Rerum novarum low-budget zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Tijdens de berichtgeving op het VRT-nieuws over Rerum Novarum
spraken ze over een low-budget zonnepanelen...en hadden ze daar blijkbaar een demotoestel (prototype)...

Heeft er iemand daar meer info over? Url?

Dank bij voorbaat
Chris

Reacties

De link is :

http://www.kwb.be/index.php?option=com_content&task=view&id=121
Low budget zal maar waar zijn in een aantal gevallen, gezien je geen premies zal kunnen krijgen voor zelfbouw. Althans dat veronderstel ik toch, gezien je normaal gezien enkel Belsolar gelabelled materiaal mag plaatsen.

groeten,
Albrecht

als je dan al eens heel alternatief bent nemen ze je moet al ook weg,
GUIDO

Ja dat heb je met het systeem van premies of belastingvermindering.
Aan de ene kant krijgt de burger een premie of belastingvermindering.
De installateur moet een factuur maken en heeft dus meer omzet.
En zo vloeit een deel van de premie terug naar de overheid: de installateur betaalt meer belasting.
Dat zal uiteindelijk wel zijn invloed hebben op de prijs die de klant moet betalen...

De installateur betaalt meer belastingen omdat hij een factuur MOET maken???

De goede gang van zaken is dat er een factuur gemaakt wordt. Een eerlijke installateur doet dit altijd. Een eerlijke installateur laat ook de markt spelen en de logica dat PV en alles dat met goede woningbouw duurder wordt omdat het gesubsidieerd wordt draait vierkant.

De installateur die in het zwart werkt en de installateur die zijn prijzen subsidiegewijs optrekt speelt met onze arme voeten.

Spijtig genoeg kunnen we moeilijk anders omdat er zo weing goede werkkrachten zijn in de bouw die ook nog eens eerlijk werken.

En iedereen die de dingen wel eens in het zwart regelt en dan super blij is dat ie 21% op zak steekt moet maar eens berekenen hoeveel de installateur aan belastingen ontduikt.

Zonder factuur zou hetzelfde werk wel 44% goedkoper mogen zijn.

En de regering zal toch wel aan zijn centen geraken dus hoe meer een ander ontduikt, hoemeer wij zelf zullen moeten afdragen.

Silvio,

Toevallig heb ik hier een offerte voor een zonneboiler liggen : 4500 € geplaatst, BTW inbegrepen.
Identiek dezelfde installatie wordt bij Ebay Duitsland aangeboden door verscheidene handelaars voor 2300 €, BTW inbegrepen, verzending naar België ook inbegrepen.
Hoeveel bedragen de plaatsingskosten van een zonneboiler ? Toch geen 2200 € hé ??? Nu kunt ge direkt uittellen wat er aan verdiend is.

vr gr
Pluto

Tja, zo zijn al veel discussies gevoerd Pluto. Buiten Belgie is het vaak een stuk goedkoper. Alsof ze de prijs kunstmatig omhoog drijven. Zit met hetzelfde probleem ... oh zo duur. Maar wat is kwaliteit???

En dan heb ik het nog niet over de installateurs. 3 man op bezoek gehad, allemaal gedreven mensen. Van 2 heb ik nog altijd geen offerte ... na 2,5 maand.

Ik kan me wel voorstellen dat de installatie van zo'n zonnepaneel met boiler een dag in beslag neemt voor laten we zeggen 1,5 man. Op dak plaatsen, buizen voorzien en koppeling met huidige installatie.

En zo'n geisoleerde buis die van het paneel naar de boiler loopt ... is ook niet echt goedkoop. Maar ja, ook weer van die opgklopte prijzen waarschijnlijk.

De doe het zelver kan weer aan de slag en veel geld besparen.

En euh ... 2200€ is idd veel voor installatie.

Greetz
Lambert.

Vijf vragen:

Wie is directeur van Belsolar (toevallig ook een leidend persoon van van de firma V******)?

Wie zijn er lid van Belsolar mogen beslissen wie er bij de 'kliek' mag komen?

Is dit geen 100% verdediging van eigenbelangen onder het mom van kwaliteitsnormen?

Kan je dit nog een eerlijk en open concurerend systeem noemen?

Hoe lang zal het nog duren tot er een gedupeerde firma klacht zal indienen tegen dit systeem bij de EU?

heb ook de indruk prijzen in belgie kunstmatig hoog!

dus voor de doe het zelvers kopen waar het goedkoopst is (wel goed gerief) en plaatsen

want er is echt niets aan zowel pv of zonneboiler

spreek van ervaring

iedereen mag mij info vragen of zelfs komen kijken

de zon is er voor iedereen en het is zalig er gebruik van te maken

Hi,

Waar kun je dan best kopen?
Duitsland?

Kan je een buitenlandse factuur ook gebruiken in je BTW aangifte van een verbouwing/nieuwbouw?

Alvast bedankt,
Karel.

De sectorconvenant is afgesloten tussen het Vlaamse Gewest, de distributienetbeheerders en Belsolar. Niet Belsolar-leden en consumenten mochten hierbij niet aan tafel zitten. Het bereikte akkoord is dus perfekt op maat van de Belsolar-kliek, wat had je gedacht ?
Gevolg, de belgische consument moet zijn zonnepanelen zéér duur betalen, de doe-het-zelver krijgt al helemaal geen subsidies en de buitenlandse leverancier van goedkope systemen geraakt op de Belgische markt niet binnen.

vr gr
Pluto

Daarom mijn eeuwigdurend pleidooi om voor energiebesparende systemen (zonne-energie en isolatie) het nul-BTW tarief toe te passen zoals men het reeds jaren voor de diamant-sector toepast.

De goed begadigde die dan 20.000 Euro kan investeren in PV panelen maar ook de minder begadigde die zijn bescheiden woning extra isoleert wordt dan evenredig beloond voor zijn inspanning. En... men kan een hele papierberg dossiers onmiddellijk tot het verleden laten behoren.

Nu gaan alle subsidie in de zakken van van een keten die van het begin tot het einde van de keten een winstmarge van 300% (of meer?) consumeren.

Dienen subsidie om winstmarges te garanderen of om de consument te stimuleren?

Rudy

BTW-tarieven zijn onderhevig aan EG-reglementering. Het aantal is m.i. beperkt tot 2. In België is dit 6% en 21%.

Uitzonderingen bestaan maar zijn m.i. in aantal beperkt en dienen aangevraagd te worden bij de EG. Dit is geen gemakkelijke klus, gezien de regering er voor de horeca niet in slaagde om de 21 naar de 6% te doen dalen.

Zijn verwerkte diamanten in de kleinhandel niet aan BTW onderhevig? Ik vermoed van wel. Dat ze in de diamant-groothandel geen BTW hoeven aan te rekenen, kan waar zijn. Doordat BTW aftrekbaar is voor BTW-plichtigen, kan de bevrijding tot het voorschieten van de enorme sommen BTW gunstig zijn voor deze waardevolle economie.
(Goudstaven zijn trouwens onderhevig aan 1% BTW.)

De EG heeft het invoerrecht op PV-panelen wel al op nul gebracht. Dus invoer van goedkope Chinese panelen en andere komende van buiten de EG wordt dus niet tegengehouden door taksen.

MVG

Luc