isolatiewaarde na het voegen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is er een verschil in verbruik na het voegen, en afkitten van de ramen?? Volgens mijn college zou dit zo'n 10% kunnen uitmaken. Is hier iets van waar of is het regelrechte onzin?

Reacties

onzin

het is wel degelijk zo dat je minder gaat verbruiken als je ramen zijn afgekit, maar dit gaat nooit 10% zijn.

david,

als dat over de isolatiewaarde gaat is dat inderdaad onzin .

als dat over energieverlies gaat, is dat echter helemaal geen onzin .
maar dan praten we over "luchtdichtheid" , en dat kan voor een gehele woning makkelijk oplopen tot 25 % van het totale energieverleis (via dak, ramen, muren, schoorstenen etc ...).

ramen horen afgekit te zijn, steeds langs buiten, bij voorkeur ook langs binnen (tenzij er al een aparte luchtdichting op de binnenkant van de ramen werd gekleefd zoals bijvoorbeeld bij houtskeletbouw gebruikelijk is) .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

sorry, dat moest zijn : 25 % van het totale energieVERBRUIK (voor verwarming dus)

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Luchtdichtheid wordt niet gehaald door te voegen. Ramen moeten natuurlijk steeds afgekit/regendicht afgewerkt te worden. Maar ook dit geeft geen verbetering aan de luchtdichtheid. Luchtdichtheid moet bekomen worden door langs de binnenzijde alles luchtdicht af te werken. Afwerken langs de buitenzijde verbeterd de waterdichtheid mogelijks van je gevel/ramen. Maar zal niets aanbrengen aan je warmteverliezen. Hoogstens een klein beetje verbetering omdat je isolatie aan iets minder ventilatie zal blootstaan, maar dat is marginaal op je totale energieverlies.

Walter