Warmtepomp: Erset (SAPAC)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

mijn man en ik zijn op zoek naar een degelijke verwarming voor onze woning. Aangezien het voor ons niet mogelijk is om op het aardgasnet aan te sluiten, opteren we voor een warmtepomp. Ik heb de verschillende discussies over dit onderwerp gelezen en vooral de negatieve commentaren over Masser.

We hebben daarom ook informatie gevraagd bij een andere installateur van warmtepompen. Aangezien deze nog maar recent bezig is, willen we toch enkele technische gegevens over hun producten aan jullie voorleggen voor commentaar.

De warmtepomp (voor verticale sondes) is van een Zwitsers bedrijf, namelijk SAPAC (ook te vinden onder Erset). Deze hebben reeds vele installaties in Frankrijk en Zwitserland.
- COP: 4,37
- zeer stil ? : 42-45dB [A] op een meter afstand
- glycol-oplossing
- ?? Puissance fournies au chauffage à BOW35 en kW: 9.13
- ?? Puissance soutirée dans le sol à BOW35 en kW: 7.04
- ?? Puissance aborbée par le compresseur à BOW35 en kW: 2.09
- met weersafhankelijke regeling

De laatste drie zaken begrijp ik niet wat het inhoud, de andere zaken zijn me min of meer duidelijk maar wens ik wel commentaar op.

Voor de vloerverwarming kunnen we kiezen tussen twee systemen (de tweede iets duurder dan de eerste):
- Henco meerlagenbuis
- Multibeton met thermische vezels
bij allebei is het mogelijk (mits een kleine meerprijs)om koeling te verkrijgen.

Onze boiler (merk: Wikora -- 375 liter) wordt eveneens op dit systeem aangesloten (geen apart circuit nodig).
Er is eveneens de mogelijkheid om alle kamers apart te regelen met thermostaten, is dit aan te raden? De kostprijs van dit is immers hoog. Wij opteren om de bovenverdieping niet met een warmtepomp te verwarmen (de informatie hierboven is gebaseerd op een wartepomp die onze hele woonst verwarmd), maar met elektrische convectoren?

Graag jullie commentaren op dit voorstel.
BTW: onze isolatie zal logischerwijze goed zijn (spouw: 5cm PUR of XPS), Vloer: 5cm PUR, Dak: 15cm glaswol). De firma is reeds geruime tijd gespecialiseerd in

De technische informatie heb ik gevraagd aan Masser en zal ik meedelen indien ik dit heb.

Reacties

de drie zaken die je niet begrijpt zijn respectievelijk de totale verwarmingscapaciteit (9.13 kW), het deel hiervan dat uit de bodem komt (7.04 kW), het deel ervan dat elektrisch hiervan wordt opgewekt (2.09). Je leest hier ook direct de COP (9.13/2.09 = 4,368...).

Wel snap ik je opmerking niet dat de firma nog maar pas bezig is en toch al een geruime tijd gespecialiseerd is in...??

Mijn voornaamste commentaar:
Klein puntje: COP is relatief laag, als is dat ook geen wonder gegeven. Verschillende fabrikanten zijn beter hier.
Groot punt: 5cmPUR of XPS in de spouw: wie zegt dat dat goed is? Voordat je die WP en vloerverwarming wil plaatsen, investeer toch nog wat meer in isolatie. Je huidige isolatiewaardes zijn toch laag. Probeer naar 10/15/20 te gaan (10cm in de vloer, 15cm in de muur en 20cm in het dak).
Je gaat veel en veel meer plezier hebben aan de isolatie dan aan de dure techniek van een warmtepomp.

Walter

Walter

Welke fabrikanten zijn hier beter in?

De firma is gespecialiseerd in grondboringen en bodemonderzoeken, maar recent hebben ze warmtepompen aan hun gamma toegevoegd.

Ik begrijp niet goed waarom we tot 15 cm PUR zouden plaatsen (dit is geen rotswol of dergerlijke). De 5cm PUR voldoet immers aan de normen opgelegd door de Eandis voor renovatie wel. (U-waarde=0,50 --> bij ons U-waarde=0,46). Dit zijn de laagste normen die ik kan vinden of wat is de 'ideale' U-waarde?

En eveneens is het niet mogelijk om dikker te gaan, aangezien de spouwbreedte dit niet aankan. X-stra isolatie is niet duur, maar als de hele constructie van de woning aangepast moet worden dan komt dit wel duur uit.

U zegt dat 10cm in de vloer, 15cm in de muur en 20cm in het dak, maar met welke lambda-waarde?

Alvast bedankt voor de reactie

Het is niet omdat uw woning aan de normen voldoet dat ze goed geïsoleerd is. Mijn eigen voorbeeld, een LEW in 2 lagen van 130 m² elk, krijgt ongeveer 5000 euro rotswol tussen zijn houtskelet gespannen. Dat is 24 cm in de muur, 22 cm in de vloer en 24 cm in het plafond van de 1e verdieping + isolatie tussen de dakkepers.

