Hoe en welke gasleiding van tank naar toestellen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zitten momenteel in de ruwbouwfase van onze renovatie. We gaan verwarmen met een ondergrondse shell propaantank omdat er geen aardgas in straat ligt.
Ik vroeg me af welke leiding ik moet gebruiken om van de tank (die achter in de tuin ligt) tot aan de condensatieketel te graken. Het is ook de bedoeling dat we gaan koken op gas én een bijverwaming plaatsen op gas.
Hoe pak ik dit best aan, welke leidingen moet ik voorzien en vooral, wat mag of doe ik best niet?
(ketel staat onder dak op daarvoor voorziene 'zolder' boven de douche/bad. We verwarmen met vloerverwarming...)
Bedankt voor de reactie.

Reacties

ik dacht dat gasleidingen enkel door een erkende plaatser mogen gelegd worden.

Dat zou kunnen, vandaar mijn vraag. Ik zou dit uiteraard zo snel mogelijk moeten zeker weten omdat die leiding voor een stuk onder de chappe zal moeten geplaatst worden.

Vooreerst zou ik eens bellen nar een erkend keuringsorgaan (vb.B.T.V. afhankelijk waar je woont)en vragen hoenhetbzit met de keuring van een propaantank-en leiding.Op de tank moet eerst een voorontspanner staan die je kan regelen tot ong.1,5kg.De diameter van de leiding is afhankelijk van het aantal toestellen dat je aansluit,maar gasleiding van 22 of 25 is normaal voldoende.Waar je ook moet opletten is dat je voor elke gasverbruiker een aparte voorontspanner plaatst.Voor de verwarmingsketel is dat er eentje van 37mb die 4,5kg/H kan doorlaten.Voor de andere apparaten moet je dit vragen aan de merkvertegenwoordiger.Als je de gasleidingen in de chape legt,zou ik aanraden om koper gasbuizen te leggen op rol.Deze kan je in rechtstreeks naar de verbruikers brengen zonder dat je met koppelingen zit(en eventuele lekken) in de chape.Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

bedankt Patrick voor deze heldere uitleg!

Hallo,

Zomaar een buisje leggen van 22 of 25 is niet de juiste werkwijze. Je moet het gasverbruik van je toestellen kennen en dan juiste diameter laten uittellen. Voor mij heeft de persoon van de keuring dit gedaan. Vanaan de gasmeter zijn we met 2 buizen vertrokken. Eentje voor fornuis, andere voor gasketel. Als je flexibele koperen buis op rol gebruikt moet elke koppeling door een erkend persoon worden gebrasseerd met zilver. Als je harde koperen buizen gebruikt mag je zelf de koppelingen plaatsen. Alle zichtbare buizen moet je geel schilderen of met gele tape markeren. Alle buizen in de chape moeten worden afgedekt met een ijzeren plaat. Ik heb er een L ijzer van 50/50/4 opgelegd. Hier kan je nooit doorboren van bovenuit.
De keurder moet kunnen zien dat je de platen hebt gelegd. Het beste bel je maar eerst eens met je keurder.

Geeft ijzer geen gevaar ism met koper?

neen,

rond je flexibele koper buis zit steeds plastiek. Ik heb eerst de buis gelegd, dan een 3 tal cm chape en dan het ijzer in de chape gelegd. Dus geen contact met elkaar.