ook een gelijkaardig verbruik hebben.

Wat wel een verschil kan maken is de slaapstand. 1 of 3 Watt scheelt snel 15 kW per jaar.

welk van de twee types scherm is nu het zuinigst ?
Plasma of Lcd ?

LCD zal voor eenzelfde diagonaal wat zuiniger zijn als PDP (plasma) doch geen gigantische verschillen zoal men (wil) doen uitschijnen.

Bij plasma hangt héél veel af van de getoonde beelden (WIT beeld = hoog energieverbuik / ZWART=geen verbruik)
Zo zijn er studies gedaan rond verbruik van CRT-LCD-PDP bij film, sport, tekenfilm dus het hangt wel een beetje van het kijkgedrag af.

Iemand die veel films kijkt van het horror-genre zal het laagste verbruik hebben

Jan