Theoretische warmteverliesberekening: 6 kW

Ik heb prijs gevraagd voor een warmtepomp bij V uit Sint Eloois Winkel (is het die?). Complete installatie met radiatoren: 20000 euro!

Gevolg: dat is economisch totaal onverantwoord, ik zet een paar elektrische convectoren (kost maximaal 2000 euro als we wat voor design gaan), ism een houtkachel (dat is een ander verhaal).

Moraal: isoleer nu meer en verbruik voor de rest van uw leven minder. En investeer verantwoord. Die warmtepompen zijn extravagant dure omgekeerde frigo's.

Sinja,

de isolatienormen, zijn minimum normen. Ze garanderen dat je woning wettelijk in orde is, niet dat je een goede isolatie hebt (de minimum normen in Duitsland en Nederland bv geven je al een veel betere isolatie). Voorlopig geven de Vlaamse isolatienormen geen goed geisoleerde woning.
Met de diktes verwijs ik naar minerale wol equivalenten. In PUR zou je een 20a30%dunner kunnen. Maar toch nog steeds 10a12cm PUR in de muur dus. XPS isoleert zo goed als minerale wol.
Voor warmtepompen zou ik zelf zeggen is de eerste kunst installateurs te vinden. Zoek wat op het forum naar andere installateurs voor alternatieve warmtepompen (ook op http://www.bouwinfo.be/forum/index.php zijn er wel enkele verwijzingen te vinden).
Op zich is verwarming plaatsen en boringen uitvoeren toch wel een andere stiel. Ik zie wel dat in de praktijk forma's die boringen uitvoeren zich ook wat met warmtepompen gaan bezighouden.

Walter

en Karl wat is je verbruik nu op jaarbasis met je electrische convectoren.Met een warmtepomp van Erset SAPAC
16kw 200m² vloerverwarming Henco en Boiler 375 L kom het op 550€ per jaar

Sinja,

Heb je dan uiteindelijk besloten een SAPAC-warmtepomp te nemen of niet? Wij staan momenteel voor dezelfde keuze als jullie en het zou voor ons interessant zijn jouw ervaring te horen.

Beste allemaal,

Ik ben installateur van warmtepompen. Ik heb reeds verschillende warmtepompen geinstalleerd van het type lucht/lucht, lucht/water en water/water.
Als jullie keuze maken in de het merk van warmtepomp, zoals SAPAC, houdt er dan rekening mee dat er een groot verschil zit in de kwaliteit/prijs verhouding, en ook garantievoorwaarden.

Als jullie geinteresseerd zijn voor meer informatie, wil ik best wel eens afspreken.
Mijn gegevens:
Davy De Baere
0498 114937
davy.de.baere@telenet.be

Dank u.

Ik heb gezocht naar koeltechniekers want warmtepomp is koeltechniek enkel deze mensen hebben ervaring en ook de nodige brevetten om met koelgassen bezig te zijn. Veel verwarmingsmannen springen op de kar om mee te eten van de opkomst van lucht waterwarmtepompen. Enkele van mijn vrienden hebben de foute keuze gemaakt en zitten nu met gaslekken wat het rendement verlaagt en de electrische kost verbruik dus verhoogt. Schoenmaker blijf bij uw leest.
Ik ben op een markt, ja je leest het goed, een markt in Hasselt geweest, het was -8 C° berekoud, en daar stond de firma icetech met een radiator en die was op dat moment 55 graden en het was buiten -8 . die radiator werd verwarmd met een warmtepomp die daar stond te draaien. Die radiator stond ook buiten dus he . Die mensen durfden letterlijk tonen dat ze het konden. Ik heb die laten komen en heb het nu zelf en ben heel tevreden. Het zijn echte koeltechniekers , vakmannen ze maken hun ultratherma zelf en ik heb ook voldoende warmwater. Echte aanrader.

@stefaan: toch maar een l/l warmtepomp geplaatst van 7 kW. Verwarmt heel onze beneden meer dan behoorlijk. Verbruik over heel de winter nog geen 100 kWh per maand. Wordt wel hoofdzakelijk 's morgens gebruikt, 2u om de woning op te warmen. Rest doet de houtkachel. Momenteel is 2 keer per dag branden genoeg.

Geen vloerverwarming wegens (veel te dik) parket en grote glaspartijen die zonnewinsten geven.

Beste,ik heb momenteel ook contact met deze firma en ben aan het overwegen om ook een warmtepomp te plaatsen . Ik zou opteren voor het systeem lucht water op bestaande radiatoren.

Wat zijn u ervaringen met de firma icetech,wat is u jaarlijks verbruik aan electricteit voor de warmtepomp te

laten werken?

Kan u met deze temperaturen verwarmen zonder problemen,

Moet u veel m2 verwarmen,is de woning goed geisoleerd enz....

Graag een reactie.

JAN.